Savo įžvalgomis dalijasi kelionių agentūros „Kelionių panorama“ vadovė Kristina Graužinienė.

Pradėkime nuo kelionių krypčių – kokias ryškiausias praėjusios vasaros tendencijas išskirtumėte? Ar tos pačios kryptys išliks populiarios ir toliau?

Pernai tradiciškai buvo populiarios „viskas įskaičiuota“ tipo kelionės į lietuvių pamėgtas šalis: Turkiją, Graikiją ir Egiptą. Na, o naujų patirčių ieškantys žmonės mielai rinkosi Juodkalniją bei įvairias egzotines šalis, tokias kaip Tailandas, Balio sala, Meksika. Taip pat pastebėjome, kad šiemet augo susidomėjimas Albanija.

Neabejoju, kad „viskas įskaičiuota“ atostogos išliks populiarios dar ilgai – tam yra nemažai priežasčių. Pirmiausia, patogumas – viskas suplanuota ir sudėliota iki smulkmenų, jums nereikia nieko organizuoti ir dėl nieko sukti galvos, taigi galite ramiai poilsiauti bei pramogauti. „Viskas įskaičiuota“ viešbučiai paprastai siūlo įvairių, visai šeimai tinkamų pramogų, turi vaikams skirtų zonų – tėveliams tai labai patogu. Be to, iš anksto žinote visą kelionės kainą, taigi, rinkdamiesi tokią kelionę žinote, kad nepermokėsite ir galite tiksliai suplanuoti savo biudžetą.

Ne paslaptis, kad kaina kelionės pasirinkimui dažnai turi didelės įtakos – kur atostogauti šiuo metu ekonomiškiausia? Kokios šalys siūlo geriausią kainos ir kokybės santykį?

Ekonomiškiausia atostogauti tebėra Turkijoje. Tiesa, šiais metais pasitaikė ir pigių variantų Graikijoje bei Egipte, todėl patariu pasidomėti agentūrų pasiūlymais – tikrai rasite sau tinkamų.

Ką daryti, jei norime apsilankyti ne pigiausioje, tačiau mums labai patrauklioje šalyje? Galbūt yra gudrybių, padėsiančių sutaupyti?

Norint apsistoti labai gerame viešbutyje ar aplankyti tuo metu „ant bangos“ esančią šalį yra dvi galimybės: pirkti kelionę gerokai iš anksto arba atvirkščiai – rizikuoti ir laukti paskutinės minutės pasiūlymo.

Kurį variantą rinktis rekomenduotumėte: įsigyti keliones prieš keletą mėnesių ar kaip tik laukti paskutinės minutės?

Abu sprendimai yra geri – ir vienu, ir kitu atveju pavyks sutaupyti. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad pirkdami kelionę iš anksto turėsite daug platesnį geresnių viešbučių pasirinkimą, galėsite lanksčiau rinktis kelionės datas. Kartais žmonės baiminasi pirkti kito sezono keliones, tačiau nuogąstauti nereikėtų: suprasdami, kad klientų aplinkybės gali keistis, dauguma organizatorių siūlo lanksčias kelionės datos ar keleivio keitimo sąlygas.

Šeimoms atostogų pasirinkimo laisvę dar labiau riboja įvesti apribojimai ir gresiančios baudos dėl mokinių išvykimo ne jų atostogų metu. Tad tėvai auginantys mokyklinio amžiaus vaikus turi tik tam konkrečias datas, kada gali vykti atostogų. Tokiu atveju, tikrai rekomenduojame kelionę įsigyti iš anksto, nes galėsite ir sutaupyti ir pasiūlymų pasirinkimas bus didesnis.

Kur atostogauti patartumėte šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais? Kur labiausiai mėgsta atostogauti lietuvių šeimos?

Tradiciškai lyderiais išlieka Egiptas ir Turkija. Tai suprantama – vėlyvą rudenį ir žiemą Europos kurortuose jau būna gana vėsu, o kai kurie viešbučiai šaltajam sezonui apskritai užsidaro. Be to, šiose šalyse turizmo sektorius gerai prisitaikęs teikti „viskas įskaičiuota“ paslaugas – yra platus tokio tipo viešbučių pasirinkimas įvairaus biudžeto keliautojams, o šeimos su vaikais ypač laukiamos. Dar vienas privalumas – lyginant su kelionėmis į egzotines šalis, neilgas skrydis.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis kelionę šeimai?

Į praktinius aspektus: viešbučio atstumą nuo oro uosto, pramogas tam tikro amžiaus vaikams, saugumą, baseinus (ar jų yra įvairaus gylio, ar jie pritaikyti mažiems vaikams) bei maisto kokybę ir asortimentą – vaikams svarbu ne tik paragauti egzotinių patiekalų, bet ir rasti sau įprastų, pažįstamų produktų.