Renginį inicijavusios didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinio direktoriaus Mariaus Švaikausko teigimu, vanduo iš čiaupo yra ir ekonomiškas, ir ekologiškas pasirinkimas – atsisakydami vandens iš buteliukų ne tik taupome, bet ir mažiname plastiko kiekius bei saugome gamtą.

„Daug valstybių yra pavadinę save skaniausio vandens šalimis, tačiau Vilniuje iš čiaupų tekantis požeminis vanduo ne tik skanus, bet švarus ir kokybiškas. Skatindami gerti jį, o ne vandenį iš plastikinių butelių, skatiname sąmoningus, ekonomiškus ir gamtai draugiškus pasirinkimus. Lietuvoje esame įpratę, kad geriamas vanduo yra visada šalia, ranka pasiekiamas, nors daugeliui pasaulio gyventojų tai yra prabanga. Šiuo renginiu siekiame sostinės svečius informuoti, o vilniečiams priminti, kad pirkti geriamo vandens Lietuvos sostinėje nebūtina – tekančiu iš čiaupų juo galima atsigaivinti visada ir nemokamai. Be to, taip prisidedame prie plastiko taršos mažinimo, tad lengviau atsikvėpti galės ir mus supantis pasaulis“, – komentuoja M. Švaikauskas.

Masiškiausiame vandens iš čiaupo gėrime, kuris vyko įvairiose Vilniaus vietose, akcentu tapo Vilniaus oro uostas, kuriame atvykę turistai buvo pakviesti dalyvauti ir rekordo, daugiausia vienu metu žmonių, geriančių vandenį iš čiaupo, siekime.

Į Lietuvą atvykusių ir masinėje vandens degustacijoje dalyvavusių turistų nuomone, vanduo iš čiaupo nei skoniu, nei skaidrumu niekuo nesiskiria nuo geriamo vandens, perkamo buteliuose parduotuvėje, o kai kurie svečiai iš užsienio teigė nežinoję, kad geriamas vanduo Vilniuje teka tiesiog iš čiaupo.

Vaizdinė masinės vandens degustacijos medžiaga buvo perduota Lietuvos pasiekimų agentūrai „Factum“, kad jos ekspertai galėtų užfiksuoti masiškiausio vandens iš čiaupo gėrimo rekordą.

Rekordo oro uoste fiksavimo metu įvairiose sostinės vietose taip pat vyko vandens iš čiaupo degustacijos. Pagurkšnoti vandens gyventojai buvo kviečiami prie geležinkelio stoties prieigose esančio „Portalo“, Žaliojo tilto, netoli V. Kudirkos aikštės.

„Vilnius yra patrauklus miestas daugeliu prasmių – čia turime daug talentų, istorijos, kultūros, gamtos, tačiau norime, kad sostinė, be visų šių dalykų būtų ir tvaraus, aplinką tausojančio miesto pavyzdys, todėl pačiais įvairiausiais būdais kalbamės su žmonėmis apie atsakingą vandens vartojimą ir rūpinamės, kad geriamojo vandens prieinamumas būtų kuo didesnis. Ar neužversime savo miestų plastikiniais buteliais ir kita vienkartine tara, priklauso ir nuo gyventojų, ir nuo atvykstančių lankytojų, ir verslų bei institucijų požiūrio. Aš manau, kad šiandien jau turime pakankamai sąmoningumo, kad taip nenutiktų – tereikia retkarčiais vieni kitiems priminti apie galimybę rinktis tvaresnę alternatyvą“, – įsitikinęs Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Pasak Tarptautinio Vilniaus oro uosto generalinio direktoriaus Mariaus Gelžinio, ši iniciatyva ne tik padeda atkreipti visuomenės dėmesį į didžiulę vandens svarbą žmogaus gyvenime, bet ir parodo, kad geriamo vandens toli ieškoti nereikia, jis pasiekiamas kiekvienam.

„Vanduo yra būtinas kelionių palydovas. Skatiname išvykstančius keleivius į kelionę pasiimti gertuvę, pripildytą vandeniu iš čiaupo, o sugrįžtančius ar atvykstančius – atsigaivinti juo po kelionės. Kad tai padaryti būtų kuo paprasčiau, oro uosto išvykimo ir atvykimo salėse yra sudarytos galimybės keleiviams į gertuves nemokamai prisipilti geriamojo vandens“, – sako M. Gelžinis.

Skatindami gerti tyrą vandenį iš čiaupo, prie iniciatyvos prisijungę partneriai EQUA Lietuva renginio dalyviams padovanojo net 100 gertuvių su Vilniaus vandeniu.

Tai ne pirmas „Vilniaus vandenų“ veiksmas, skirtas populiarinti vandens iš čiaupo gėrimą ir taip didinti šalies visuomenės sąmoningumą aplinkosaugos klausimais. Vandentvarkos bendrovė neseniai pradėjo socialinę iniciatyvą, skatinančią svetingumo sektoriaus atstovus vaišinti savo klientus gėlu vandentiekio vandeniu, taip pat jungtis prie šios iniciatyvos ir įvairius kitus verslus bei ne pelno organizacijas. Iniciatyva „Gerk tyrą Vilniaus vandenį“ startavo liepos pabaigoje Vilniaus merui, „Vilniaus vandenų“ generaliniam direktoriui, miesto turizmo skatinimo agentūros „Go Vilnius“, Lietuvos viešbučių ir restoranų, taip pat Lietuvos atsakingo verslo asociacijų bei verslo atstovams pasirašius specialų memorandumą.

Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos ir pasaulio valstybių, kur centralizuotai tiekiamas tik saugus gerti ir kokybiškas požeminis vanduo, išgautas 40-245 m gylyje.

Užsakymo nr.: PT_87978757