Dirba priešakinėse fronto linijose

LSMU profesorius, Prezidento sudarytos sveikatos ekspertų tarybos narys ir vienas labiausiai žiniasklaidoje cituojamų pandemijos valdymo ekspertų Mindaugas Stankūnas pastebi, kad visuomenės sveikatos specialistai buvo nepalyginamai mažiau girdimi iki COVID-19 pandemijos pradžios, tačiau infekcijos protrūkis juos staiga permetė į „priešakines linijas“.

„Šiandien šie specialistai dirba nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, centro teritoriniuose padaliniuose. Visuomenės sveikatos specialistai atsakingi už rizikos žmonių sveikatai vertinimą ir valdymą, užkrečiamųjų ligų kontrolę ir pan. Šios srities specialistų galima sutikti ir Sveikatos apsaugos ministerijoje, savivaldybių administracijose, ligonių kasose bei kitose institucijose“, – kalba prof. M. Stankūnas. Kvalifikuotus, šiuolaikiškus visuomenės sveikatos specialistus ruošia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU).

Pasaulyje ypatingai akcentuojamas didėjantis visuomenės sveikatos specialistų, sveikatos vadybininkų, gyvensenos medicinos profesionalų poreikis, kuris ateityje tik augs. Mokslininkai mano, kad dar ilgai kovosime ne tik su šiuo, bet ir kitais grįžtančiais virusais. Taip pat bus svarbu lėtinių ligų prevencija, siekiai diagnozuoti ligas ankstyvoje stadijoje, spręsti gydymo problemas, koreguoti žmonių gyvenseną, dėl kurios kyla nemažai ligų.

„Tikrai pamatėme, kokia svarbi yra lyderystė ir vadyba susidūrus su panašiais iššūkiais. Todėl gerų visuomenės sveikatos vadybininkų reikės, ir reikės nemažai“, – prognozuoja prof. M. Stankūnas.

Pandemijos metai išryškino sveikatos priežiūros įstaigų vadybos, ligoninių srautų valdymo, išteklių perskirstymo svarbą. LSMU Visuomenės sveikatos fakultete rengiami specialistai įgyja ne tik biomedicinos, bet ir kitų sričių žinių, tad jie yra universalūs kovotojai, kurie jau šiandien pajėgūs spręsti įvairias sveikatos problemas.

Geros, smagios ir įdomios studijos

Prof. M. Stankūnas yra ir Griffitho universiteto Australijoje Medicinos mokyklos profesorius adjunktas. Profesorius reguliariai lankosi Australijoje, taip pat vykdo bendras veiklas nuotoliniu būdu. Lygindamas studijas Australijoje ir Lietuvoje profesorius mato daugiau panašumų, nei skirtumų.

„Kartais susidaro įspūdis, kad australai yra per daug atsipalaidavę ir į viską žiūri tokiu „surfing“ stiliumi. Tai nėra tiesa. Jie stengiasi rimtus dalykus pateikti ne taip sudėtingai. Ir psichologai paantrins, kad kai žmogus jaučiasi gerai, yra linksmai nusiteikęs, jis lengviau priims naują informaciją, aktyviau dalyvaus mokymosi procese ir apskritai sukurs geresnį organizacijos klimatą. Iš australietiškų universitetų auditorijų dažnai galima išgirsti smagių juoko pliūpsnių. Tokios „juoko kultūros“ elementų noriu matyti ir mūsų universitete bei fakultete. Ir manau, kad jų vis daugėja“, –sakė profesorius.

Pasak pašnekovo, tokio požiūrio stengiamasi laikytis ir visuomenės sveikatos studijų metu LSMU: siekiama per paskaitas daugiau laiko skirti pristatant konkretaus klausimo svarbą, jo vietą platesniame kontekste, studentai skatinami patys domėtis, dirbti komandose, dalintis savo patirtimi ir įžvalgomis.

“Norime kad studentams būtų gera, smagu ir įdomu studijuoti visuomenės sveikatos dalykus“, – pabrėžė prof. M. Stankūnas.

Pasak profesoriaus, COVID-19 pandemija daugeliui buvo tikras iššūkis. LSMU dėstytojai taip pat susidūrė su daugybe klausimų. Tai padėjo įvertinti, kokių naujų kompetencijų poreikis išryškėjo per pandemiją, ir atnaujinti studijų programas.

Užsakymo nr.: PT_87496931