Idėjas verčia realybe

Šiauliuose įsikūrusi „LZT Group“ per daugiau nei dešimtmetį pakeitė ne tik pavadinimą, bet ir iš vienos išaugo į penkių įmonių grupę. Tuomet dar „LZ Technika“ besivadinusi bendrovė savo veiklą pradėjo nuo nuotekų valymo įrenginių pardavimo privatiems klientams. Tačiau pamažu plėtėsi ne tik partnerių ratas, bet ir teikiamų paslaugų spektras. Šiandien inžinerijos asai džiaugiasi lyderyste nuotekų valymo įrenginių, inžinerinių tinklų statybos ir specializuotos užsakomosios gamybos srityse.

Visos įmonių grupę sudarančios bendrovės glaudžiai tarpusavyje bendradarbiauja ir keičiasi žiniomis. „Medtopas“ teikia inžinerijos tinklų statybos paslaugas. Filialus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose turinti „Vandenvala“ parduoda ir montuoja nuotekų valymo įrenginius individualiuose namuose, naujai statomuose kvartaluose ir t.t., kur nėra galimybės prisijungti prie centralizuotų miesto tinklų. . Panašias funkcijas atlieka ir padalinys Latvijoje. Tuo tarpu UAB LZT prekinis ženklas „Industrial Heroes“ gamina užsakomuosius nestandartinius gaminius iš termoplastiko ir plieno. O klientus konsultuoja ir reikiamus sprendimus pasiūlo profesionalai iš „Consulting“.

Vienos iš grupės įmonių UAB LZT generalinis direktorius Mindaugas Milevičius pasakoja, kad dažniausiai į juos kreipiasi klientai, turintys technologines naujoves (angl. know–how), bet neturintys savo gamybos pajėgumų. Todėl projektuotojų-konstruktorių komanda dalijasi žiniomis ir partnerių sumanymus paverčia realybe.

„Paprastai iš užsakovų gauname brėžinius bei eskizus ir vizualizacijas, kuriuos koreguodami ieškome vidurio kelio tarp to, kaip jie įsivaizduoja gaminį ir diktuoja technologija, bei to, kaip galime idėją įgyvendinti techniškai. Eidami koja kojon su partneriais neretai tampame tarsi patarėjais, padedančiais ieškoti nestandartinių sprendimų“, – sako pašnekovas.

Kiekvienas projektas išskirtinis

Inžinerijos profesionalų teigimu, ne vieną apdovanojimą pelnę grupės įmonių projektai yra unikalūs ir teikia skirtingas patirtis. Pavyzdžiui, „Medtopas“ prisidėjo įrengiant didžiuosius šalies prekybos centrus, degalines, oro uostus, magistrales, biodujų jėgaines. O praėjusiais metais „LZT Group“ įgyvendino vieną didžiausių darbų veiklos istorijoje. Joniškyje įsikūrusioje mėsos produktų gamybos įmonėje „Delikatesas“ ne tik suprojektavo ir pagamino nuotekų valymo įrangą, bet ir rūpinosi kitais statybų rangos darbais. Šio projekto vertė siekė milijoną eurų.

Ne mažiau įdomi užduotis – vandens bokšto statyba Žagarėje. Profesionalai pasakoja, kad tikru galvos skausmu tapo 100 m3 bokšto talpos gaminimas. Greitai paaiškėjo, kad tokio gaminio nebus įmanoma transportuoti. Todėl reikalingas priemones ir įrangą teko atsigabenti į statybų vietą ir bokštą montuoti čia pat. Be to, dėl gaminamų nestandartinio dydžio termoplastiko talpų UAB LZT pakeitė ir gamybos patalpas, nes jų lubos gaunant vis didesnius užsakymus tapo tiesiog per žemos.

M. Milevičius pasakoja, kad pagrindinės įmonių grupės veiklos kryptys yra nuotekų ir oro valymo įrenginiai bei darbas su biodujomis ir kogeneracinėmis jėgainėmis. Jis sako, kad šios technologijos turi būti nuolat tobulinamos tam, kad galėtų veikti našiau. Kitaip tariant, per trumpesnį laiką išvalytų daugiau nuotekų ir oro bei pagamintų daugiau biodujų.

„Nors mūsų kuriamų gaminių technologija gali būti ta pati, tačiau jų gamyba kaskart skirtinga. Tikriausiai apie visus projektus galėtume papasakoti bent po vieną įdomų ir įsiminusį faktą ar nutikimą. Kiekviena užduotis leidžia mūsų įmonei augti ir sužinoti kažką naujo“, – dėsto pašnekovas.

Iššūkiuose mato ir galimybes

Pasiteiravus su kokiais iššūkiais tenka susidurti naujovių nestokojančiame darbe, įmonės UAB LZT generalinis direktorius sako, kad dažnai sunkumai turi ir tamsiąją, ir šviesiąją puses. Jis pasakoja, kad panašia veikla užsiimančių bendrovių Lietuvoje yra labai mažai, o Šiauliuose, kur dirba inžinierių komandos branduolys, tokių verslų apskritai nėra.

„Viena vertus, tokia situacija yra problemiška, nes dirbdami ir ieškodami sprendimų neturime su kuo pasitarti. Dėl to bendradarbiaujame su universitetais, kurie padeda atlikti gamyboje reikalingus skaičiavimus. Tačiau kartais tenka susidurti su informacijos trūkumu, todėl viską apgalvojame patys, o dažnai norėdami rasti atsakymą turime eksperimentuoti. Kita vertus, dėl to esame konkurencingesni ir atsirėžiame didesnę rinkos dalį“, – dėsto pašnekovas.

Dėl tų pačių priežasčių sunkumų kartais iškyla ir plečiat įmonių grupės komandą. Kadangi kitose bendrovėse nėra tokias pačias užduotis atliekančių gamybos darbuotojų, todėl darbščių rankų ieškoma bent iš dalies panašiose pramonės šakose, pavyzdžiui, baldų gamyboje. Vėliau su jais dalijamasi reikiamomis žiniomis. O „LZT Group“ specialistų įvairovė išties didelė. Čia dirba drauge su įmonėmis augantys projektuotojai, pardavimų ir pirkimų vadybininkai, gamybos meistrai ir vadovai, darbininkai ir kt.

„Gera atmosfera bendrovių viduje lemia ir puikius darbo su klientais rezultatus. Vertinu darbo sklandumą ir našumą, tai, kaip mūsų komandai pavyksta išvengti klaidų. Visi išorės apdovanojimai ateina dėl darbuotojų indėlio ir pastangų. Tuomet džiugina ir partnerių atsiliepimai apie mūsų atliktus darbus ir komandą bei tai, kad jie sugrįžta su naujais užsakymais“, – teigia nestandartinius gaminius kuriančios įmonės vadovas.

Lietuvių specialistai vertinami ir užsienyje

Daugelį šalies ir pasaulio verslų palietusi COVID-19 pandemija neaplenkė ir inžinierių bei gamintojų iš Šiaulių. Dėl susiklosčiusios netikėtos situacijos, „LZT Group“ įmonės turėjo iš naujo apgalvoti savo veiklos strategiją. Ekonominės pandemijos pasekmės paskatino dar labiau plėsti gamybą ir eksportą į Vakarų ir Šiaurės Europą.

Šiandien „LZT Group“ yra subūrusi nuolatinių klientų ratą Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, Suomijoje, Airijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje bei Farerų salose. M. Milevičius džiaugiasi ir neseniai pradėta sėkminga plėtra Prancūzijoje.

Pašnekovas pasakoja, kad žengiant į naujas rinkas prireikia atkaklumo ir darbštumo. Pasak jo, užsienyje lietuviai vertinami kaip kruopštūs, atsakingi ir patikimi žmonės. Partneriams Skandinavijoje ypač patraukli mūsų šalies geografinė padėtis. Žinoma, reputaciją reikia pagrįsti gerais rezultatais, o tuomet daugėja ir palankių atsiliepimų.

„Dažnai klientams suteikiame netgi daugiau nei iš mūsų tikimasi. Drauge išsprendžiame kylančias dilemas, pakoreguojame projektus. Visa tai verta daryti dėl mūsų įmonių grupės augimo. Ypač užsienyje sukurtas pasitikėjimas ir rekomendacijos yra aukso vertės. Todėl nuolat bendraudami stengiamės išgirsti partnerius, sutaupyti jų laiką bei lėšas ir rekomenduoti tai, kas geriausia. Vadovaujamės idėja, kad problemas reikia spręsti, o ne dar labiau jas gilinti“, – sako inžinerijos profesionalas.

Tvarumas – vienintelis ateities kelias

Ateityje įmonių grupė planuoja ir toliau augti bei skintis kelią į užsienio rinkas. Be minėtų naujų gamybos patalpų, gausėjančių darbuotojų gretų ir glaudaus bendradarbiavimo su tarptautiniais partneriais, „LZT Group“ svarsto, kaip dirbti dar efektyviau bei pasitelkiant inžinerijos inovacijas spręsti ekologines problemas. Pasak įmonių grupės specialistų, gyventojams dar trūksta žinių apie tai, kas nekenkia gamtai, o prioritetas renkantis paslaugą dažnai vis dar yra žemesnė kaina.

„Taršos problemos, susijusios su nuotekų valymu ir biodujų gamyba, ateityje tik didės ir bus dar opesnės. Pasaulis vis labiau atsimerkia ir ima suprasti poveikio aplinkai mastą. Būsime priversti tapti žalesniais. Augantis sąmoningumas, įstatymai ar ES iniciatyvos nepaliks kitų galimybių.

Drauge su technologijų, kurias kuriame, sumanytojais ir savininkais sprendžiame taršos problemas. Augant jų aktualumui, tikėtina, kad ateityje ir mes pasieksime daugiau klientų bei galėsime skirti mažiau energijos pasakojimui apie tvarumo naudą. Tam reikia laiko, tačiau mūsų industrija įgauna vis didesnį pagretį“, – apie augantį rūpestį aplinka kalba pašnekovas.

Ne mažiau svarbus „LZT Group“ ateities augimo planams yra ir prisijungimas prie inžinerijos profesionalus vienijančios organizacijos „Rocket Cluster“. Lietuvoje bei Europoje dirbančiai įmonių grupei narystė klasteryje atveria galimybę bendradarbiauti, dalintis įvairiomis kompetencijomis ir taip klientams pateikti geriausius sprendimus.

„Įsitraukimas į šią bendruomenę leidžia geriau suprasti, kokia yra situacija rinkoje, kokios yra kitų įmonių patirtys ar problemos. Taip pat sudaro sąlygas dalintis kontaktais bei užsakymais. Narystė klasteryje teikia ir daug nematomos naudos, primena, jog esame ne vieni ir leidžia pasijusti lyg turėtume nematomą brolį“, – sako M. Milevičius.