Dr. N. Markevičius pastebi, kad mitas, jog karštoji metų pusė nėra tinkama operacijoms atlikti, vis dar gajus. Pasak jo, toks įsitikinimas yra likęs nuo senesnių laikų, tačiau dabar jam pagrindo nebėra.

„Pirma, pacientai dažnai galvoja, kad vasarą dėl karščio ir drėgmės sunkiau gyja žaizdos. Antra, vyrauja nuomonė, kad dėl sutvarstytos vietos vasarą labiau prakaituoja, sukeldamos pavojų infekcijoms. Tačiau šiuose teiginiuose nėra nei krislelio tiesos.

Tvarsčiai dabar gaminami kvėpuojantys, technologiškai pažengę į priekį. Infekcijos pavojus yra toks pats, kaip bet kuriuo kitu metų laiku“, – aiškina medikas ir priduria, kad 70 proc. pasaulio žmonių gyvena vietose su vienu metų laiku, tačiau jokių prastesnių gijimo ar atsistatymo rezultatų šiose šalyse nepastebima.

Gydytojo teigimu, „operacijas atlikti reikia tada, kai jas reikia atlikti“, t. y. atsiradus medicininėms indikacijoms ir gydytojui paskyrus artimiausią tinkamą laiką. Dažniausiai tokios operacijos atliekamos per mėnesį, ir nors šį terminą galima kiek koreguoti be didelių pasekmių, chirurgas pabrėžia, kad uždelsus pradinė minimali invazija ilgainiui gali virsti gerokai didesne.

 Narimantas Markevičius

Kiekvieną operaciją lydi trumpalaikiai nepatogumai

Chirurgas dr. N. Markevičius pabrėžia, kad kiekvieną operaciją lydi specifiniai nepatogumai ir suvaržymai, kurių reikia laikytis nuo savaitės iki mėnesio. Vis dėlto, vystantis minimaliai invazinei chirurgijai, šis laikas tampa vis trumpesnis.

„Pavyzdžiui, kartais porą savaičių negalima degintis saulėje arba maudytis ežere. Mūsų lietuviškos vasaros yra trumpos, tad suprantama, kad net tokie minimalūs suvaržymai gali sugadinti atostogas.

Vis dėlto šiuo metu, tarkim, po kojų venų operacijos kompresines kojines tenka nešioti vos dvi arba tris savaites. Vasaros metu, jei žmogus labai nori įšokti išsimaudyti, jis gali nusimauti kojinę, o po maudynių užsimauti vėl. Šiai laikais kojinių kokybė tokia, kad nuo jų nebūna karšta ir panašiai.

Be to, vasarą žaizdos gyja kaip tik geriau, nes maitinamės šviežiu maistu, gauname daugiau tiesioginių saulės spindulių, gaminasi endorfinai, sustiprėja mūsų imuninė sistema ir t. t.,“ – sako specialistas.

Žmogus, kuriam yra paskirta planinė operacija, turėtų pasiplanuoti savo laiką, pooperacinį periodą (jį nustato gydytojas konsultacijos metu), per kurį reikės laikytis tam tikrų taisyklių, tačiau gydytojas pabrėžia, kad asmeniniai planai ir atostogos galiausiai neturėtų tapti aukštesniu prioritetu nei sveikata.

Lietuvoje – pažangi chirurginė įranga

Medikas su džiaugsmu pasakoja, kad lietuviškose įmonėse jau įdiegti modernūs žmonių sveikatai reikalingi įrankiai. Juos pasitelkiant, įprasti pooperaciniai periodai gerokai sutrumpėja, o ir pačios procedūros tampa gerokai lengvesnės.

„Antėja“ dienos chirurgijos centre turime pažangią lazerinę, artroskopinę, endoskopinę ir laparaskopinę įrangą, kuria atliekame aukščiausio lygio venų ligų operacijas, proktologijos operacijas, įvairias traumatologines artroskopijos operacijas ir laparoskopines (ginekologines) operacijas. Mūsų pacientais rūpinasi aukščiausios kvalifikacijos specialistai.

O svarbiausia, kad paciento pooperacinis laikas, per kurį atsistatoma ir grįžtama į normalų gyvenimą be apribojimų, yra labai sutrumpinamas. Labai džiaugiamės, kad naudodami šias technologijas ir mūsų ekspertų patirtį, galime sudaryti sąlygas pacientams po operacijų sugrįžti į kasdienybę gerokai greičiau“, – dalinasi dr. N. Markevičius.

„Antėja“ dienos chirurgijos centre teikiamas platus spektras teritorinių ligonių kasos apmokamų paslaugų, gausus specialistų ratas užtikrina greitą pacientų priėmimą be eilių. Vykdomos įvairių sričių chirurginės operacijos: kraujagyslių, bariatrinė, odontologinė, traumatologinė ortopedinė, proktologinė, urologinė, ginekologinė ir bendroji chirurgija. Po procedūros pacientai gali įsikurti naujai įrengtose vienvietėse palatose, kur juos prižiūri aukščiausios kvalifikacijos specialistai, ir ramiai sveikti.