Sveika mityba, anot vyro, turėtų padėti žmogui išvengti ligų, o ne sukelti prastą savijautą ir skatinti ligų atsiradimą.

Tad, kokius svarbiausius sveikos gyvensenos patarimus išskiria jau beveik dešimtmetį ligų išvengiantis sveikuolis? Viskas, tikina Ramūnas, paprasčiau nei gali atrodyti. Tereikia suprasti, kaip organizme veikia mikroflora, ir sveikesnį gyvenimo būdą bus lengva pradėti jau šiandien.

Tas pats produktas gali būti sveikas, arba atvirkščiai

Apie sveiką gyvenseną, subalansuotą mitybą bei organizmui reikalingas medžiagas, atrodo, kalbama daug ir nuolat. Vis dėlto paprastam žmogui nesunku pasimesti – juk internete galima rasti tiek daug informacijos bei įvairių specialistų pasisakymų, kurie neretai prieštarauja vieni kitiems.

Anot simbiotinės mitybos atstovo R. Račkausko, tam, kad galėtume vadinti maistą sveiku, svarbu suprasti, kokiomis savybėmis jis turi pasižymėti.

„Juk tas pats produktas gali būti ir sveikas, ir nelabai. Tarkim, kopūstai. Šviežių kopūstų salotos, atrodytų, neblogas pasirinkimas. Vis dėlto, žymai naudingesni bus parauginti kopūstai. Koks skirtumas tarp šių patiekalų? Švieži kopūstai organizme pūva, o rauginti – rūgsta. Rauginimo procesą paskatina mikroorganizmai, o pūva jie dėl pelėsio“, – naudinga informacija dalinasi pašnekovas.

Jis paaiškina, kad net ir puikus maistas, tarkim – šviežios daržovės, patekusios į grybeliu apaugusį žmogaus žarnyną pradeda pūti. Tačiau jei organizme daug rūgimą atliekančių naudingųjų mikroorganizmų, daržovių, rūgimo metu išskiriamos medžiagos tampa naudingos.

„Kaip žinoti, kad organizmas yra užterštas? Viskas paprasta – jei žmogus serga bent kartą metuose, dažnai jaučia nuovargį ar galvos skausmą, vadinasi jo organizme yra disbalansas, patekęs į žarnyną maistas pūva“.

Jis įsitikinęs – žmogaus kūnas nėra maisto produktų kalorijų „degintojas“. Žmogaus kūnas – tai maisto rauginimui – bakterinei fermentacijai – pritaikytas organizmas. Tai supratus, galima pradėti keisti savo gyvenimo būdą.

Žmogaus organizmas – lyg maisto rauginimo „fabrikėlis“

Naudingų mikroorganizmų koncentratų NAMIKO kūrėjas įsitikinęs – dažnai daugelį žmonių varginantis pilvo pūtimas taip pat yra ženklas, , kad organizme priaugę grybelio ir vyksta savotiškas „karas“ tarp jo ir naudingų rūgimo mikroorganizmų.

„Grybeliai išskiria antibiotikus. Bakterijos išskiria medžiagas, kurios tuos grybelius ardo. Kovojant šioms gyvybės rūšims, pradeda kunkuliuoti pilvas, vargina pūtimo jausmas. Dažniausiai rūgimo bakterijos šį „karą“ pralaimi, nes jų organizme mažai, o grybelio – daug“, – paaiškina pašnekovas.

Nors apie rauginto maisto naudą žino kone kiekvienas, valgyti vien raugintų kopūstų tikrai nederėtų. Norint sveikiau gyventi, būtina pasirūpinti įvairiu ir subalansuotu mitybos racionu. „Mes galime priversti maistą rūgti pilve. Taip augalinė mityba taps sveika ir naudinga. Galima ne tik valgyti raugintą maistą, tačiau vartojant tradicinį, augalinės kilmės maistą, jį pagardinti rūgimo koncentratu. O jis ir priverčia maistą rūgti“, – pataria R. Račkauskas.

Tokiu būdu, anot jo, nereikės atsisakyti savo mėgstamų patiekalų, pakaks juos paversti rūgimo mikroflorą sukuriančiu maistu.

Vertėtų visai atsisakyti tam tikrų produktų

Simbiotinės mitybos atstovas teigia, kad rūgimo procesą skatinančius koncentratus reikėtų vartoti drauge su augaline mityba. Jeigu žmogus jaučiasi visiškai sveikas, jam nereikia atsisakyti mėsos, žuvies, kiaušinių ar varškės sūrio. Tačiau svarbu suprasti, kad visi šie produktai organizme pūva, o rūgti jiems nepadės net koncentratas.

„Jei žmogus save laiko visiškai sveiku, jam nereikia nieko atsisakyti. NAMIKO koncentrato arbatinį šaukštelį galima pilti ant garnyro ar salotų. Vis dėlto rekomendacija atsisakyti gyvulinės kilmės produktų turėtų būti aktuali žmonėms, kurie skundžiasi bloga savijauta bei ligomis“, – teigia pašnekovas.

Vis dėlto, net ir visai sveikiems žmonėms jis pataria iš savo kasdienio maisto raciono išbraukti pelėsinį sūrį, mielinę duoną, mielinę girą, alų. Pašnekovo įsitikinimu, šie produktai neturi jokios teigiamos įtakos organizmui. Tai – grybelinis užkratas, kurio sveikai organizmo mikroflorai visai nereikia.

Žmonės vis aktyviau domisi būdais, padedančiais sveikata rūpintis savarankiškai

R. Račkauskas aktyviai apie sveiką mitybą komunikuoja jau nuo 2015 metų. „Facebook“ socialiniame tinkle jis yra sukūręs grupę „Simbiotinė mityba – sveikatos garantas“. Joje nuolat diskutuoja bei aktyviai reiškiasi beveik 30 tūkst. narių. Daugelis jų dalinasi ir teigiama patirtimi, pradėjus vartoto naudingų mikroorganizmų koncentratą.

„Koronaviruso pandemijos metu ši grupė labai išpopuliarėjo. Žmonės sirgo, o sulaukti pagalbos iš gydytojų sekėsi sunkiai. Teko patiems ieškoti būdų, kaip jaustis geriau. Būtent tuo metu labai daug žmonių ir atrado mano sukurtus naudingų mikroorganizmų koncentratus“, – pasakoja pašnekovas.

Jis pabrėžia, kad sveikas maistas – pilve rūgstantis, o ne pūvantis. O priversti maistą rūgti gali kiekvienas, jį praturtindamas naudingų mikroorganizmų koncentratais.

„Pamenu, kažkada pats labai sirgau, mane lyg persekiojo negalavimai. Tuomet pradėjau domėtis sveiku maistu, pats atlikau bandymus ir eksperimentus. Galiu pasakyti atvirai – šiuo metu esu visiškai sveikas, manęs jau daugelį metų nekamuoja jokie negalavimai“, – teigia R. Račkauskas.

„Namiko“naudingų mikroorganizmų koncentratų autorius ir gamintojas džiaugiasi, kad gali padėti tūkstančiams žmonių išspręsti sveikatos problemas ir suprasti, kas yra svarbu, norint maitintis sveikai bei jaustis gerai.