Galimybė pastebėti ir pažinti kiekvieną vaiką

Pavasarį publikuotame DELFI pranešime mokyklų ir tėvų atstovai komentavo, kad tokia švietimo tinklo pertvarka sužlugdytų mažas nevalstybines mokyklas, o tai reikštų žalą ugdymo įstaigoms, tėvams, kurie neįstengtų mokėti pilnos sumos ir vaikams, turintiems specialiųjų poreikių. Visgi iniciatyva suvienijo bendraminčius bei visuomenę, o baimę ir nuogąstavimus dėl galimos pertvarkos pakeitė džiugi žinia, kad vaikų ugdymui skirtos lėšos ir toliau keliaus paskui vaiką į mažas nevalstybines mokyklas. Mažos mokyklos nepraras galimybės lavinti bei pasirūpinti moksleivių poreikiais, o svarbiausia – pastebėti ir pažinti kiekvieną vaiką.

Peticijos „Apsaugokime mažas nevalstybines bendruomenines mokyklas“ iniciatorius, Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Audrius Murauskas sako, kad tėvams tai ypatingai gera žinia, juk mažoje bendruomenėje žymiai lengviau pastebėti kiekvieną vaiką, skirti jam daugiau kokybiško dėmesio ir taip padėti atskleisti jo potencialą.

„Jeigu mes atkreiptume dėmesį į švietimo įstatymo tikslus, jau pirmame sakinyje parašyta, kad tikslas yra išugdyti savarankiškas, atsakingas, kūrybingas, doras, pilietiškas asmenybes. Ar tai realu didelėse mokyklose? Mokytojui, dirbančiam su 30 vaikų klasėje, reikia labai didelio profesionalumo, kad jis galėtų pastebėti ir skatinti atrasti vaiko pašaukimą ir talentus. Juk laikas yra ribotas, o vaikų, kuriems reikalingas dėmesys – labai daug.

Labai džiugu, kad ir toliau yra galimybė lavinti vaikus unikaliose nevalstybinių mokyklų bendruomenėse, kurios kuria praktikas ir valstybinėms mokykloms. Tikiuosi, kad artimoje ateityje švietimo politika pasikeis ir mokyklos nebus didinamos, o priešingai, bus mažinamas vaikų kiekis klasėse, kad galėtume suteikti patį aukščiausią ugdymo standartą mūsų vaikams, juk tai yra visos Lietuvos ateitis“, – komentavo A. Murauskas.

Audrius Murauskas

Visuomenės balsas turi didelę jėgą

Audriaus Murausko teigimu, Peticijos.lt paskelbta peticija sulaukė daug visuomenės palaikymo, prisidėjo daug žmonių. Vertinant tokią reakciją galima teigti, kad šis klausimas ypač aktualus – žmonės paliko ne tik savo balsą, komentarus, dalinosi žinia, tačiau prisidėjo ir finansiškai, siekiant paremti nevalstybines mažas mokyklas.

Peticijos.lt tai pilietinės iniciatyvos portalas, kuriame kiekvienas gali pradėti iniciatyvą, užduoti klausimą ar sukurti peticiją. Tai unikali galimybė sutelkti bendruomenes bei interesų grupes siekiant bendrų rezultatų.

„Galima pasidžiaugti, kad Peticijos.lt prisideda prie svarbios žinios nešimo ir jos aktualumo parodymo. Nors kartais manoma, kad politikai į peticijas pažiūri pro pirštus, matydami piliečių išreikštą nuomonę, dažnai į ją atsižvelgia. Tai puikus įrankis, skatinantis pilietinės visuomenės stiprybę. Džiaugiuosi, kad gyvename demokratinėje valstybėje, piliečių balsas vis labiau girdimas, o Lietuvos tėvai neabejingi dėl vaikų likimo“, – sakė A. Murauskas.

Peticijos.lt portalas yra sukurtas siekiant aktualizuoti visuomenės problemas bei inicijuoti pokyčius įvairiose srityse. Čia inicijuojamos ne tik peticijos, bet ir viešieji kreipimaisi bei kitos iniciatyvos, kurios, kaip rodo praktika, turi nemažą reikšmę bei įtaką tiek valdančių institucijų atstovams, priimantiems sprendimus, tiek įvairioms organizacijoms.

Daugiau informacijos: https://www.peticijos.lt