Ne atsitiktinė sėkmė, o daugelio metų sunkaus darbo, investicijų ir naujovių rezultatas, sako Michaelis Changas (Michael Chang), Taivano medienos apdirbimo mašinų asociacijos (ang. Taiwan Woodworking Machinery Association, TWMA) garbės pirmininkas. Pradėję nuo primityvių staklių, šiandien inovatyvūs Taivano gamintojai įrenginiuose integruoja dirbtinio intelekto technologijas.

M. Chango teigimu, laipsniškas augimas vyksta jau kelis dešimtmečius, o Taivano medienos apdirbimo mašinų pramonė tampa vis konkurencingesnė pasaulinėje arenoje.

„Taivanas medienos apdirbimo mašinas pradėjo gaminti šeštajame dešimtmetyje. Nuo tada ši pramonės šaka nuolat auga ir vystosi. Šalies Vyriausybė labai anksti pripažino medienos apdirbimo mašinų pramonės potencialą ir amortizavo privataus sektoriaus išlaidas suteikdama finansinę pagalvę – taip šalies remiamas verslas galėjo vystytis ir tapti vienais didžiausių gamintojų pasaulyje“, – apie tarptautinę lyderystę medienos apdirbimo mašinų pramonėje pasakoja M. Changas.

Suprato, kad žemdirbystė turtų nesukraus

Šeštajame dešimtmetyje Taivano ekonomika daugiausiai buvo sutelkta į žemdirbystę. Tačiau Taivano Vyriausybė, sako M. Changas, dar anuomet pripažino būtinybę diversifikuoti ekonomiką ir sumažinti šalies priklausomybę nuo žemės ūkio. Sprendimas plėtoti kitas industrijas, tarp jų ir medienos apdirbimo mašinų pramonę, buvo platesnės strategijos, skatinančios industrializaciją ir modernizavimą, dalis.

Vyriausybė, pasak jo, pripažino, kad Taivanas turi ribotus gamtos išteklius, o žemės ūkio sektorius vienas pats negali išlaikyti ekonomikos augimo ilgalaikėje perspektyvoje. Todėl šalies valdžia sąmoningai stengėsi pritraukti užsienio investicijas ir technologijas. Pastarosios sukūrė naujas pramonės šakas, kurios paskatino ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą.

„Be to, Vyriausybė įžvelgė medienos apdirbimo mašinų pramonės potencialą – Taivanas jau tada turėjo tvirtą amatų ir medienos apdirbimo įgūdžių pagrindą. Taivano amatininkai išmanė medžio apdirbimo meistrystę ir turėjo daug baldų, rankdarbių ir kitų medienos gaminių gamybos patirties. Vyriausybė pasitelkė, regis, nesuderinamus dalykus: ir šiuolaikinę pažangą, ir senąją meistrystę“, – apie medienos apdirbimo mašinų pramonės pradžią šalyje kalba M. Changas.

Skatino mažas ir vidutines įmones

Didelę reikšmę Taivano medienos apdirbimo mašinų pramonės plėtrai sudarė ir verslui palankios aplinkos kūrimas, mažų ir vidutinių įmonių augimo skatinimas. Šalies Vyriausybė teikė įmonėms finansinę pagalbą, investavo į mokslinius tyrimus ir plėtrą, įgyvendino inovacijas ir verslumą skatinančią politiką.

„Verslo vaidmuo čia išties svarbus. Įmonės savarankiškai investavo į mokslinius tyrimus ir plėtrą, įdiegė pažangias gamybos technologijas ir sutelkė dėmesį į aukštos kokybės produktų, atitinkančių klientų poreikius visame pasaulyje, kūrimą. Be to, privatus sektorius stengėsi užmegzti tvirtą partnerystę su kitomis įmonėmis ir organizacijomis visame pasaulyje, mainais suteikdamos joms galimybę bendradarbiauti tyrimų ir plėtros srityse bei išplėsti savo rinką“, – sako M. Changas.

Daugiausia dėmesio gamintojai skiria pažangioms technologijoms: robotikai, dirbtiniam intelektui, daiktų internetui. Šios technologijos daro medienos apdirbimo mašinas efektyvesnėmis, tikslesnėmis ir labiau automatizuotomis. Kartu sumažėja rankų darbo poreikis, padidėja našumas.

Šiandien, pastebi M. Changas, medienos apdirbimo mašinų pramonė yra svarbi Taivano gamybos ir eksporto sektoriaus dalis. Ji auga ištisus dešimtmečius ir gamina daugybę medienos apdirbimo mašinų: pjūklų, oblių, frezavimo staklių, šlifuoklių ir kitos medienos apdirbimo pramonėje naudojamos įrangos.

Stambiausios Taivano medienos apdirbimo mašinų gamintojos, tokios, kaip „Anderson“, „Champ Fond“, „Chang Iron“, „Kuan Yung“, „Leadermac“, „OAV“, „Sanderson“ ir „Tai Chan“, specializuojasi pagal savo specifinius medienos apdirbimo staklių kriterijus, turinčius ilgametę patirtį ir stiprią technologinę paramą.

Geroji praktika – vertikaliai integruota gamyba

Taivanas, pasak M. Chango, turi aukštos kvalifikacijos darbo jėgą, kuri meistriškai įvaldžiusi pažangias gamybos technologijas. Tai leidžia įmonėms efektyviai gaminti aukštos kokybės produkciją mažiausiomis sąnaudomis. Be to, Taivano medienos apdirbimo mašinų pramonė sugebėjo pasinaudoti pasaulinės prekybos pranašumais: prieiga prie tarptautinių rinkų, galimybe gauti žaliavų ir komponentų iš viso pasaulio ir bendradarbiauti su kitomis įmonėmis bei organizacijomis už Taivano ribų.

Cliffas Changas, Taivano medienos apdirbimo mašinų asociacijos (TWMA) direktorius antrina – darbo jėgos kvalifikacija Taivane yra itin aukšta. Darbuotojai dirba preciziškai, pro jų akis neprasprūsta net menkiausios detalės.

Geroji Taivano medienos apdirbimo mašinų įmonių praktika – vertikaliai integruotas gamybos procesas. Tai reiškia, aiškina C. Changas, kad gamintojai patys pilnai kontroliuoja visus gamybos aspektus: nuo projektavimo ir kūrimo iki surinkimo, testavimo ir pakavimo.

Šis metodas leidžia įmonėms išlaikyti aukštą kokybės kontrolės lygį ir užtikrinti, kad jų produktai atitiktų specifinius klientų poreikius, griežtus reikalavimus. Kartu išlaikoma griežta gaminių kontrolė ir užtikrinama, kad klientus laiku pasieks aukštos kokybės, patikimos ir ilgai tarnaujančios mašinos.

Aukšta kokybė už konkurencingą kainą

Ankstyvaisiais medienos apdirbimo mašinų pramonės vystymo metais Taivano gamintojai daugiausia dėmesio skyrė pagrindinių įrenginių, tokių kaip pjūklai, obliai ir frezos, gamybai. Bėgant laikui, pastebi C. Changas, paklausa kito, o tam didelę įtaką turėjo išmaniosios technologijos.

„Išmaniųjų mašinų tyrimų ir plėtros pagrindas yra klientų paklausa – rinka reikalauja itin tikslių, greitų ir automatizuotų medienos apdirbimo mašinų. Todėl nuolatinė pažanga šioje pramonės šakoje yra neišvengiama“, – įsitikinęs C. Changas.

Šiandien Taivano medienos apdirbimo mašinas žino ir naudoja viso pasaulio medžio apdirbimo profesionalai. Jos garsėja savo kokybe, patikimumu ir konkurencinga kaina.

Taivano medienos apdirbimo mašinų gamintojai stipriai veikia daugelyje pagrindinių pasaulio rinkų. Didžiausia Taivano medienos apdirbimo mašinų eksporto rinka, pasak C. Chango, yra JAV, antroji pagal dydį – Kinija. Azijoje atvertos didelės eksporto rinkos, produkcija keliauja į Japoniją, Pietų Korėją, taip pat Pietryčių Azijos šalis: Indoneziją, Tailandą, Vietnamą. Taivano gamintojai populiarūs Kanadoje, Australijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Pasakodamas, kaip įmanoma išlaikyti aukštą kokybę ir konkurencingą kainą, C. Changas teigia, kadTaivano gamintojai yra užmezgę tvirtus ryšius su savo tiekėjais ir partneriais – tai leidžia jiems įsigyti aukštos kokybės medžiagų ir komponentų už mažesnę kainą.

„Glaudžiai bendradarbiaudami su tiekėjais, gamintojai gali derėtis dėl geresnių kainų ir užtikrinti, kad savo mašinoms gautų aukščiausios kokybės medžiagas“, – sako C. Changas

Šios strategijos užtikrina sėkmę

Medienos apdirbimo pramonė, kaip ir daugelis kitų industrijos šakų, pandemijos metu susidūrė su daugybe iššūkių. Tai, pasak C. Chango, apėmė tiekimo grandinės sutrikimus, darbo jėgos trūkumą ir dėl vartotojų elgesio pokyčių sumažėjusią tam tikrų produktų paklausą. Pandemijai nuslūgus, pramonė ir toliau susiduria su augančiomis žaliavų kainomis, didėjančia konkurencija ir kitais išbandymais.

„Kad įveiktų šiuos iššūkius ir užtikrintų tolesnę sėkmę, medienos apdirbimo įmonės turi priimti tam tikras rinkos strategijas. Tik taip jos išliks judrios ir klestės kintančioje aplinkoje. Raktas į sėkmę čia yra naujovių, inteligentiškumo ir tvarumo derinys“, – įžvalgomis dalijasi TWMA direktorius.

Viena iš pagrindinių strategijų – sutelkti dėmesį į inovacijas ir inteligentiškumą. Plačiai taikydamos technologijas ir automatizavimą, įmonės gali patobulinti efektyvumą, sumažinti išlaidas ir padidinti našumą. Tai, pasak C. Chango, gali padėti išlaikyti konkurenciją vis labiau perpildytoje rinkoje.

Kita strategija – pirmenybė tvarumui, aplinkos, socialinei ir valdymo praktikai, arba kitaip – ESG (ang. environmental, social and governance). C. Changas įsitikinęs, kad ESG – itin svarbi sąvoka, kuri tampa vis aktualesnė visose industrijose, taip pat ir medienos apdirbimo mašinų pramonėje.

„Klientai vis labiau suvokia savo pirkimo sprendimų įtaką aplinkai ir visuomenei, todėl medienos apdirbimo mašinų gamintojai patiria spaudimą pademonstruoti savo įsipareigojimą laikytis ESG principų. Įmonės, kurios teikia pirmenybę tvarumui ir ESG praktikai, gali ne tik pelnyti šių sąmoningų vartotojų palankumą, bet ir prisidėti prie mūsų planetos išsaugojimo“, – pastebi C. Changas.