Universitete sutiko ir darbdavį

2009 metais, kai Lietuvai ir visam likusiam pasauliui smogė finansų krizė, Mantė buvo tik pradedanti savo darbinę karjerą – buvo jauniausia ir mažiausiai patyrusi darbuotoja vienos tarptautinės audito ir mokesčių konsultavimo bendrovės skyriuje. Deja, bet krizės nulemtas darbuotojų skaičiaus mažinimas palietė ir ją. Be darbo, bet su išeitine kompensacija likusi mergina svarstė kelis variantus, kaip pasielgti su šiais pinigais: galbūt palepinti save, skirti laiko sau poilsiui šiltuose kraštuose, o gal investuoti į save – juk taip susikurtas konkurencinis pranašumas padės vėl įsidarbinus, o smogus naujai krizei įgyti gebėjimai leis išsilaikyti įmonėje. Būtent pastarąjį kelią ji ir pasirinko.

„Prieš karjeros pradžią baigiau bakalauro studijas Anglijoje. Užsienyje pasirinkta bakalauro verslo studijų programa padėjo įgauti nemažai žinių apie verslo vystymui reikalingus kertinius dalykus: marketingą, žmogiškuosius išteklius, finansus ir mokesčius. Tačiau to akivaizdžiai nepakako, jaučiau, kad man dar reikia įgyti papildomų žinių“, – prisimena Mantė.

Panašaus profilio studijų į ankstesnes ieškojusi mergina 2009 metais nusprendė pasirinkti ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Finansų ekonomikos tarptautinės magistrantūros studijas. Žengti būtent šiuo keliu ją paskatino ne tik gautos rekomendacijos, bet ir artėjantis galutinis terminas – tai buvo paskutinė paraiškų stoti teikimo diena, tad apmąstymams tiesiog neliko laiko. Mantė greitai surinko ir internetu pateikė visus stojimui reikalingus dokumentus ir šio spontaniško sprendimo visiškai nesigaili.

„Be tarptautinės aplinkos, įgytų gebėjimų ir kokybiškų žinių, kone svarbiausia studijų suteiktų naudų – kontaktų rato išplėtimas. Universitete sutikau puikių žmonių, tikrų profesionalų, su kuriais iki šiol palaikau ryšį. Svarbiausia, kad universitete susipažinau su tuomet dar tik būsimu savo tiesioginiu darbdaviu, viešųjų duomenų rinkimo sprendimus verslui siūlančios įmonės „Oxylabs“ vadovu Juliumi Černiausku. Po studijų baigimo jis pakvietė prisijungti prie šio startuolio. Toks naudingų pažinčių ratas neturėtų stebinti – ISM universitete yra galimybė studijuoti profesionalų rate, aplinka ir kursiokai motyvavo mokytis naujų dalykų bei būti žingsniu priekyje“, – įsitikinusi pašnekovė.

Google Cloud būstinė Silicio slėnyje

Įvertino įgautus įgūdžius

Mantė džiaugiasi, kad vakarais suplanuotos paskaitos leido ne vien pasinerti į mokslus, bet ir grįžti į darbo rinką – studijuodama ji įsidarbino vienoje įmonėje, kur įgytas žinias iškart galėjo pritaikyti ir praktikoje. O mokytis išties buvo ko – gilintis į finansų srities subtilybes ir tapti jos ekspertais padėjo šią sritį puikiai išmanantys ISM universiteto dėstytojai. Norėdamas užtikrinti, kad studentai gautų ne tik reikalingas žinias, bet ir plėstų savo akiratį, ISM universitetas nuolat kviečiasi profesionalus iš viso pasaulio – net 60 proc. magistrantūros dėstytojų atvyksta iš svetur: Japonijos, Šiaurės Amerikos, Australijos ir kitur. Daugelis dėstytojų dirba ar studijavo prestižiniuose Oksfordo, Harvardo universitetuose, Ilinojaus technologijų institute.

„Studijos leido geriau suprasti, kaip vyksta įvairūs procesai, kokios įtakos jie turi visai šaliai, kaip vystosi vietinės bei tarptautinės finansų rinkos. Taip pat išplėtė mano strateginį mąstymą ir padėjo geriau įvertinti įvairias situacijas. Kompetencijų didinimas ir ekspertiškumo ugdymas finansų srityje padėjo sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje ir vystyti savo karjerą. Tuo tarpu mokymasis iš ilgametę patirtį turinčių, iš įvairių šalių atvykusių dėstytojų buvo vienas malonumas“, – sprendimu studijuoti džiaugiasi pašnekovė.

Pradėjusi dirbti „Oxylabs“ Mantė galiausiai pasiekė kone aukščiausią galimą laiptelį įmonėje – Klientų aptarnavimo vadovo poziciją (angl. Chief Customer Officer). Naujų iššūkių ieškojimas atvedė į startuolį „Ionate“, kur ji buvo atsakinga už pardavimus bei klientų aptarnavimą aplikacijų modernizavimo srityje. Galiausiai, žingsnis po žingsnio, gyvendama bei dirbdama Lietuvoje su technologijų kompanijomis, įgavusi pakankamai patirties ir reikalingų įgūdžių, pašnekovė sulaukė pasiūlymo prisijungti prie „Google“. Daug galvoti apie jį Mantei nereikėjo – juk tai viena didžiausių pasaulyje, visuose žemynuose veikianti technologijų kompanija, kurios paslaugų krepšelyje yra vienos naujausių, pažangiausių ir labiausiai stebinančių inovacijų. Šioje kompanijoje ji yra atsakinga už pardavimus aplikacijų modernizavimo srityje, siekiant auginti „Google“ debesų kompiuterijos sprendimų pritaikymą. Kitaip sakant, konsultuodama klientus padeda jiems keisti seną infrastruktūrą ir sėkmingai konkuruoti su lankstesnę infrastruktūrą turinčiomis įmonėmis. Ji dirba su didžiausiomis pasaulio draudimo įmonėmis, bankais ir mažmenininkais.

„Žvelgiant į visą savo karjerą ir nueitą kelią, man turbūt labiausiai padėjo laiku atėjęs suvokimas, kad gyvenimas būtų nuobodus, jei jame nebūtų bangų. Nuolat bus pakilimų ir nuosmukių. Būnant pastaruosiuose tiesiog reikia įsivertinti situaciją, savo galimybes, susidaryti planą, ką daryti toliau, ir ieškoti išeičių. Dabar galiu drąsiai pasakyti, kad investicija į studijas buvo vienas geriausių mano priimtų sprendimų. Praėjo viena krizė, praeis ir kita, o nutiesti sau kelią link didesnių svajonių niekada nevėlu. Sėkmės!“ – linki Mantė.

Jos pavyzdžiu galite pasekti visi norintys. Papildomas priėmimas į ISM tarptautinės magistrantūros studijų programas – Verslo tvarumo vadyba, Finansų ekonomika, Tarptautinė rinkodara ir vadyba, Inovacijų ir technologijų vadyba bei Globali lyderystė ir strategija – vyksta iki rugpjūčio 27 dienos. Pateikęs stojimo paraišką, kandidatas vos per 2 darbo dienas sužinos, ar yra kviečiamas studijuoti. Daugiau apie magistrantūros studijas ČIA. Turi klausimų? Užsiregistruok į studijų konsultaciją msc@ism.lt.

Ketinant studijuoti Verslo tvarumo vadybą ar kitas tarptautinės magistrantūros programas, impulsu karjerai gali tapti ir šiemet prasidedanti, analogų regione neturinti programa „Work & Study“. Ji startuoja kartu su tarptautinėmis organizacijomis „Moody`s Lietuva“, „Telia“, „Nasdaq“, ir startuoliais „Oxylabs“, „Whatagraph“. Plačiau apie programą skaitykite ČIA.