Skaitmenizacijos nauda ekonomikai

Kaip pasakoja VšĮ Lietuvos verslo kolegijos (LTVK) steigėja, profesorė, socialinių mokslų daktarė Angelė Lileikienė, skaitmeninės technologijos jau senai nėra vien tik su IT siejama sritis – šiais laikais skaitmeniniai pokyčiai ir jų svarba namų ūkyje, viešajame ir privačiame sektoriuje yra neatsiejama ekonominės veiklos dalis.

Skaitmeninė ekonomika įgalina ir kuria didelę dalį mūsų ekonomikos. Šiai dienai sunkiai įsivaizduojame verslą be elektroninės prekybos elementų, be rezervavimo sistemos ar galimybės dalintis informacija per informacines technologijas. Pavyzdžiui, tokiose šalyse kaip JAV, Didžioji Britanija ar Naujoji Zelandija pastaruoju metu yra atliekami tyrimai, kurias siekiama suprasti skaitmeninės ekonomikos mastą. Ir nors Lietuvoje tokie tyrimai nėra atliekami, mes puikiai matome, kad inovatyvūs procesai neaplenkia ir mūsų šalies – skaitmenizacija sparčiai braunasi kelią visose ekonomikos srityse“, – teigia prof. dr. A. Lileikienė.

 Kalėdinis bėgimas

Skaitmenizacijai tampant neatsiejama ekonominio pasaulio dalimi, skaitmeninė ekonomika jau kurį laiką keičia tiek vartotojų kasdieninius įpročius, tiek ir verslo įmonių veiklos organizavimą. Kaip pavyzdį LTVK steigėja pateikia skaitmeninės bankininkystės modelį.

„Skaitmeninė ekonomika, paprastai kalbant, yra įvairios ekonominės veiklos, kuriose naudojamos skaitmeninės technologijos: duomenys, skaitmeninė informacija ar produktų ir paslaugų kūrimas, pasitelkiant informacinius tinklus. Pavyzdžiui, skaitmeninė bankininkystė. Šiandien ši sritis taip pasikeitusi, kad tik maža dalis vartotojų pinigines operacijas vis dar vykdo grynaisiais, terminaluose, pašto skyriuose ir pan. Toks skaitmenizacijos procesų pokytis bankams leidžia sumažinti kaštus, o vartotojams palengvina atsiskaitymo galimybes. Dėl to gerėja gyvenimo kokybė, greičiau galime atlikti įvairias pinigines operacijas, daugiau laiko skirti kitoms veikloms“, – aiškina dr. prof. A. Lileikienė.

 Stovykla

Nauja studijų programa

Nuolatos kintant ir tobulėjant viešojo ir privataus ekonomikos sektorių veiklai, natūraliai rinkoje atsiranda poreikis specialistams, turintiems aukštas skaitmeninės ekonomikos kompetencijas. Siekdama patenkinti vis augančią šios srities profesionalų paklausą, LTVK šiais mokslo metais kolegijiniame sektoriuje pristatė naujovę – „Skaitmeninės ekonomikos“ bakalauro studijų programą.

„Ekonominiai procesai, vykstantys įmonėse, ir jų valdymui reikalinga informacija tampa pagrindiniu sprendimų priėmimo šaltiniu. Jei anksčiau sprendimai buvo priimami verifikuotai, t. y. pagal kažkokią nuojautą ar spėjimus, tai šiuo atveju skaitmeninė ekonomika, priimant tam tikrus sprendimus, remiasi būtent duomenų šaltiniais ir skaitmenizacijos procesais. Pavyzdžiui, „Big Data“ – duomenų bazių valdymo procesai, „Fintech“ – finansinių operacijų technologijos, kurios leidžia versle priimti įvarius valdymo sprendimus“, – pasakoja prof. dr. A. Lileikienė.

 Litexpo

Studijuodami šia programą, studentai įgyja kompetencijas, leidžiančias lengvai orientuotis rinkoje. Formuojant pardavimus, pasitelkiant įvairius modelius jie yra mokomi argumentuotai ir analitiškai priimti sprendimus, imtis pokyčių, reikalingų jų sektoriuje. Kaip sako prof. dr. A. Lileikienė, skaitmeninę ekonomiką reikėtų suprasti kaip darbą su duomenimis. Tai mokymasis juos vertinti, analizuoti ir tuomet pritaikyti rinkoje. Tad šias studijas baigę specialistai geba kūrybiškai analizuoti ir vertinti ekonominius procesus, prognozuoti ekonominius pokyčius, sisteminti duomenų bazes, stebėti tendencijas rinkoje, priimti strateginius valdymo sprendimus.

Planuojantys studijuoti „Skaitmeninę ekonomiką“ LTVK, gali pasirinkti iš trijų studijų formų: nuolatines, ištęstines ar nuotolines studijas. Pasak profesorės, studijų formų įvairovė sudaro platesnes galimybes studentams rinktis būtent šią programą, tačiau nepriklausomai nuo pasirinktos formos, studijų kokybė nuo to nesikeičia.

 Vilnius

„Iš nuolatinių studijų, atsiradus asmeniniams poreikiams, susiradus darbą, ligos, negalios, šeimos pagausėjimo ir panašiais atvejais, studentai gali laisvai pereiti prie jam patogesnės studijų formos. Tačiau būtina paminėti, kad visiškai nesvarbu, kokią formą studentas pasirenka, studijuojamų dalykų apimtis nuo to nesikeičia, jis gauna tokį patį dalykų kreditų skaičių, išklauso, susipažįsta su vienodu kiekiu informacijos ir įgauna tokias pačias kompetencijas visose trijose studijų formose“, – pabrėžia pašnekovė.

Nuolatinis tobulėjimas ir perspektyvos rinkoje

Kaip ir įprasta kolegijose vykdomoms studijų programoms, šios yra išskirtinai orientuotos į praktinę veiklą, kurią užtikrina glaudus ryšys su socialiniais partneriais. Ne iš imtis ir „Skaitmeninės ekonomikos“ studijos.

 Konferencija

„Praktikai skiriame labai didelį dėmesį ir net 30 studijų kreditų yra skiriami būtent jai. Praktikų metu teorines žinias studentai pritaiko jau realiose situacijoje ir darbinėje aplinkoje, gilina kompetencijas, susipažįsta su naujausiais darbų organizavimo ir įgyvendinimo procesais, semiasi patirties iš savo srities profesionalų. „Skaitmeninės ekonomikos“ studijų programoje yra numatomos 3 praktikos. Pirmoji prasideda antrojo kurso trečiame semestre, tuomet dar viena vykdoma ketvirtame semestre ir galiausiai seka baigiamoji diplominė praktika. Verta paminėti, kad būtent socialinių partnerių tinklas ir prisidėjo prie šios studijų programos atsiradimo bei reikalingumo. Prieš tai atlikus tyrimus ir apklausas, išsiaiškinome, kad šios srities specialistų nuolat trūksta praktiškai visuose ekonomikos sektoriuose“, – sako LTVK įkūrėja.

 Klaipėda

Skaitmeninę ekonomiką baigę specialistai komerciniuose bankuose, draudimo kompanijose, privačiose ir valstybinėse įstaigose, įvairaus profilio verslo įmonėse yra kviečiami dirbti duomenų analitikais, vadybininkais, ekonomistais, konsultantais.

„Jau šiandien sulaukiame gausybės užklausų dėl specialistų, gebančių dirbti su šiuolaikinėmis informacinėmis, skaitmeninėmis ir finansų technologijomis, analizuoti skaitmeninius duomenis, prisidėti prie strateginės įmonių plėtros. Kolegijai teko bendrauti su Prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovais, LEZ veikiančių įmonių vadovais. Visi vieningai sako, kad jiems reikia būtent tokias kompetencijas turinčių specialistų. Tad galime drąsiai sakyti, kad „Skaitmeninės ekonomikos“ specialybę pasirinkęs studentas turi labai plačias galimybes įsidarbinti ir gauti rinkoje konkurencingą atlyginimą“, – teigia profesorė.

Skaitmeninė ekonomika

Nuolatinė „Skaitmeninės ekonomikos“ studijų programa bus vykdomos Klaipėdos ir Vilniaus kolegijos padaliniuose, o priėmimas į ją vyks iki rugsėjo 1 d. Tačiau jei jau dabar esate tikri, kad tai – jūsų sritis, kurioje norite siekti karjeros aukštumų, suskubkite užsiregistruoti, nes pirmiesiems 10-čiai pasirašiusių studijų sutartis kas mėnesį iš Steigėjų bus skiriamos 100 eurų stipendijos.

Tiesioginio priėmimo būdu prašymus pildykite LTVK internetinėje svetainėje esančioje registracijoje https://ltvk.lt/priemimas/#2