Šiuo sandoriu taip pat užbaigiamas galutinis susitarimas, pagal kurį „Arçelik" atskiru sandoriu įsigyja visą „Whirlpool" Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos (MENA) padalinį.

Pagal 2023 m. gamybos apimtimis, bendra „Whirlpool" pagrindinių buitinių prietaisų verslo Europoje ir „Arçelik" pagrindinių buitinių prietaisų, buitinės elektronikos, oro kondicionavimo ir mažų buitinių prietaisų verslo, t. y. „Beko Europe", dalis yra didžiausia Europoje. „Beko Europe" dirba daugiau nei 20 000 darbuotojų, o 11 gamybos padalinių per metus pagaminama apie 24 mln. buitinės technikos gaminių. 75 % naujai įsteigtos įmonės akcijų priklauso „Beko B.V.", o 25 % – „Whirlpool Corporation".*

Visame pasaulyje „Arçelik" nuo šiol veiks 57 rinkose ir įmonėje dirbs apie 55 000 darbuotojų. Pagal 2023 m. duomenis, bendros „Arçelik" pajamos siekia maždaug 11 mlrd. eurų.** Taip pat gerokai padidės įmonės metiniai gamybos pajėgumai, nes bendras gamybos padalinių skaičius pasieks 45.

Kalbėdamas apie sandorių užbaigimą, „Arçelik" generalinis direktorius Hakan Bulgurlu sakė: „Per pastaruosius dešimt metų užsibrėžėme aiškius tikslus plėtoti savo verslą ir pertvarkyti savo pramonę, kartu kurdami vertę vartotojams, klientams, darbuotojams ir akcininkams. Mūsų augimą skatino apgalvoti įsigijimai ir novatoriškos bendros įmonės, tarp kurių yra tokios pirmaujančios bedrovės, kaip „Singer" Bangladeše ir „Hitachi" Azijoje. „Beko Europe" sukūrimas ir „Whirlpool" MENA turto įsigijimas žymi dar vieną svarbų etapą „Arçelik" istorijoje ir dešimtuosius nepertraukiamo augimo metus. Būdami vieni iš pasaulinių lyderių, užimantys tvirtas pozicijas stipriose ir sparčiai augančiose rinkose, šiandien mes patvirtiname, kad esame pažangos ir pokyčių varomoji jėga, kuri tarnauja planetai ir žmonėms."

„Whirlpool Corporation" valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Marc Bitzer taip pat pridūrė: „Džiaugiamės galėdami užbaigti šį svarbų momentą – sandorį su „Arçelik", kuriuo įsteigėme „Beko Europe". Šiuo svarbiu įvykiu pradedame naują įdomų etapą – sieksime kurti didesnę vertę Europos vartotojams, pasitelkdami patrauklius prekės ženklus, tvarią gamybą, produktų inovacijas ir vartotojų aptarnavimo paslaugas. Tikimės, kad „Beko Europe" suteiks vartotojams didelių galimybių nuolat stengdamasi pagerinti jų buitį."

 Ragip Balcioğlu

„Beko Europe" generalinis direktorius Ragıp Balcıoğlu teigė: Šiandien pirmoji diena „Beko Europe" istorijoje ir jos misija – sukurti tvarų gyvenimą kiekvienuose Europos namuose. Sujungę savo atitinkamas patirtis, pasiekėme naują mastą ir dabar turime nenuilstamai dirbti, kad patenkintume mūsų klientų ir vartotojų poreikius. Būsimeatsakingi šios pramonės srities ir vartotojų partneriai, aktyviai naudodamiesi savo pirmaujančia padėtimi rinkoje, kad užtikrintume aukštus standartus, spręstume efektyvumo klausimus ir skatintume inovacijas, siekdami geresnės ateities. Suprasdami besikeičiančius savo klientų ir vartotojų poreikius, siekiame sukurti geresnę, konkurencingesnę ir ekologiškesnę Europos buitinės technikos pramonės aplinką. Mūsų išskirtinės ir viena kitą papildančios komandos bus labai svarbios įgyvendinant šį užmojį."

ApieArçelik"

„Arçelik" turi 55 000 darbuotojų visame pasaulyje, o jos pasaulinė veikla vykdoma per patronuojamąsias įmones 57 šalyse ir 45 gamybos padalinius 13 šalių (Turkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Pietų Afrikoje, Rusijoje, Pakistane, Indijoje, Bangladeše, Tailande ir Kinijoje). „Arçelik" turi 22 prekės ženklus, kuriuos valdo arba naudoja pagal ribotą licenciją („Arçelik", „Beko", „Whirlpool***", „Grundig", „Hotpoint", „Arctic", „Ariston"***, „Leisure", „Indesit", „Blomberg", „Defy", „Dawlance", „Hitachi"***, „Voltas Beko", „Singer"***, „ElektraBregenz", „Flavel", „Bauknecht", „Privileg", „Altus", „Ignis", „Polar"). Savo rinkos dalimi (pagal apimtis) „Arçelik" tapo didžiausia buitinės technikos įmone Europoje ir 2023 m. pasiekė 8 mlrd. eurų konsoliduotą apyvartą. Visame pasaulyje veikiančiuose 31 „Arçelik" mokslinių tyrimų ir plėtros bei projektavimo centruose ir biuruose dirba daugiau kaip 2 300 tyrėjų. Įmonė yra pateikusi daugiau kaip 3 500 registruotų tarptautinių patentų paraiškų. Penktus metus iš eilės pasiektas aukščiausias DHP namų ūkio ilgalaikio vartojimo prekių pramonės rezultatas (pagal 2023 m. spalio 27 d. rezultatus) „Dow Jones" tvarumo indekse „S&P Global Corporate Sustainability Assessment". Įmonės „Arçelik" vizija – „Gerbk pasaulį ir tave gerbs visas pasaulis".

* Atsižvelgiant į galutinius patikslinimus

** 11 mlrd. eurų orientacinė vertė, pagrįsta bendromis numatomomis „Arçelik" ir „Whirlpool EMEA" pajamomis 2023 m.

*** Licencijos turėtojas priklauso tam tikroms jurisdikcijoms