„Rinkodaros atstovų tarpe tradicinė reklama, plačiąja prasme, yra tie reklamos kanalai, kurie egzistavo ir prieš internetą: lauko reklama, spauda, televizija, radijas ar tiesioginė rinkodara. Tačiau pastebime, kad net ir mūsų klientai vis dažniau tradicinei reklamai priskiria socialinius tinklus, tapusius neatsiejama renginių komunikacijos dalimi“, - teigė renginių strategijos agentūros atstovė Guoda Kotryna Šereikaitė.

Sausio mėnesį „Backstage. Event Strategy“ atliktoje apklausoje net 61 proc. renginių organizatorių teigė, kad savo renginių reklamai pasitelkia radiją ir televiziją. Daugiau nei pusė apklaustųjų įvardino, kad renginių reklamą komunikuoja pranešimų žiniasklaidai bei lauko reklamos pagalba, o penktadalis apklausos dalyvių atsakė pasitelkiantys laikraščius, žurnalus ir reklamą kituose renginiuose.

„Renginių reklama, turinio prasme, per pandemiją iš esmės nepasikeitė, tačiau pakito renginių biudžetai, jų paskirstymas skirtinguose reklamos kanaluose bei transliacijų laikotarpiai. Anksčiau renginio reklama būdavo pradedama iki renginio likus apie 4-5 mėnesius ar net daugiau, o per pandemiją įsivyravo tendencija tai daryti likus vos 1-2 mėnesiams“, - pastebėjo pašnekovė.

 Vilniaus Avia Solutions Group arena (Karinos Mečkvskos nuotr.)

„Manau, kad visa tai yra labai logiška dėl pastarųjų kelerių metų nežinomybės ir nuolat kitusių ribojimų. Nepaisant to, šiemet matome, kad renginių rinka pamažu grįžta į senas vėžias – renginio komunikacijos laikotarpis vėl ilgėja, o patys renginių organizatoriai ir vėl aktyviai investuoja į tradicinės reklamos kanalus. Todėl galime drąsiai teigti, jog tradicinė reklama tikrai nėra mirusi“, - pridūrė G. K. Šereikaitė.

Renginių strategijos agentūros atstovė pripažįsta, kad vieno atsakymo renginio reklamai nėra, mat labai skiriasi renginių tikslinės auditorijos. Visgi, pašnekovė pabrėžia, jog, planuojant renginių komunikaciją, turėtų būti išlaikytas proporcingas balansas tarp skirtingų reklamos metodų bei neapsiribojama vos vienu kanalu.

„Visi reklamos kanalai turi pliusų ir minusų. Skaitmeninės reklamos efektyvumas yra lengviau pamatuojamas, nes matome konkrečius parodymus, paspaudimus ir pardavimus. Ji taip pat leidžia geriau pasiekti tikslines auditorijas, skirstant pagal amžių, pomėgius, lokaciją ar kitus rodiklius. Tradicinėje reklamoje mažiau komunikacinio triukšmo ir itin efektyvi mažesniuose miestuose bei panašių renginiu metu – pačioje renginio vietoje, kur susirenka tikslinė auditorija“, - teigė G. K. Šereikaitė.

„Tačiau apsiriboti tik skaitmenine arba tik tradicine reklama nereikėtų. Pirkėjui, priimant sprendimą įsigyti bilietą į jūsų renginį, pamatyti reklamos tik vieną kartą dažniausiai nepakanka. Dėl to labai svarbu, jog turimas reklaminis biudžetas būtų tinkamai paskirstytas, o ne išleistas tik vienai reklamos priemonei“, - pridūrė bene vienintelės Lietuvoje į darbą su renginiais orientuotos agentūros „Backstage. Event Strategy“ atstovė.