Natūraliai kiaušinius dažančių pasirinkimų gausu, tačiau kai kuriuos išbandžius praktiškai, galima nesulaukti pageidaujamo rezultato: erškėtrožių arbata vietoj žadėtos rausvos kiaušinius gali nudažyti tamsiai žaliai, o citrinos žievelės dažnai nenudažo apskritai.

Norintiems atsigręžti į gamtą ir prisiminti tradicijas, tačiau neturintiems meistriškai išlavintos rankos ar kantrybės, patiks šios lengvos ir natūralios kiaušinių dažymo idėjos su šaldytuve esančiomis daržovėmis, spintelėse turimais prieskoniais ir arbata.

Trys taisyklės marginant kiaušinius natūraliais dažais

Kiaušinių dažymo mados ir tendencijos kasmet kinta, tačiau tradiciškai vaisingumą, klestėjimą ir gausą simbolizuojančių Velykų spalvomis laikomi visi žemės atspalviai: geltona, oranžinė, raudona, ruda, juoda, žalia ir melsva. Vienas tradiciškiausių ir mažiausiai pastangų reikalaujančių kiaušinių marginimo būdų, be abejonės, yra svogūnų lukštai, kuriais galima išgauti įvairius atspalvius: nuo švelniai gelsvo iki sodriai rudo. Be to, svogūnų lukštais dažyti kiaušiniai būna margesni, nevientisos spalvos.

Kiti natūralūs, švieži ir tvarūs pasirinkimai gali būti raudongūžiai kopūstai, ciberžolė, mėlynės, burokėliai ir erškėtrožių arbata. „Lidl Lietuva“ Vaisių ir daržovių departamento vyresniojo specialisto Ramūno Žvirblio teigimu, nors „Lidl“ vaisių ir daržovių asortimentą nuolat sudaro net apie 150 produktų, vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų prieš Velykas yra būtent raudongūžiai kopūstai.

Renkantis dažyti kiaušinius tvariai ir natūraliai, svarbu turėti omenyje, kad galutinis rezultatas priklauso nuo trijų veiksnių: natūralaus dažiklio sodrumo ir intensyvumo (kuo daugiau dažančiojo ingrediento, tuo geriau), kiaušinio spalvos ir nuo to, kiek laiko ir kiek kartų kiaušiniai panardinami į dažus. Pavyzdžiui, keturiems kiaušiniams nudažyti prireiks pusės susmulkinto raudongūžio kopūsto, o 12 kiaušinių nudažyti prireiks keturių stiklinių dažų. Be to, kiaušinių panardinimų į dažus skaičius yra daug svarbesnis, nei jų dažuose praleistas laikas. Taip pat svarbu nepamiršti į kiekvieną dažų stiklinę šliūkštelėti po šaukštą baltojo acto.

5 žingsniai nudažyti kiaušinius natūraliai ir lengvai

Norėdami nudažyti kiaušinius žaliai arba mėlynai, naudokite raudongūžį kopūstą: rudi kiaušiniai taps žali, o balti – mėlyni. Ciberžolė baltus kiaušinius nudažys geltonai, o rudus padengs sodriu auksu. Rožiniams kiaušiniams išgauti naudokite burokėlius, o gelsviems, oranžiniams ir rudiems – svogūnų lukštus. Kiti pasirinkimai: stipriai užplikyta erškėtrožių arbata tamsiai žaliai spalvai ir mėlynės marmurinei melsvai spalvai. Tai puikus būdas pagaliau sunaudoti dar praėjusio derliaus šaldiklyje esančias uogas, nors tam puikiai tinka ir šviežutėliai prisirpusios mėlynės.

Norėdami pasigaminti pageidaujamų spalvų dažų, sekite šiais žingsniais:

1. Sudėkite į puodą daržoves ir užpilkite jas reikiamu kiekiu vandens (prisiminkite, 12 kiaušinių prireiks 4 stiklinių dažų).
2. Užkaiskite puodą, o šiam užvirus, sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą dangčiu ir palikite daržoves lėtai kunkuliuoti apie 15-30 minučių.
3. Patikrinkite spalvą: ji turi būti kur kas tamsesnė ir sodresnė už pageidaujamą margučių spalvą. Kai skystis taps pakankamai ryškus, nukaiskite puodą ir palikite jo turinį atvėsti kambario temperatūroje bent 20 minučių.
4. Atvėsusį puodo turinį nukoškite per sietelį ir į gautą dažų skystį įpilkite acto (prisiminkite, 1 šaukštas acto 1 stiklinei dažų).
5. Užpilkite dažus ant išvirtų, kambario temperatūros kiaušinių. Įsitikinkite, kad jie yra visiškai panardinti, ir perkelkite juos į šaldytuvą tol, kol kiaušiniai pasieks norimą spalvą.
6. Nusausinkite dažytus margučius ir, jeigu norite, patepkite juos aliejumi.

Lidl

Tvarioms Velykoms – tvarūs kiaušiniai

Kiaušinių dažymui tinka tiek balti, tiek rudi kiaušiniai, o vaikams patiks marginti ir putpelių kiaušinius. „Lidl“ parduotuvių klientai ne tik prieš Velykas, bet ir visus metus kasdien gali įsigyti ekologiškų, taip pat ant kraiko ir laisvai laikomų vištų ir putpelių kiaušinių. Vištų laikymo sąlygas atskirti padeda ant kiaušinių esančio kodo pirmas skaičius: 0 – ekologiniame ūkyje laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai; 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai. Paukščių laikymo sąlygos taip pat nurodomos ir ant pačios pakuotės.

„Lidl Lietuva“ nuolatos didina tvaresnių produktų asortimentą, todėl turi tikslų ir dėl narvuose laikomų vištų kiaušinių atsisakymo. Prekybos tinklas yra įsipareigojęs iki 2024 metų pabaigos iš savo šviežių kiaušinių asortimento išimti narvuose laikomų vištų kiaušinius, o nuo 2025 metų pabaigos jų nebenaudoti ir „Lidl“ privačių prekių ženklų produktų gamyboje. Kol bus pasiekti numatyti tikslai, asortimente bus palaipsniui didinama ant kraiko ir laisvai laikomų vištų kiaušinių dalis.

Dar vienas svarbus žingsnis tvarumo link, kurį galima įgyvendinti jau per šias Velykas – kad ir kokius kiaušinius bei dažymo būdus pasirinksite, nešvaistykite maisto. Virtus margučius galima smagiai ridenti, o juos sukūlus, įdaryti žuvimi, prieskoninėmis žolelėmis ar panaudoti įvairioms mišrainėms. Raudongūžio kopūsto likučius panaudokite pavasariu kvepiančioms ir puikiai velykiniam stalui tinkančioms margaspalvėms salotoms: smulkiai supjaustykite kopūsto likučius, įtarkuokite morką, įberkite saują smulkintų džiovintų abrikosų ir šiek tiek saulėgrąžų sėklų.