Prieš metus naują Bendrosios praktikos slaugos studijų programą pristačiusi SMK, šiandien jau gali pasidžiaugti pirmųjų 100 studentų nueitais žingsniais. Jų teigimu, slaugos studijų kryptis itin patraukli dėl galimybės jau nuo pirmojo kurso tobulinti praktinius įgūdžius – tokiu būdu tolimesnė integracija į darbo rinką tampa lengvesnė ir sklandesnė.

Kai pirmieji žingsniai jau žengti, šias perspektyvias studijas kolegija kviečia rinktis ir jau prisilietusius prie sveikatos mokslų srities. Pasitinkant rudens semestrą SMK siūlo išskirtinį pasiūlymą stojantiesiems į Bendrosios praktikos slaugos studijų programą. Baigusiems sveikatos mokslų studijų krypčių studijas, šios krypties studentams gali būti įskaityti studijų dalykai. Ne išimtis ir SMK Estetinės kosmetologijos studijas baigę absolventai (-ės) bei profesinių mokyklų moksleiviai, baigę Slaugos padėjėjo profesinio mokymo programą, kurie gali gilinti žinias ir toliau, įgyjant aukštojo mokslo profesinio bakalauro diplomą.

Prisitaiko prie dirbančiųjų poreikių

SMK privalumas – lankstumas, o kadangi studijas renkasi ne tik vidurinę mokyklą ką tik baigę jaunuoliai, bet ir jau dirbantys asmenys, kolegija turi pasiūlymą ir jiems. Atsižvelgiant į studijuojančiųjų poreikius, Bendrosios praktikos slaugos studijų tvarkaraštis yra derinamas prie dirbančiųjų.

„Apie 90 proc. slaugos krypties studentų yra dirbantys asmenys. Tad nors studijos yra dieninės, jas organizuojame taip, kad paskaitas bei praktikos veiklas pavyktų derinti su darbu. Pastebime, kad dažniausiai studijas renkasi karjeros laiptais norintys kilti slaugytojų padėjėjai, slaugytojo kvalifikaciją įgyti norintys paramedikai, estetinės kosmetologijos studijas baigę studentai arba, žinoma, abiturientai“, – sako kolegijos atstovė A. Zažeckienė.

Slaugos studijos trunka 3,5 metų, o priėmimas į jas vyksta dviem būdais: atskiruoju priėmimu stojantieji gali teikti prašymus į mokamas studijų vietas iki rugsėjo mėnesio ir bendruoju LAMA BPO priėmimu, kurį vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija. Jei studijų programa domisi abiturientas, kuris dar neturi brandos atestato, priėmimo komisija, įvertinusi abituriento pateiktus mokymosi rezultatus bei motyvaciją, gali pakviesti pasirašyti sąlyginę studijų sutartį, kuri užtikrina studijų vietą SMK. Sąlyginę studijų sutartį pasirašyti galima stojant į SMK atskiruoju (tiesioginiu) priėmimo būdu.

Sužinokite daugiau apie apie Bendrosios praktikos slaugos studijų programą čia.

Motyvuotiems studentams – Pažangumo ir Skatinamoji stipendijos

Besidžiaugiant ir įvertinant tai, kad kasmet į SMK įstoja vis daugiau motyvuotų, kūrybingų ir aktyvių studentų, didžiausia nevalstybinė aukštoji mokykla skatina augančius specialistus nesustoti. Nors jau kurį laiką kolegija skyrė stipendiją jau studijuojantiems, nuo 2022 rudens semestro pretenduoti į Pažangumo ir Skatinamąją stipendiją galės ir stojantieji. Kokius reikalavimus reikia atitikti norint į jas pretenduoti?

Pažangumo stipendija. Jei stojantysis gali pasigirti aukštais mokymosi rezultatais, kuriais baigė mokyklą bei turi tikslą gerai mokytis studijų metu, SMK skiria Pažangumo stipendiją, kurios vertė net 80 proc. metinės studijų kainos. Pažangumo stipendiją gali gauti būsimi studentai, kurių konkursinis balas:

ne žemesnis nei 7,5 balo, stojant į visas studijų kryptis, išskyrus menų studijų kryptį;
ne žemesnis nei 9,5 balo, stojant į menų krypties studijų programas (Video kūryba ir medijos; Dizainas).


Skatinamoji stipendija. Jei stojančiojo prioritetas kūrybiškumas ir akademiniai pasiekimai, arba jau studijuojantis studentas skiria laiko iniciatyvoms ir veikloms, skiriama Skatinamoji stipendija (į šią stipendiją gali pretenduoti tiek naujai stojantieji, tiek jau besimokantys studentai). Galimas stipendijos dydis 20, 50 ir 80 proc. vieno semestro studijų kainos. Aplikuoti galima kiekvieną semestrą, jei stojantysis/studentas atitinka šiuos reikalavimus:

Stojančiojo konkursinis balas turi būti ne mažesnis nei 4,3 balo;
Jau studijuojančio SMK studento semestro akademinis pažangumo vidurkis turi būti ne žemesnis nei 8,5 balo;
Vertinamas ir studento/stojančiojo aktyvumas visuomeninėse ar SMK veiklose, kurias jis pristato pildydamas motyvacijos anketą.

Kolegija skiria ir kitas nuolaidas studijoms. SMK studentų ir absolventų šeimos nariams taikoma 10 % nuolaida, taip pat antroms studento studijoms SMK taikoma 30 % nuolaida.

Sužinokite daugiau apie SMK stipendijas čia.