Efektyvus būdas apsaugoti save

Iniciatyva sukurti ir steigti šį registrą kilo iš lošiančių asmenų ir jų artimųjų pagalbos prašymų. Savarankiškai negebantys sukontroliuoti savo potraukio lošti, lošiantieji susidurdavo su įvairiomis skaudžiomis pasekmėmis: finansinės netektys, nuotaikų svyravimai, sutrikęs miegas, socialinės bei psichologinės problemos, kurios tiesiogiai paveikdavo ir lošiančiųjų artimuosius.

Lošimų organizatoriai, naudodamiesi Registru, gali identifikuoti asmenis, pateikusius prašymus neleisti lošti ir tokiu būdu užtikrinti, kad jie nepatektų į lošimų organizavimo vietas ir nedalyvautų nuotoliniuose lošimuose.

Vertinant šio Registro naudą, svarbu paminėti ir tai, kad per 2017-2022 metus iš viso yra gauta 28 500 prašymų neleisti lošti. Šiuo metu aktyvių prašymų yra 10 904. Nuo registro veiklos pradžios iki dabar yra pastebimas tendencingas besikreipiančiųjų ir norinčių pateikti prašymą nebelošti skaičiaus augimas: pvz.: 2021 metais per savaitę pateiktų prašymų vidurkis buvo 143 prašymai, o štai 2022 m. vidurkis buvo – 211 prašymų.

Šiuos skaičius galime palyginti su ankstesne, savanoriška apsiribojimo programa (kuri veikė nuo 2004 iki 2017 metų), kai per visą jos gyvavimo laikotarpį iš viso buvo gauta apie 4 800 prašymų. Stebint šio Registro veiklą, kuri yra reglamentuota teisės aktais, matome, kad jis kelia didesnį visuomenės pasitikėjimą.

Registras gydo ?

Specialistų, dirbančių su lošimo priklausomybe, teigimu, Registras nėra gydymo priemonė, tačiau nemaža dalis asmenų, negebančių kontroliuoti savo potraukio lošimams. Tokie asmenys mato Registrą kaip pagrindinę priemonę, kuri sulaikytų juos nuo lošimo. Kompulsyviems lošėjams labai būdinga ieškoti greitų problemos sprendimo būdų, deja – ne visada efektyvių. Klaidingai manoma, kad apsiribojus nuo lošimų ir nelošiant ilgesnį laiką problema pati pasitrauks ir daugiau niekada negrįš. Tačiau specialistų nuomonė kitokia. Registras yra efektyvi pagalbinė priemonė tiems lošėjams, kurie lygiagrečiai konsultuojasi su psichinės sveikatos specialistais, dalyvauja reabilitacinėse programose, lanko Anoniminių lošėjų grupes. Neatlygintinas psichologų konsultacijas galima gauti ir Lošimų priežiūros tarnyboje. Ji teikiama tiek patiems lošėjams, tiek jų artimiesiems. Papildomai tarnyboje veikia ir Artimųjų savitarpio paramos grupė.

Prašymų neleisti lošti pateikimas, pasak Lošimų priežiūros tarnybos psichologų, konsultuojančių su potraukiu azartiniams lošimams susiduriančius asmenis, yra apipintas įvairiais mitais, kurie paprastai žmonėms kyla iš įvairių baimių.

Norėtume su Jumis pasidalinti bei paneigti mitus, su kuriais tenka susidurti dažniausiai:

1. Mitas

Jei esi pateikęs prašymą neleisti lošti – nebegausi paskolos banke.

Faktas

Visi į Apribojusių savo galimybę lošti asmenų registrą įtraukti asmenys ir jame esantys duomenys yra saugomi remiantis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR) ir nėra pasiekiami finansų įstaigoms, todėl jos neturi prieigos prie Registro ir jame saugomų duomenų.

2. Mitas

Jei pateikei prašymą neleisti lošti – daugiau niekada negalėsi jo atsiimti.

Faktas

Pateiktą prašymą neleisti lošti galima atsiimti, jei yra praėjęs minimalus 6 mėnesių apsiribojimo nuo azartinių lošimų terminas.

3. Mitas

Jei Tavo artimasis lošia ir turi problemų dėl lošimo, Tu gali atvykti į Lošimų priežiūros tarnybą ir už jį pateikti prašymą neleisti lošti.

Faktas

Už kitą asmenį (nepaisant Jus siejančių giminystės ryšių) pateikti prašymo neleisti lošti negalima.

4. Mitas

Pateiktas prašymas neleisti lošti galios visose azartinius lošimus organizuojančių bendrovių lošimo vietose visame pasaulyje.

Faktas

Pateiktas prašymas neleisti lošti galioja tik tose bendrovėse, kurios savo veiklą vykdo Lietuvoje.

5. Mitas

Jei pateikei prašymą neleisti lošti - negalėsi gauti vairuotojo pažymėjimo arba leidimo ginklui.

Faktas

Prašymą neleisti lošti pateikusiems asmenims nėra nustatoma diagnozė, jiems neatliekamos psichiatrinės ekspertizės. Visi duomenys yra konfidencialūs ir jie nėra teikiami institucijoms, atsakingoms už vairuotojo pažymėjimo ar leidimo ginklui išdavimą.

6. Mitas

Pateiktas prašymas neleisti lošti reiškia, kad esi priklausomas nuo lošimų ir Tavo įrašą mato „Sodra“.

Faktas

Kadangi Lošimų priežiūros tarnyba nėra sveikatos priežiūros įstaiga, ji neteikia informacijos apie asmenis pateikusius prašymus neleisti lošti „Sodrai“.

Registras – sėkmingai veikiantis mechanizmas

Sukurtas ir įstatymu įtvirtintas Registras – tai sėkmingai veikiantis prašymų neleisti lošti užtikrinimo mechanizmas. Lošimų priežiūros tarnybos nuomone, būtent tai lėmė didesnį pasitikėjimą valstybe ir jos sukurta asmenų, turinčių potraukį azartiniams lošimams, apsaugos sistema. Lošimų priežiūros tarnyba tiki, kad priimtas įstatymas padėjo išgelbėti ne vieną priklausomybės paliesto asmens ir jo šeimos likimą, o kai kuriems galbūt ir įveikti nevaldomą potraukį lošti. Teigiamų atsiliepimų apie Registro naudą dažnai girdime tiek iš asmenų, apsiribojusių nuo lošimo, tiek iš jų artimųjų.

Lošimų priežiūros tarnyba džiaugiasi galėdama prisidėti prie priklausomybių paplitimo mažinimo Lietuvos visuomenėje.

Asmenys, norintys apriboti savo galimybę lošti, Priežiūros tarnybai arba lošimų organizatoriui prašymą gali pateikti vienu iš šių būdų:

• Elektroniniu būdu portale „Elektroniniai valdžios vartai“ (adresu http://www.epaslaugos.lt) tiesiogiai prisijungę ir užpildę nustatytos formos prašymą;

• Lošimų organizavimo vietoje, kur asmeniui bus suteikta galimybė prisijungti prie portalo „Elektroniniai valdžios vartai“;

• Tiesiogiai atvykę į Priežiūros tarnybą, adresu Ukmergės g. 222, Vilnius.

Verta paminėti, kad susidūrus su azartinių lošimų pasekmėmis, tiek lošėjai, tiek jų artimieji gali gauti nemokamas Priežiūros tarnybos psichologų konsultacijas.

Daugiau informacijos: pagalba@lpt.lt, tel. nr. (8 5) 233 6241, (8 5) 2196630.