Renkantis ryškiaspalves gamtos gėrybes, pasikliaujame akimis ir uosle, tačiau nevertėtų numoti ranka ir į ūkiams bei tiekėjams taikomus kokybės reikalavimus. O tam, kad iš parduotuvės atsineštų vaisių ir daržovių nereikėtų išmesti anksčiau laiko ir jie ilgiau išlaikytų savo geriausias savybes, pravartu žinoti keletą jų laikymo gudrybių.

Šviežio derliaus gėrybes padės atskirti šios savybės

Prioritetu renkantis vaisius ir daržoves turėtų būti šviežumas ir kokybė. Šiandien parduotuvių lentynose vaisių ir daržovių gausu, todėl jais be pertraukos galime mėgautis ištisus metus: sezoniškumui nepavaldžios nei raudonskruostės braškės, nei sultingi citrusai, nei kvapnios salotos. Vis tik lietuviai linkę išnaudoti sezoninių vaisių ir daržovių privalumus: R. Žvirblis atkreipia dėmesį, kad žiemą ir pavasarį didesnio susidomėjimo sulaukia daržovės, o vasarą ir rudenį – vaisiai.

Sezoniniai vaisiai ir daržovės yra ne tik skanesni, sultingesni ir kvapnesni, bet ir pasižymi didele maistine verte. Jie turtingi antioksidantais, vitaminais ir mineralais, taip pat vieninteliai turi bioflavonoidų: ko gero, ne iš piršto laužtas posakis, kad obuolys per dieną padaro sveiką kiekvieną. Be to, šviežiai nuo krūmų nuraškytos ar iš derlingos dirvos išrautos gėrybės ilgiau nepakeis savo geriausių savybių jas parsinešus į namus.

LIDL vaisiai ir daržovės

Šviežiai užaugintus vaisius ir daržoves parduotuvėje padeda atskirti išvaizda: jie yra tvirti, nepažeisti kenkėjų, nesuvytę, neįtrūkę, nepajuodavę, neapipeliję, neturi pašalinio kvapo ir perteklinės išorinės drėgmės. Žalios lapinės daržovės turėtų būti sodrios spalvos, be pageltusių lapų. Renkantis šaknines daržoves, kopūstus, moliūgus ir svogūnus, patartina atkreipti dėmesį ir į jų svorį: šviežios daržovės yra nepraradusios drėgmės, todėl sveria daugiau. Šiuo metu „Lidl“ pirkėjai jau mėgaujasi šiųmečio derliaus šviežiais lietuviškais agurkais, įvairiais žalumynais ir uogomis.

R. Žvirblis atkreipia dėmesį, kad, didėjant ekologinių ūkių paklausai, į „Lidl“ parduotuves iš Lietuvos ir užsienio tiekėjų taip pat atkeliauja ekologiški vaisiai bei daržovės. Iš Lietuvos tiekėjų pirkėjus pasiekia ekologiški grybai, kasdieniam ir šventiniam stalui itin tinkami ir lietuvių mėgstami virti burokėliai. „Asortimente taip pat siūlome ekologiškų morkų, tiesa, šis derlius šiuo metu jau yra pasibaigęs, tačiau sulaukė tikrai didelio pirkėjų susidomėjimo“, – sako R. Žvirblis.

Dar griežtesni reikalavimai vaisių ir daržovių kokybei

Vaisių ir daržovių etiketėse nežymimi nei pesticidai, nei kitos organizmui kenksmingos medžiagos, todėl bene vieninteliai kriterijai, kuriais pirkėjai gali patys įvertinti kokybę, yra vaisių ir daržovių išvaizda bei kvapas, kokybės užtikrinimą ir kontrolę paliekant įstatymų galioje ir pardavėjų rankose. Nuo pat veiklos pradžios, „Lidl“ produkcijos kokybei taiko aukštesnius standartus, nei to reikalauja ES įstatymai: tiekėjams nurodo pateikti papildomus sertifikatus ir atlieka analitinius laboratorinius tyrimus, nustatančius vaisių ir daržovių pesticidų likučius.

Pasak R. Žvirblio, pesticidų likučių sumažinimas šviežiuose vaisiuose ir daržovėse yra kompanijos prioritetas: „Visos „Lidl" specifikacijos, susijusios su pesticidais ir kitomis žmogaus organizmui kenksmingomis medžiagomis vaisiuose ir daržovėse, leidžia tik trečdalį didžiausių įstatymais numatytų koncentracijos ribų. Iš akredituotų nepriklausomų trečiųjų šalių laboratorijų gauti tikrinimų protokolai, fiksuojantys veikliųjų medžiagų sudedamųjų dalių likučių kiekius didesnius nei leidžia „Lidl", perduodami tiekėjams. Pastarieji savo ruožtu gali optimizuoti procesus, dar neiškilus problemų.

Kartu su verslo partneriais siekdami bendro tikslo – auginti vaisius ir daržoves be pesticidų likučių, iki šiol tinklas dirbo tik su patikimais ir stipriais augintojais, turinčiais tarptautinį geros žemdirbystės sertifikatą „Global G.A.P.“, kuris įrodo augintojo ūkio tvarumą, darnų vystymąsi, tausojamus gamtos išteklius bei darbuotojų ir produktų saugą. Dabar augintojams pradedamas taikyti papildomas reikalavimas – jie privalo turėti ir „GRASP“ sertifikatą, įrodantį darbdavio socialinę atsakomybę darbuotojų atžvilgiu".

LIDL vaisiai ir daržovės

Obuolius laikykite šaldytuve, o cukinijas – kambario temperatūroje

Tikras džiaugsmas iš parduotuvės parsinešti puokštę šviežių pavasarinių morkų su lapais ar pundą tvirtų prieskoninių žolelių. Tačiau greitai gendančius produktus ilgai išlaikyti šviežius gali tapti tikru iššūkiu. Aktyviai įgyvendindama tvarumo idėjas bei kovodama su aplinkai ir žmogui žalingu maisto švaistymu, „Lidl“ pirkėjus ragina šviežių vaisių ir daržovių kaskart pirkti tik tiek, kiek turės pakankamai vietos juos tinkamai laikyti namuose.

Tam, kad gamtos gėrybės ilgiau neprarastų savo geriausių savybių, rekomenduojama laikytis trigubos taisyklės: temperatūra – etilenas – oro srautas. Didžiąją dalį vaisių ir daržovių derėtų laikyti šaldytuve: žalias lapines salotas, šparagines pupeles, brokolius, žiedinius ir įprastus kopūstus, porus, prieskonines žoleles, daugumą uogų, vynuoges ir obuolius. Įsigijus dar pilnai neprinokusius vaisius ir daržoves, derėtų juos laikyti kambario temperatūroje, o šiems sunokus – perkelti į šaldytuvą. Kita vertus, bulvės, svogūnai, česnakai, citrusiniai vaisiai, sviestinis moliūgas, cukinijos, saldžiosios bulvės ir arbūzai savo geriausias savybes išlaiko būtent kambario temperatūroje.

Burokėliai, morkos, pastarnokai, saliero ir imbiero šaknys yra atsparūs daugeliui aplinkos veiksnių ir juos laikyti galima praktiškai bet kur. Tačiau vienus nuo kitų reikėtų atskirti etileną išskiriančius ir jam jautrius produktus. Etileno dujas natūraliai daugiausia išskiria bananai ir obuoliai. Šios dujos pagreitina etilenui jautrių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, kopūstų, brokolių, lapinių daržovių ir prieskoninių žolelių, nokimą ir galiausiai – irimą. Todėl nesvarbu, ar produktai laikomi šaldytuve, ar kambario temperatūroje, etileną išskiriančius vaisius reikėtų laikyti atokiau nuo kitų.

Vaisiai ir daržovės ilgiau išliks švieži ir jiems užtikrinus tinkamą oro cirkuliaciją. Parsinešus į namus kambario temperatūroje laikomus vaisius ir daržoves, juos pirmiausia derėtų išimti iš sandarių plastikinių maišelių. Tuo tarpu šaldytuve laikomus vaisius ir daržoves geriau supakuoti į daugkartinio naudojimo silikoninius maišelius ar indelius sandariais dangteliais, taip pat laikyti juos apatiniuose, drėgmę sulaikančiuose šaldytuvo stalčiuose.