Plaukų būklė dažnai atspindi mūsų sveikatą. Plaukų slinkimas gali išsivystyti ne tik dėl didelio streso, pasikeitusio metų sezono, nevisavertės mitybos ar žalingų įpročių, kartais tai gali signalizuoti ir apie tam tikras skalpo odos ar sistemines ligas.

„Yra išskiriamos dvi pagrindinės plaukų ligų grupės – randinės ir nerandinės alopecijos. Randinė alopecija pasižymi tuo, kad plauko folikulas surandėja ir plaukas nebeatauga – tokiu atveju pagrindinis gydymo tikslas yra greitas ligos suvaldymas ir likusių plaukų išsaugojimas. Nerandinės alopecijos pasitaiko žymiai dažniau. Sergant šiomis ligomis, plauko folikulas nerandėja, tad galima ne tik išsaugoti esamus plaukus, bet ir susigrąžinti prarastus“, – pasakoja A. Jurėnas.

Pacientų daugėja

Gydytojas dermatovenerologas-trichologas pastebi, kad pacientų srautas didėja – vis daugiau vyrų ir moterų kreipiasi norėdami spręsti plaukų slinkimo problemą. Konsultacijos metu trichoskopijos pagalba yra įvertinama skalpo oda, plaukų folikulai ir pati plauko struktūra. Jeigu yra poreikis, atliekami tam tikri laboratoriniai ar instrumentiniai tyrimai. Tik nustačius slinkimo priežastį yra pradedamas gydymas.

Plaukų slinkimas

Be įprasto medikamentinio gydymo labai dažnai konsultacijos metu aptariamas papildomas sprendimas – trombocitais praturtintos plazmos injekcijos. To priežastis paprasta – ši procedūra yra viena saugiausių dermatologijoje, nes jos metu naudojamas paties paciento kraujas.

„Kraujas paimamas iš paciento venos, kaip ir bet kurių rutininių tyrimų metu. Po to jis yra specialiai apdirbamas ir gauta kraujo plazma su augimą skatinančiais faktoriais naudojama gydymui. Ji injekuojama į galvos plaukuotąją dalį mažų adatėlių pagalba. Procedūros metu pacientas jaučia minimalų skausmą, o po jos iš karto gali užsiimti įprasta veikla“, – teigia A. Jurėnas.

Jis tęsia, kad atliktas procedūrų kursas sumažina plaukų slinkimą, pagerina jų kokybę, storį ir tankį, taip pat stimuliuoja naujų plaukų augimą.

Plaukų slinkimas

„Nepaisant to, kad procedūra yra labai saugi, jos negalima atlikti kelioms pacientų grupėms – nėščiosioms, sergantiems aktyviomis infekcijomis, onkologinėmis ar kraujo ligomis, taip pat vartojantiems tam tikrus medikamentus, todėl prieš atliekant procedūrą visuomet reikalinga gydytojo konsultacija“, – įspėja gydytojas dermatovenerologas-trichologas.

Ne tik plaukų slinkimui

Anot A. Jurėno, trombocitais praturtintos plazmos procedūra gali būti atliekama ne tik norint gydyti plaukų slinkimą, bet ir spręsti įvairias odos problemas.

„Atliktas procedūrų kursas sumažina aknės sukeltus randelius ir použdegiminę hiperpigmentaciją, tinka po operacijų ar traumų, nes greitina žaizdelių gijimą, sumažina odos hiperjautrumą, tinka odos senėjimo profilaktikai. Ši procedūra taikoma ne tik veido, bet ir kaklo, dekoltė ir plaštakų odai skaistinti, drėkinti ir stangrinti“, – aiškina „Estetus“ klinikos gydytojas dermatovenerologas.

Plaukų slinkimas

Jis priduria, kad trombocitais praturtintos plazmos procedūros gali būti derinamos su kitomis lazerinėmis ir injekcinėmis procedūromis, siekiant stiprinti jų sukuriamą efektą.