Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) gali didžiuotis ne tik geriausia Lietuvoje sporto specialistų infrastruktūra, bet ir modernia programa, parengta pagal JAV sporto švietimo programos nuostatas bei vis stiprėjančiu bendradarbiavimu su Kauno „Žalgiriu“.

Šiuo metu VDU yra dvi su sportu siejamos bakalauro studijų programos – „Sporto studijos“ ir „Mokomojo dalyko pedagogika: Fizinis ir sveikatos ugdymas”. Pabaigus „Sporto studijas“ suteikiama sporto krypties, trenerio kvalifikacija; o „Mokomojo dalyko pedagogika: Fizinis ir sveikatos ugdymas“ studijų programa suteikia galimybę įgyti Ugdymo krypties, fizinio ugdymo pedagogo kvalifikaciją ir teisę dirbti sporto treneriais.

Paulius Jankūnas

Tačiau jau nuo šių metų rugsėjo VDU Sporto studijų programos studentai galės rinktis ir gilinamąsias Kauno „Žalgirio“ studijas: šalia VDU suteikiamo Sporto bakalauro diplomo studentai galės įgyti Kauno „Žalgirio“ akredituotą tarptautinį sertifikatą.

Studijos su „Žalgirio“ profesionalais

Paulius Jankūnas, Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius ir VDU Sporto studijų partneris,
kalbėdamas apie šią Lietuvoje naują iniciatyvą, sako, jog bendradarbiavimo su VDU idėja kilo norint prisidėti prie universiteto sporto mokslo studijų ir perteikti studentams ne tik geriausią sportinę patirtį, bet ir pasidalinti vadybinėmis bei trenerių rengimo žiniomis.

„Nesižvalgome į nieką, norime įgyvendinti puikų projektą ir sukurti gerą studijų programą studentams, kad jie gautų naudą ir pabaigę mokslus galėtų tęsti savo pasirinktą kelią. Nesvarbu, ar jie dirbs ir praktiką atliks Kauno „Žalgiryje“, ar „Žalgirio“ krepšinio akademijoje, ar kokiame nors kitame klube, tai jau bus jų pasirinkimas. Mes norime, kad kokybiškai paruoštų specialistų Lietuvoje būtų daugiau“, – sako „Žalgirio“ vadovas.

Paulius Jankūnas

Pasak P. Jankūno, gilinamųjų studijų studentams paskaitas skaitys ir „Žalgirio“ lektoriai, ir kviestiniai svečiai. „Visi jie yra savo sričių profesionalai, turintys didžiulės patirties, kurią ir perteiks studentams. „Žalgiris“ yra Eurolygos komanda – užgrūdinta, patyrusi. Taigi studentams klausytis, pavyzdžiui, Kazio Maksvyčio paskaitos apie komandos valdymą, apie lyderystę, manau, yra neįkainojama galimybė. Be to, studentai galės atlikti praktiką „Žalgirio“ klube, lankytis treniruotėse, bendrauti su treneriais ir žaidėjais“, – vardija galimybes pašnekovas.

P. Jankūnas džiaugiasi, kad jau nemažai studentų yra pasirinkę sporto studijų kryptis, susidomėjimas jomis didelis.

„Mes labai rimtai žiūrime į šį projektą, norime bendradarbiauti, dalytis žiniomis, kad studentai iškart gautų aukščiausio lygio teoriją ir praktiką. VDU Sporto studijos ypatingos tuo, kad čia svarbūs ne tik žmonės, bet ir infrastruktūra. Naujas VDU sporto centras labai įspūdingas, nežinau, ar Lietuvoje yra dar kas nors panašaus“, – sako „Žalgirio“ generalinis direktorius ir žada, kad VDU sporto studijų studentams bus atviros ir „Žalgirio“ arenos, ir „Žalgirio“ krepšinio akademijos durys.

Geros sąlygos lemia gerus rezultatus

VDU Sporto centro vadovas doc. dr. Vladas Juknevičius pritaria P. Jankūnui ir sako galintis drąsiai teigti, kad VDU šiandien turi geriausią sporto bazę iš visų Lietuvos universitetų, kuri atitinka visus sportininkų treniruotėms ir aukšto lygio varžybų vykdymui keliamus reikalavimus.

„Anksčiau mūsų universitetą savo laimėjimais labiausiai garsino krepšininkai, kurie yra daugkartiniai Lietuvos ir Europos studentų čempionai, o šiuo metu VDU studijuoja nemažas būrys įvairių sporto šakų aukšto meistriškumo sportininkų, kurių pasiekimai vis labiau pastebimi.

Badmintonas

Be jau minėto krepšinio, aukštų rezultatų yra pasiekę 3X3 krepšinio atstovai, tinklininkės, paplūdimio tinklininkai, badmintonininkai, stalo tenisininkai, irkluotojai, graikų-romėnų ir dziudo imtynių atstovai, jėgos trikovės ir kulkinio šaudymo sportininkai“, – vardija pašnekovas.

Doc. dr. V. Juknevičius džiaugiasi, kad VDU sportininkai dalyvauja beveik visose Lietuvos studentų sporto asociacijos organizuojamose Lietuvos universitetų čempionatuose (kasmet organizuojama per 20).

„Visada gausia sportininkų delegacija dalyvaujame Baltijos šalių studentų žaidynėse (SELL), kurios šiais metais vyko Estijoje ir minėjo 100 metų jubiliejų, taip pat Europos universitetų žaidynėse ir čempionatuose. Dar šią vasarą VDU komandos dalyvaus krepšinio, 3X3 krepšinio ir paplūdimio tinklinio Europos universitetų čempionatuose“, – pasakoja VDU sporto centro vadovas. Ir pasidžiaugia, kad pagal studentų sporto pasiekimus VDU jau keli metai neužleidžia lyderio pozicijų tarp Lietuvos ir Baltijos šalių universitetų.

Imtynės

„Kai sportininkams sudaromos geros treniruočių sąlygos, rezultatų ilgai laukti nereikia, – sako doc. dr. V. Juknevičius. – Universitete dirba kvalifikuoti treneriai, sporto bazės atitinka aukščiausius reikalavimus, salėse šiuolaikinis inventorius bei reikiamas materialinis aprūpinimas.
Yra įvairių sportininkų skatinimo priemonių: sportininko stipendija, stipendijos studijų kainai padengti, skatinamosios stipendijos už sportinius laimėjimus, piniginės lengvatos už gyvenimą bendrabutyje“.

Studijų programų turinį diktuoja laikmetis ir mokslo pažanga

VDU Sporto studijų programos vadovė Doc. dr. Aušra Lisinskienė sako, kad šiame universitete pasirinkę sporto studijas galės ne tik naudotis modernia infrastruktūra bei klausyti aukščiausio lygio specialistų paskaitų – diegiama visai nauja sporto specialistų rengimo programos koncepcija.
„Gyvename tokiu laiku, kuomet viskas labai greitai kinta, vyksta ne tik technologinis progresas, bet ir keičiasi kartos, santykiai tarp vaikų, trenerių, tėvų yra kitokie. Metodai, kuriais buvo dirbama prieš 20 metų, šiandien jau nebetinka. Todėl turi keistis ir trenerių rengimo programos, – sako studijų programos vadovė. – Šiuolaikinė pedagogika, neuropedagogika ir psichologija tampa itin svarbios, nes padeda suprasti vaikų, jaunuolių raidą, mąstymą, požiūrį ir kurti pozityvius, empatija paremtus santykius“, – įsitikinusi doc. dr. A. Lisinskienė.

Aušra Lisinskienė

Ji sako, kad šiandien treneriams tampa svarbu įvaldyti ir IT technologijas, dirbtinio intelekto galimybes: „Treniruočių planavimas, detalios vaizdo analizės, stebėsena yra vykdomi pasitelkiant dirbtinį intelektą – taip vyksta VDU Sporto studijos. Mūsų studentai jau nenustemba, kuomet klausytis paskaitos keliauja ne į auditoriją, o tiesiai į Judesio laboratoriją ar kitas patyrimines aplinkas, kuriose galima dar giliau suprasti dėstomą discipliną.“

Tarptautiškumas – neatsiejama sporto studijų dalis

Doc. dr. A. Lisinskienė pastebi, jog globalizacija atveria daugiau perspektyvų ne tik treneriams, bet ir vaikams, jaunuoliams patirti kitų kultūrų, šalių tradicijas, susipažinti ir perimti naujus mokymo bei treniravimo metodus.

„Tarptautinės patirties turintis treneris visada turės daugiau pranašumų dėl įgytos patirties, žinių bei platesnio mąstymo. Todėl neatsitiktinai VDU Sporto studijų Trenerių rengimo programoje numatyta vieną iš trijų treniravimo praktikų atlikti užsienyje. Studentai gali rinktis praktikos vietą Europoje ar bet kurioje pasaulio šalyje“, – pasakoja VDU Sporto studijų programos vadovė. Ir reziumuoja, kad IT technologijos, užsienio kalba ir tarptautinė praktika yra kertinės šios programos dedamosios.
Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog be pasirinktos sporto šakos, Sporto studijų programos studentai galės rinktis alternatyvius, sporto šakos trenerio kvalifikaciją pagilinančius bei papildančius studijų dalykus, tokius kaip sporto psichologija, atletinis rengimas, asmeninio trenerio meistriškumas, trenerio vadovavimas ir lyderystė „Žalgirio“ komandoje, taikomoji žaidimų veiklos analizė, sporto vadyba, kurie yra itin svarbūs kiekvienos sporto šakos trenerio kompetencijai pagilinti.

Aušra Lisinskienė

„VDU Sporto studijų programa išsiskiria savo autentiškumu ir unikalumu – tai vienintelė šalyje studijų programa, kuri pasiūlys gilinamąsias Kauno „Žalgirio“ naujos kartos trenerių rengimo (krepšinis, futbolas) studijas. Visi šie moduliai baigiami ir sertifikuojami tarptautiniu diplomu, kas dar labiau sustiprina būsimo trenerio kompetenciją, bet ir atveria plačias rinkos galimybes. Taigi, studentai įgiję VDU Sporto studijos diplomą, šalia įgis ir tarptautinį pagilintų studijų sertifikatą“, – sako doc. dr. A. Lisinskienė.

Artes liberales ir amerikietiška patirtis

VDU Sporto studijų programa rengia visų sporto šakų trenerius. „Rengdami studijų programą, kuri studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) buvo įvertinta labai gerai, apgalvojome kiekvieną detalę, rėmėmės tarptautine patirtimi, išnagrinėjome daugybę trenerių rengimo modelių pasaulyje.
Teko keliauti ir kalbėtis su užsienio ekspertais, kad būtų išgryninta VDU Sporto studijos trenerių rengimo koncepcija. Siekėme, kad ji būtų šiuolaikiška, tarptautiška, bet ir artima Lietuvos kontekstui“, – apie programą pasakoja doc. dr. A. Lisinskienė.

VDU sporto studijos

Anot pašnekovės, VDU Sporto studijos yra parengtos atsižvelgiant į sėkmingai plėtojamas Amerikos sporto švietimo programos (angl. American Sport Education Program) nuostatas, atsisakant smulkių sporto šakų specializacijų, tačiau siekiant ugdyti žmogaus pasirengimą, polinkį suvokti studijų objektą, numatyti situaciją, atlikti tam tikrą su studijų objektu susijusią tikslingą veiklą.

„Mes rengiame plačios erudicijos trenerį, profesionalą, remiamės unikaliu tik VDU būdingu artes liberales konceptu. Prisimenu, kaip iš mano pačios sportinės patirties gimė ir mūsų studijų programos šūkis „Nuo aistros sportui iki trenerio profesionalo”, – pasakoja doc. dr. A. Lisinskienė.
„Esu tikra, kad jau netolimoje ateityje VDU Sporto studijos bus tarp pačių geriausių ne tik Lietuvoje, Baltijos šalyse, bet ir Europoje. Pradėjome reikšmingus procesus su kitais užsienio universitetais, taigi tikimės, jog greitai mūsų studentai turės galimybę įgyti ir tarptautinį dvigubą diplomą“, – viliasi doc. dr. A. Lisinskienė.

Plačiau apie: