Fintech bendruomenė – stipri ir subrendusi

Fintech bendruomenė Lietuvoje vienija licencijuotą veiklą vykdančias finansinių technologijų bei technologinius IT sprendimus kuriančias įmonės, finansų teisės ir reguliavimo ekspertus, konsultantus, bankus, valstybines institucijas, startuolius ir daugelį kitų prie sektoriaus sėkmės prisidedančių profesionalų. Šių metų pradžioje Lietuvoje veikė 230 fintech sektoriui priskiriamų įmonių.

Prie fintech sektoriaus augimo ypač prisideda ir startuolius jungiančios bendruomenės, kurios inicijuoja dalijimąsi žiniomis, patirtimi, gerosiomis praktikomis bei padeda startuoliams būti labiau matomiems, organizuodamos renginius, susitikimus ir reikalingas diskusijas.

Finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“, vienijančio daugiau nei 30 narių, atstovės Kamilės Mazrimės, atsakingos už komunikacijos ir partnerysčių vystymą, teigimu, organizacijos sudaromas fintech sektoriaus žemėlapis rodo, kad ši ekosistema Lietuvoje nenustoja plėstis. Pastebimas startuolių skaičiaus augimas bei plėtra: didėja darbuotojų skaičius, reikalingi vis aukštesnių kompetencijų specialistai. Vien per pastaruosius metus darbo vietų skaičius šiame sektoriuje išaugo daugiau nei 18 proc.

K. Mazrimės atstovaujamas inovacijų centas buria jau patirties turinčių fintech startuolių bendruomenę, kurios nariai yra puikiai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje žinomi fintech verslai. Pašnekovė sako, jog glaudžios bendruomenės kūrimas naudingas fintech įmonėms, nes suteikia joms progą užmegzti partnerystes ir bendrauti. Jos teigimu, fintech sektoriaus nariai išsiskiria žingeidumu, o šioje ekosistemoje svarbu nuolat tobulėti.

„Lietuvoje veikiantys fintech startuoliai yra smarkiai orientuoti į augimą ne tik čia, bet ir į kitas pasaulio rinkas. Konkurencijos netrūksta, tačiau vienas unikaliausių dalykų yra tai, kad ši bendruomenė dalijasi patirtimi, dalyvauja bendrose veiklose ar projektuose. Tai matydami mes stengiamės padėti: organizuojame renginius, projektus, konferencijas ir netgi pranešimus apie šitą rinką“, – pasakoja K. Mazrimė.

Bendradarbiavimas – sektoriaus sėkmė

K. Mazrimė teigia, kad fintech bendruomenės partnerystė padeda kurti palankesnę aplinką startuolių veikimui, ieškoti problemų sprendimų ir siekti visai šaliai svarbių tikslų. Bendradarbystė ir partnerystė tarp įvairių organizacijų yra privaloma veiklos sėkmei.

„Šios bendruomenės išskirtinumas – įvairių institucijų bei asociacijų glaudus bendradarbiavimas. Dirbame siekdami bendro tikslo, kad Lietuva išnaudotų turimą talentą ir potencialą fintech sektoriuje. Jo sėkmė tapo tarsi mūsų kokybės ir žinomumo ženklu ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Fintech

Siekiame tinkamai ir labai atsakingai save pristatyti konferencijose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Reikia pripažinti, kad visada jaučiamas rinkos dalyvių palaikymas, kuris svarbus siekiant rezultatų. Esame maža šalis, todėl glaudus bendradarbiavimas tiek tarp startuolių, tiek tarp institucijų ar tokių inovacijų centrų kaip „Rockit“ padeda išlikti tokiose aukštose pozicijose pasauliniuose reitinguose“, – teigia fintech sektoriaus ekspertė.

Pašnekovė sako, kad fintech sektoriaus bendruomenę vienija tikslas užauginti didelius žaidėjus, kurie būtų matomi ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje bei visame pasaulyje. Ne mažiau svarbu išlaikyti ir pasiektą vertybių bei kokybės kartelę. Ji pateikia pavyzdį, kai net Vilnių ir Lietuvą reprezentuojančiose reklaminėse kampanijoje vienas iš svarbiausių pristatomų kriterijų yra fintech sektorius.

„Tai tik įrodo, kokia šios srities svarba mūsų šaliai. Nereikia pamiršti, kad fintech rinkoje dirbančių žmonių atlyginimai yra labai aukšti lyginant su šalies vidurkiu. Be to, susiduriama su profesionalų trūkumu. Šiai rinkai plečiantis, galime tikėtis dar aktyvesnio specialistų įdarbinimo. Taigi fintech sektorius Lietuvai neša didelę pridėtinė vertę“, – pabrėžia K. Mazrimė.

Fintech bendruomenė – šalies ambasadoriai

Kaip teigia licencijuotas fintech įmones vienijančios asociacijos „Fintech HUB LT“ vadovė Vaiva Amulė, fintech bendruomenę jungia siekis suteikti šiuolaikiškas finansines paslaugas žmonėms bei verslams esantiems ne tik Lietuvoje, bet visoje Europos Sąjungoje. Ji sako, kad ši bendruomenė pritraukia savo srities profesionalus, kurie nebijo ir žino, kaip inovatyviai keisti tradicinį finansų paslaugų sektorių.

Fintech bendruomenė Lietuvoje yra atvira naujovėms ir nebijo imtis lyderystės. V. Amulė pažymi, kad fintech sektorius dar gana jaunas, todėl įmonių bendradarbiavimas padeda fintech ekosistemai stiprėti. „Fintech veikloje dažnu atveju kuriamos naujos finansinės technologijos, sprendimai, atsiranda naujos darbo pozicijos, todėl skirtingos patirtys padeda šiam sektoriui augti greičiau ir tapti brandžiu“, – sako pašnekovė.

Kalbėdama apie fintech bendruomenės partnerystės formas, V. Amulė pažymi ne tik reguliarius susitikimus, kuriuose dalijamasi naujausiomis tendencijomis ir rekomendacijomis, kaip spręsti svarbiausius iššūkius, bet ir bendravimą su sprendimų priėmėjais. „Fintech įmonių atstovai dažnai skaito paskaitas universitetuose, kolegijose. Taip pat esame aktyviai įsitraukę į Finansų ministerijos ruošiamų fintech 2022-2027 m. gairių rengimą. Kalbėdami su valdžios atstovais siekiame perduoti praktines žinias ir patarimus, kurie padėtų fintech augti ir stiprėti.“

Pašnekovė pažymi, kad fintech sektoriaus sėkmė į mūsų šalį pritraukia tarptautines įmones bei profesionalus, todėl svarbu ir toliau išlaikyti šią veiklos kryptį. „Galima drąsiai sakyti, kad kiekvienas mūsų šalies fintech bendruomenės narys yra Lietuvos ambasadorius užsienyje. Globalus įmonės įvertinimas yra ne tik tos bendrovės, bet ir visos Lietuvos laimėjimas“, – teigia V. Amulė.

Užsakymo nr.: PT_88533733