Atsinaujinančios energetikos srityje – technologinės naujovės

Didėjantis poreikis pereiti prie švarios energijos sudaro sąlygas naujiems pokyčiams atsinaujinančios energetikos srityje. Technologinės naujovės lemia milžinišką pažangą. Pradedant pilnu energetikos sektoriaus skaitmenizavimu (gamyba, perdavimas, paskirstymas, vartojimas) iki bepiločių orlaivių pasitelkimo, daviklių spiečių. Naudojami daiktų interneto (angl. Internet of Things), debesų technologijos, dirbtinio intelekto (DI) sprendimai, atsiranda tokios sąvokos, kaip energijos internetas (angl. Internet of Energy). Kaip pritaikyti ir naudoti šias technologijas energetikos sektoriuje, šiandien jau yra įtraukta į mokymo procesą universitete.

„Atsinaujinančios energetikos sektoriaus laukia įdomūs laikai, o būsimų studentų – daug įdomių iššūkių“, – sako profesorė. Kaip vieną iš jų S. Tolvaišienė įvardina galingų elektros energijos kaupiklių atsiradimą bei pradėtą sėkmingą jų integraciją į energetikos sektorių. Apjungiant atsinaujinančių energijos šaltinių (AIE) generaciją, terminės ir potencinės energijos saugyklas, sukuriami mikro tinklai ir energetinės salos. Saulės fotovoltinė energija ir saulės kolektoriai generuoja elektrą ir terminę energiją ne tik dieną, bet ir naktį.

Pasak profesorės, universitetas turi pažangią techninę įrangą, tad studentai gali atlikti šiuolaikiškus laboratorinius darbus. VILNIUS TECH mokslininkai modeliavimo ir prototipavimo laboratorijose naudoja DI, pridėtinę virtualią realybę, debesų kompiuteriją, e-mobilumą, blokų grandinės technologiją (angl. blockchain), daiktų internetą, robotiką, nanotechnologijas, mikro ir nano elektroniką.

 Sonata Tolvaišienė (VILNIUS TECH nuotrauka)

Šiuo metu visame pasaulyje vykdoma daug mokslinių tyrimų žaliosios energetikos srityje ir plėtojamos energetikos technologijos. Profesorės teigimu, daug dėmesio skiriama žaliajam vandeniliui. Per pastarąjį dešimtmetį, atsinaujinančios energetikos raida ir mažėjančios sąnaudos paskatino pereiti prie žaliojo vandenilio, kuris išgaunamas elektrolizės būdu. Didžiausi iššūkiai šiuo metu yra vandenilio saugojimas, transportavimas. Daug pažangių ir rezultatyvių tyrimų šioje srityje jau yra atlikę VILNIUS TECH mokslininkai, doktorantai ir studentai.

Kalbėdama apie naujoves, profesorė akcentuoja technologinę pažangą elektros energijos kaupimo srityje. S. Tolvaišienė pabrėžia, kad šiandien energijos poreikį galima pilnai patenkinti iš atsinaujinančių energijos šaltinių. „Šiandien namų ūkiai gali pasistatyti elektros energijos kaupimo įrenginį ir dieną, piko metu, sukauptą energiją iš atsinaujinančių šaltinių naudoti naktį“, – apie naująsias technologijas pasakoja ji.

Lietuvos kursas – atsinaujinanti energetika

Atsinaujinančios energijos sprendimai itin svarbūs ir Lietuvai. „Kai buvo nuspręsta atsisakyti atominės elektrinės, mums liko vienintelis kelias – atsinaujinanti energetika. Turėtume sutelkti dėmesį į atsinaujinančius energijos išteklius: saulę, vėją, hidroelektrą, geoterminę energiją, biomasę, biokurą ir, žinoma, energijos saugojimo technologijas“, – sako S. Tolvaišienė. Siekdama užsitikrinti energetinę nepriklausomybę, šalis turėtų pati pasigaminti elektros energiją, tad didelės investicijos yra nukreiptos į atsinaujinančios energetikos sritį.

Šiai sričiai augant didėja ir specialistų poreikis. „Energetikos sektoriuje yra labai didelė specialistų paklausa. Jau trečiame bakalauro kurse dalis studentų pradeda dirbti“, – teigia profesorė.

Per artimiausią dešimtmetį atsinaujinančios energetikos srityje planuojama sukurti daug naujų darbo vietų, tad energetikų poreikis tik didės.

 VILNIUS TECH nuotr.

Būsimų energetikų ugdymui Lietuvos Respublikos energetikos ministerija ir didžiosios šalies energetikos įmonės yra sukūrusios #EnergySmartSTART programą. Šioje programoje dalyvaujančios energetikos sektoriaus įmonės teikia finansinę paramą švietimo įstaigoms, siekdamos populiarinti energetikos inžinerijos ir elektros inžinerijos krypčių studijas, yra įsteigusios stipendijas. Taip siekiama pritraukti kuo daugiau talentų. Į stipendijas galės pretenduoti ir studentai, kurie pasirinko elektros energetikos inžinerijos studijų programą VILNIUS TECH universitete.

Elektros energetikos inžinerijos studijų programa moko projektuoti, valdyti ir analizuoti elektros energetikos sistemas, kurti ir taikyti inžinerinius sprendimus – nuo elektros energijos gamybos, jos perdavimo iki vadybos. Studijų programa parengta bendradarbiaujant su energetikos verslo sektoriaus atstovais, todėl suteikia ne tik puikias žinias, bet ir plačias karjeros galimybes.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie elektros energetikos inžinerijos studijų programą galima rasti čia. Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.