Skaidrios pakuotės „Iki“ gaminiams

„Tvarumas yra neatsiejama mūsų veiklos dalis. Kruopščiai rūšiuojame ir perduodame perdirbti plastiką, visi prekybos tinkle parduodami pirkinių maišeliai yra pagaminti iš „Iki“ surinkto, išrūšiuoto ir 100 proc. perdirbto plastiko. Skatiname ir savo pirkėjus rūšiuoti. Tačiau juodasis plastikas yra sudėtingai perdirbamas, nes automatiniai rūšiavimo įrenginiai, naudojantys tam tikrą spinduliuotę plastiko rūšiai atpažinti, jo neatpažįsta arba atpažįsta netinkamai ir juodasis plastikas lieka neperdirbtas. Todėl nusprendėme pakeisti kulinarijos gaminių pakuotes į skaidraus plastiko, kurį galima tinkamai išrūšiuoti bei perdirbti, taip palaikant žiedinės ekonomikos principus“, – sako V. Budrienė.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, maisto produktų ir kulinarijos gaminių pakuotėms yra keliami itin aukšti kokybės reikalavimai, tačiau prekybos tinklas siekia, kad visos prekybos tinklo kulinarijos gaminių ir salotų pakuotės būtų 100 proc. tinkamos perdirbti. Skaičiuojama, kad kasdien prekybos tinkle sunaudojama daugiau kaip 10 tūkst. kulinarijos gaminių indelių ir iki metų pabaigos jie visi bus tinkami perdirbimui.

Įvairūs „Iki“ sprendimai siekiant tvarumo tikslų

Prekybos tinklas „Iki“ taiko ir kitus plastiko taršos mažinimo sprendimus. Pavyzdžiui, dar 2021 m. birželio mėn. priimtas sprendimas mažo formato tinklo parduotuvėse prekiauti tik popieriniais pirkinių maišeliais. Pirkėjams siūlomi daugkartiniai maišeliai vaisiams bei daržovėms, o konditerijos ir kepinių skyriuose – popieriniai maišeliai gaminiams be pakuočių įsidėti.

„Iki“ palaiko glaudų bendradarbiavimą su plastiką perdirbančiomis įmonėmis ir joms perduoda atidžiai išrūšiuotą plastiką, taip pat ir plastikines vaisių bei daržovių pakuotes, kad būtų užtikrinamas jų perdirbimas ir ilgesnis žaliavos panaudojimo laikas.

Perdirbti perduodamas ir naudotas aliejus. Visas „Iki“ kulinarijos centruose bei parduotuvėse susidarantis panaudotas aliejus surenkamas ir atiduodamas perdirbti, kad būtų tinkamas biodegalams gaminti. Tai yra būdas užtikrinti, kad kuo mažiau jo patektų į aplinką, o kartu ir prisidėjimas prie atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo bei CO2 emisijos mažinimo.