Šių metų balandžio mėnesį tarptautinė energetikos įmonė „Ignitis grupė“ inicijavo energetikos sektoriaus patrauklumo tyrimą, kurio metu apie šio sektoriaus perspektyvas buvo apklausta 1013 Lietuvos gyventojų, 219 moksleivių ir 236 studentai.

Perspektyvų yra

Reprezentatyvus tyrimas parodė, kad net du trečdaliai Lietuvos gyventojų – 67 proc., pritaria teiginiui, kad energetikos sektorius yra labai perspektyvus arba greičiau perspektyvus. Moksleivių ir studentų požiūris į energetikos sektorių taip pat yra pozityvus, jie mano, kad energetikos sektorius itin prisideda prie šalies ekonominės gerovės.

Kas antras moksleivis ir 6 iš 10 studentų mano, kad energetikos sektorius yra labai perspektyvus arba greičiau perspektyvus. Studentai ir moksleiviai sutinka, kad energetika yra perspektyvi, paklausi, būtina ir reikalinga specialybė, tačiau informacijos apie energetikos sektoriaus, o ypač – žaliuosius iššūkius ir galimybes, jiems dar trūksta.

Galvodami apie perspektyviausius sektorius, pirmuoju numeriu ir Lietuvos gyventojai bendrai, ir moksleiviai bei studentai, įvardina IT sektorių, toliau rikiuojasi – ekonomikos ir finansų bei prekybos sektoriai, energetika. Tyrimo duomenimis, pirmuoju numeriu, kaip perspektyviausią sritį IT mini beveik 4 iš 10 Lietuvos gyventojų (~36 proc.), apie 23 proc. studentų ir apie 17 proc. moksleivių. Mažiausiai patrauklūs jaunimui – švietimo bei viešasis sektoriai.

Kodėl renkasi energetiką?

„Studentai renkasi elektros ir energijos inžinerijos specialybę, nes tai, visų pirma, yra pasaulyje paklausi profesija, turinti daug tarptautinės karjeros perspektyvų. Nemažą dalį jaunuolių vilioja galimybė prisidėti prie energetikos sektoriaus transformacijos, žaliosios gamybos , o kartu ir Lietuvos energetikos nepriklausomybės“, – teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Saulius Gudžius.

 Prof. Saulius Gudžius

Anot jo, energetiko specialybė patraukli dar ir tuo, kad yra tarpdisciplininė – įgyjamos ne tik techninės, bet ir ekonomikos bei programavimo žinios, nes ateities energetikai turės mokėti derinti ir elektros inžineriją, ir ekonomiką, ir IT žinias. Be to, energetikos specialistai įgyja kompetencijų pritraukti investicijų ir vystyti verslą energetikos sektoriuje.

Preliminariais vertinimas, per artimiausią dešimtmetį Lietuvoje gali būti sukurta apie 500 darbo vietų kvalifikuotiems atsinaujinančios energetikos specialistams. Dar apie 1600 vietų atsiras dėl vyresnio amžiaus energetikų kaitos ir paties sektoriaus kaitos.

Pagal Europos žaliąjį kursą Lietuva iki 2030 m. planuoja 50 proc. energijos pagaminti iš atsinaujinančių šaltinių, taigi šios srities specialistai ateityje bus graibstomi. Jau dabar didžiosios energetikos įmonės profesionalų ieško užsienio šalyse.

Specialistų poreikis auga

VILNIUS TECH (Vilniaus Gedimino technikos universitetas) kiekvienais metais parengia apie 80 energetikų. Čia rengiami automatikos, elektros, elektros energetikos sistemų, pastatų energetikos ir pastatų energetikos inžinieriai. Kaip teigia Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė, studijų prorektorė, Lietuvoje yra apie 1,5 tūkst. įmonių, kurios dirba energetikos srityje – jų veikla susijusi su elektros, šilumos ar dujų įranga ir sprendimais.

„Augant tokių įmonių skaičiui, reikia susitelkti skatinant susidomėjimą energetikos sektoriumi tarp mokinių, ypač stojančiųjų į aukštąsias mokyklas. Atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas sukuria milžinišką paslaugų rinką, taigi specialistų poreikis auga labai sparčiai“, – sako Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

KOG tyrimas atskleidė, kad apie trečdalis studentų ir moksleivių apskritai nežino ar negali įvardinti, kokia specialybė yra perspektyvi. Nors iš principo studentų ir moksleivių požiūris į energetiką ir yra pozityvus, tyrimas liudija, kad energetikos sektorius kol kas neturi daug stiprių asociacijų. Nors respondentai pritaria teiginiams, kad energetikos verslas yra tvarus ir socialiai atsakingas, tačiau pastebima, trūksta informavimo apie energetikos sektoriaus perspektyvas ir vertę visuomenei.

 Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė

Nuo inovacijų iki eksporto

Ekspertai sako, kad tai, kas vyksta dabartinėje energetikoje yra sparti evoliucija, panaši į tai, kas vyko IT srityje prieš 20 metų. Verslo įmonės ieško būsimų darbuotojų tarp studentų, gabiausiems skiria stipendijas ir vilioja pas save papildomomis naudomis. Yra manančių, kad tie, kurie studijuoja energetiką, iš esmės dalyvauja istoriniame virsme – energetika visame pasaulyje pereina nuo iškastinių prie atsinaujinančių šaltinį.

„Lietuvos verslas skatinamas tapti žalesnis, vykdomi moksliniai tyrimai žaliosios energetikos srityje, vystoma energetikos technologijų eksperimentinė ir pramoninė plėtra, steigiami inkubatoriai, kuriamos inovacijos – visa lems gerai mokamas darbo vietas ir energetikos technologijų ir žinių eksportą“, – mano Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

Norėdama didinti žinias ir populiarinti energetiko specialybę tarp jaunimo, tarptautinė energetikos įmonė „Ignitis grupė“ inicijavo informacinę platformą #EnergySmartSTART, kurioje moksleiviai, mokytojai, studentai bei aukštųjų mokyklų atstovai galės susipažinti su įvairiomis iniciatyvomis, kurias siūlo energetikos įmonės.