Teoriją, jog vadovu dažniausiai tampama, o ne gimstama, patvirtina ir dr. Vita Akstinaitė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Tarptautinės magistrantūros programos Globali lyderystė ir strategija vadovė bei lyderystės ekspertė. Siekiantiems ateityje užimti vadovaujančią poziciją ji įvardija penkias savybes, kurias stiprinti ir vystyti pradėti reikia jau šiandien.

Lankstumas, sąžiningumas ir vizija

ISM dėstytoja dalijasi savo įžvalgomis, jog XXI amžiaus vadovas privalo būti lankstus bet kurioje srityje ar industrijoje, mokėti prisitaikyti prie pokyčių bei rinkos svyravimų. Verslo aplinka yra grįsta nestabilumu, todėl geras vadovas turi mokėti greitai reaguoti į aplinką ir kurti vertę nepaisant supančių aplinkybių.

Lyderystės ekspertė, kaip dar dvi geram vadovui reikalingas savybes išskiria viziją ir sąžiningumą. Pasak jos, šie du elementai padeda užtikrinti organizacijos ilgaamžiškumą.

„Etiška, kryptinga, uždeganti veikla įtraukia lyderio sekėjus ir tokiu būdu užtikrina ilgalaikę organizacijos sėkmę, rodo įvairūs moksliniai tyrimai. Vienas iš jų, kuomet buvo apklausti 195 lyderiai iš 15 šalių ir 30 skirtingų organizacijų, pamini bene visas mano išvardintas savybes. Net 67% apklaustųjų atsakydami į klausimą, kokios yra svarbiausios savybės, kurias turi ugdyti lyderis, paminėjo etiškus lyderio standartus, 59% išskyrė vizijos ir tikslų nustatymą. Taigi minkštosios kompetencijos verslo pasaulyje įgauna vis didesnę svarbą“, – sako ISM programos Globali lyderystė ir strategija vadovė.

Komunikacija ir klausymas

Kiekvienas vadovu tapti norintis profesionalas turi ugdyti savo komunikacinius gebėjimus, pabrėžia V. Akstinaitė. Komunikacija figūruoja kiekvienoje organizacijos srityje, nuo bendravimo su kolegomis, klientais, vadovais ar partneriais iki strategijos sudarymo, projektų valdymo ar lyderystės. Sklandžiai neiškomunikuotos žinios, mintys gali pakenkti projekto ar organizacijos veiklos kokybei.

Vadovas turi įkvėpti komandą, suburti bendraminčius, užtikrinti komunikacijos sklaidą visuose organizacijos lygmenyse, todėl, kaip sako dr. V. Akstinaitė, dėl šios priežasties lyderiams svarbu ne tik komunikuoti, tačiau ir mokėti klausyti.

„Vadovas turi gebėti klausyti darbuotojų, rinkos, mokėti priimti ne visuomet pozityvią informaciją, o dažnai net ir kritiką. Klausymas padeda suprasti, o supratimas padeda komunikuoti“, – sako V. Akstinaitė.

Kelią į profesinę sėkmę galima sutrumpinti, o klaidų sumažinti skyrus laiko ir dėmesio sąmoningam pasiruošimui ateičiai. Vadovo kelią pasirinkusiems ar jais tapti siekiantiems profesionalams ISM parengė Tarptautinės magistrantūros programą Globali lyderystė ir strategija, kurioje savo vadovavimo gebėjimus ugdys ir stiprins į profesinę sėkmę orientuoti specialistai bei profesionalai.

Šios studijos suteiks žinių ir įgūdžių, kurių reikia norint užimti vadovaujančias pareigas bet kurioje industrijoje – nuo medicinos iki technologijų. Programos metu studentai vykdys globalų verslo projektą, turės asmenines koučingo sesijas, gaus patarimus ir mentorystę iš aukščiausiojo lygio vadovų.

Išskirtinė studijų galimybė - išvyka į Silicio slėnį

Išvykstamasis studijų vizitas (pasirenkamasis studijų dalykas) yra vienas programos Globali lyderystė ir strategija svarbiausių išskirtinumų. Studentams bus siūloma vykti į JAV technologijų lopšiu laikomą Silicio slėnį, kuriame įsikūrusios žymiausios pasaulio įmonės, kaip „Facebook“, „Amazon“ ar „Apple“.

„Savaitę truksiančios kelionės metu studentai susipažins su skirtingais organizacijų veikimo ciklais (nuo startuolio, jaunos kompanijos iki brandžios įmonės) ir sužinos, kokių skirtingų lyderystės bei strategijos įgūdžių reikia kiekvienoje verslo stadijoje. Išvykstamojo vizito metu studentai vystys praktinius įgūdžius įvairiose dirbtuvėse, plės žinias susitikimų su įmonėmis metu, dalyvaus renginiuose, kuriuose kurs karjerai ir ateičiai naudingas pažintis bei ryšius“, – sako V. Akstinaitė.

Žinios ir patirtis – tiesiai iš aukščiausiojo lygio vadovų

Studijų metu besimokantieji turės išskirtinę galimybę megzti vertingus ryšius ir karjerai naudingus kontaktus su aukščiausiojo lygio lyderiais. Patyrę vadovai su studentais dalinsis savo patirtimi, žiniomis bei idėjomis.

„Studentai turės reguliarius susitikimus su mentoriais, kurių metu kalbėsis apie iššūkius realiame versle bei lyderystės kelionę. Vadovai studentus įsileis į savo kasdienybę ir vienai dienai drauge su studentais pasiners į šešėliavimo avantiūrą. Jos metu studentai drauge su vadovais lankysis visuose renginiuose, susirinkimuose ir iš arti pamatys lyderiui tenkančią atsakomybę bei sprendimo priėmimo procesą. Programoje taip pat numatyti ir renginiai, kurių metu studentai galės megzti ateičiai naudingus ryšius su aukščiausiojo lygio vadovais“, – sako V. Akstinaitė.

Ilgalaikės karjeros planą išsigryninti padės koučingo sesijos

Suprasti savo karjeros siekius, užmojus ir kaip juos pasiekti netolimoje ateityje studentams padės profesionalios ICF (angl. International Coaching Federation) akredituoto koučerio vykdomos koučingo sesijos.

„Šis koučingas yra lyderystės įgūdžių ugdymo modulio dalis. Jis itin praktinis, skirtas visiems lyderystės įgūdžiams ugdyti. Šių sesijų metu besimokantieji atras savo stipriąsias savybes arba įžvelgs trūkstamas ir su koučeriu diskutuos, kaip jas išugdyti, kokius įgūdžius ir kaip lavinti, kad pavyktų pasiekti profesinę sėkmę ateityje. Tad koučingo sesijų metu svarbiausias fokusas bus sutelktas į ilgalaikės karjeros plano vystymą“, – sako dr. V. Akstinaitė.

Sustiprėti kaip lyderiui ir vadovui studijų metu padės tarptautinis kolektyvas. Savo žiniomis su studentais dalinsis tokie savo srities ekspertai, kaip: prof. Eugene Sadler-Smith, garsus lyderystės, intuicijos mokslininkas (D. Britanija, Surrey universitetas); Carlos Raúl Sánchez (vizituojantis ekspertas iš Montpellier verslo mokyklos Prancūzijoje), kuris turi daugiau nei 21 metų tarptautinės dėstymo, tiriamojo darbo ir verslo konsultavimo patirties įvairiose šalyse, kaip Ispanija, Meksika, Prancūzija ir Australija; dr. Nasar-um Minullah, kuris į Lietuvą atvyksta iš Vokietijos EBS Verslo mokyklos; Norris Kruegger, į Lietuvą atvykstantis iš Phoenix universiteto ir kiti.

Daugiau apie ISM Tarptautinės magistrantūros programą Globali lyderystė ir strategija ČIA.

Norintiems pasiruošti vadovo rolei reikėtų suskubti, nes pagrindinis priėmimas į magistrantūros programą Globali lyderystė ir strategija vyksta iki birželio 29 d. Šiuo etapu studentai gali pasinaudoti galimybe pretenduoti į studijų stipendiją, dengiančią iki 45% studijų kainos.

Paraišką reikėtų pateikti adresu: my.ism.lt.

*Programa parengta ir pateikta vertinti Studijų kokybės vertinimo centrui. Numatoma studijų pradžia 2021 09 01.

Užsakymo nr.: PT_87459241