Jaunuoliai kompiuteriais pradeda domėtis dar mokykloje, kai kurie iš jų lanko programavimo, elektronikos su įterptiniais kompiuteriais konstravimo būrelius, tad nemažai stojančiųjų turi šios srities žinių. Pasak profesoriaus, jiems ir studijuoti sekasi lengviau. Studijų metu studentai dažnai rodo iniciatyvą ir imasi įgyvendinti savo idėjas. „Yra studentų, kurie įkuria savo startuolius. Taip pat labai daug trečio, ketvirto kurso studentų pradeda dirbti aukštųjų technologijų įmonėse“, – pasakoja profesorius.

Studentai kuria šiuolaikiškus išmaniuosius prietaisus

Kompiuterių inžinerija vienija elektronikos inžinerijos ir informatikos sritis ir yra skaitmeninių technologijų, kompiuterių tinklų ir kompiuterių sistemų pažangos pagrindas. Kartu su technologijų pažanga vystosi ir kompiuterių inžinerijos studijos. „Tai sritis, kurioje negalima miegoti. Mes turime spėti paskui technologijų pažangą. Prieš gerą pusmetį mes eilinį kartą atnaujinome laboratorijas, turime naują, šiuolaikišką įrangą mokymuisi“, – sako A. Baškys.

Ši nauja įranga leidžia studentams eksperimentuoti, kurti šiuolaikiškus išmaniuosius prietaisus. „Studentai yra labai kūrybingi ir nebijo iššūkių, todėl, atlikdami baigiamuosius darbus, sukuria daug įdomių prietaisų. Pavyzdžiui, vienas mūsų studentas sukūrė gestų kalbos pirštinę. Tai išmani pirštinė su įterptiniu kompiuteriu. Žmogus, užsidėjęs ant rankos pirštinę, rodo gestus ir tokia išmanioji pirštinė, apdorojusi jutiklių signalus, „Bluetooth“ ryšiu perduoda informaciją į išmanųjį telefoną, kuris pasako arba užrašo ekrane, ką reiškia gestas. Šie baigiamieji darbai yra tik studentiški maketai, bet sulaukia dėmesio iš žiniasklaidos. Taip pat iš verslo. Yra atvejų, kai aptikę informaciją žiniasklaidoje, pasižiūrėti studentų darbų atvyksta ir verslininkai iš užsienio“, – teigia VILNIUS TECH profesorius.

 Algirdas Baškys

Įterptiniai kompiuteriai ir jų programavimas – svarbi kompiuterių inžinerijos mokslų kryptis. Kiekvieno išmanaus įrenginio pagrindas yra įterptinis kompiuteris. Įterptiniai kompiuteriai leidžia valdyti robotus, automobilius, sudėtingus gamybos procesus ar išmaniuosius namus. Jie svarbūs plėtojant tokias technologijas, kaip daiktų internetas. Darbo rinkoje vis didėja poreikis specialistų, kurie sugeba įterptinius kompiuterius projektuoti, programuoti, diegti ir taikyti. Todėl neatsitiktinai viena iš studijų programos „Kompiuterių inžinerija“ specializacijų yra skirta įterptiniams kompiuteriams ir jų programavimui.

Kibernetinį saugumą dėsto daug patirties turintys profesionalai

Didėja ir kompiuterių sistemų specializacijos specialistų poreikis. Šios Kompiuterių inžinerijos studijų programos specializacijos studijose mokoma kurti, atnaujinti ir projektuoti kompiuterių sistemas. Studentai išmoksta kurti ir diegti saugius kompiuterių tinklus, įgyja žinių apie kibernetinio saugumo technologijas, kompiuterių programavimą ir išorinius kompiuterių įrenginius. „Kompiuterių sistemų, kompiuterių tinklų inžinierių paklausa šiandien taip pat yra labai didelė. Kiekviena įmonė turėtų turėti tokį specialistą“, – tvirtina A. Baškys.

Šioje studijų programos specializacijoje didelis dėmesys skirtas kibernetiniam saugumui. Studentai įgyja žinių apie kompiuterių tinkluose kylančias grėsmes, sužino kibernetinių atakų aptikimo ir atpažinimo būdus bei metodus, saugius duomenų perdavimo protokolus. „Kibernetinį saugumą dėsto dėstytojai, kurie dirba šioje srityje, taip pat vykdo mokslinę veiklą ir publikuoja darbus šia tema pasaulinio lygio žurnaluose. Jie turi daug praktinių žinių. Labai gerai, kad studentus moko specialistai dirbantys šį darbą. Jie žino srities naujoves, gali perduoti ne tik teorines žinias, bet ir papasakoti apie praktinį kibernetinio saugumo technologijų taikymą“, – sako profesorius.

Vykdant kompiuterių inžinerijos studijų programą aktyviai bendradarbiaujama su verslu. Įmonės studentams suteikia daug praktikos galimybių, taip pat skiria stipendijas. Pavyzdžiui, pasirinkę šią studijų programą, studentai galės pretenduoti į „Teltonikos“ įsteigtą 3000 eurų metinę stipendiją. Taip pat įgyvendinami bendri projektai su verslu – kuriami įvairūs kompiuterių inžinerijos sprendimai. Tai leidžia universiteto dėstytojams ir mokslininkams kelti kvalifikaciją.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Kompiuterių inžinerijos bei kitas Elektronikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.