„Šiais laikais didžiausi proveržiai pasiekiami apjungus įvairias sritis. Šios studijų programos privalumas yra tai, kad mes apjungiame informatiką, ryšių technologijas ir elektroniką. Baigusieji šią studijų programą turi daug platesnį akiratį“, – sako VILNIUS TECH docentas dr. Darius Guršnys.

Studijuojant įgytos informatikos žinios leis kurti programas, skirtas valdyti ir apdoroti duomenis informacinių technologijų (IT), ryšių ar daiktų interneto įrangoje, debesų kompiuterijos sprendimuose, išmaniuosiuose įrenginiuose. Ryšių technologijų žinios padės perprasti sudėtingus šiuolaikinius duomenų perdavimo tinklus ir debesų kompiuterijos technologijas, interneto veikimą. Elektronikos žinios pravers daiktų interneto srityje ir leis kurti net itin sudėtingas įterptines ir kompiuterizuotas sistemas.

IRT specialistai gali dirbti kur panorėję

Pasak docento, platesnis abiturientų akiratis padaro didelę įtaką tolimesnei karjerai. Jie geba pritaikyti savo žinias ir gebėjimus daugelyje sričių, taip pat įgyvendinti savo vizijas ir patys kurti naujas technologijas. „Jų darbo pozicija gali būti įvairesnė. Pavyzdžiui, daiktų interneto technologijų specialistas. Šios specializacijos absolventas gali įsidarbinti telekomunikacijų įmonėse ar daiktų interneto sprendimus kuriančiose įmonėse. Jis turi žinias, kurios sudaro šiandienos pasaulį ir gali dirbti kur tik panorėjęs“, – teigia D. Guršnys.

VILNIUS TECH studentai

Daiktų internetas sujungia mechanizmus ir jų sistemas į išmaniuosius tinklus, kur daiktai patys gali organizuoti darbą ir save prižiūrėti, valdyti procesus, taip pat apdoroti ir analizuoti didelį kiekį informacijos. Šiandien yra prijungti milijardai daiktų interneto įrenginių ir šis skaičius turėtų kasmet tik didėti – nuo įprastų namų apyvokos daiktų iki sudėtingų pramoninių įrenginių. Daiktų internetui ir naujosioms ryšių technologijoms šioje studijų programoje skiriamas didelis dėmesys. „Tarkim, 5G ryšio technologija. Ji svarbi daiktų internetui. Daiktams reikia tokio ryšio. O daiktų internetas yra ateitis. Tad svarbu būti pirmūnams šioje srityje“, – tvirtina VILNIUS TECH ekspertas.

Jaunimo laukia įdomus mokslas ir studijų kelias

IRT specialistų paklausa auga, nes jų žinios reikalingos daugelyje sričių. Taip pat ir kare. „Nors ir skaudi tema, bet IRT specialistų žinios šiandien svarbios kare. Pavyzdžiui, kare Ukrainoje intensyviai naudojami bepiločiai orlaiviai. Bepiločių orlaivių valdymas, jų surinktų duomenų perdavimas – IRT sritis. IRT specialistai kuria bei vysto šias ir kitas technologijas. Bet būtų geriau, jei nereikėtų kurti technologijų karui“, – sako docentas.

Nors IRT yra perspektyvi sritis, pasak docento, susidomėjimas galėtų būti ir didesnis, tad labai svarbus mokyklos indėlis formuojant susidomėjimą technologijomis, tiksliaisiais mokslais.

Jaunimo, kuris pasirinks IRT studijas, laukia įdomus mokslas ir studijų kelias. Kaip teigia docentas, žinių šioje srityje tiek daug, kad kartais ir keturių metų neužtenka visko išmokti. „Tai nėra lengvas mokslas. Bet visko išmokstama, tereikia tik norėti mokytis“, – teigia D. Guršnys.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Informacinių ir ryšių technologijų bei kitas Elektronikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.