ES investicijos padėjo bendrovei „Putokšnis“ sparčiau įgyvendinti 2,5 mln. Eur vertės projektą „Švarios gamybos investicinis projektas PET pramonės įmonėje“, kurio metu įsigyta inovatyvi PET ruošinių liejimo įranga, žaliavos granulių džiovinimo sistema ir PET ruošinių perdirbimo linija. Projektui buvo skirtas 845 tūkst. Eur ES finansavimas, likusią dalį bendrovė investavo savo lėšomis.

Ši ES investicija į ekoinovatyvią įrangą leido įmonei ženkliai sumažinti CO2 emisijas, grąžinti gamybines atliekas bei broką atgal į gamybos procesą ir prisidėti prie „Zero Waste“ iniciatyvų.

„Gamybai naudodami antrinę PET žaliavą, į aplinką išskiriame net du kartus mažiau CO2. 2021 m., bendradarbiaudami su bendrove „Švyturys-Utenos alus“, pirmieji Lietuvoje pristatėme 100 proc. perdirbto plastiko (rPET) pakuotes. Vien dėl šio sprendimo, gėrimų gamintoja savo metinę CO2 emisiją sumažino 325 tonomis“, – sako Dovydas Stulpinas, „Doloop“ generalinis direktorius.

Bendrovė siekia tvarumo visame produkto gyvavimo cikle – gamybos procesuose diegia sprendimus efektyviam energijos ir žaliavų panaudojimui, perka tik žalią elektrą (iš atsinaujinančių energijos šaltinių), renkasi žalesnius logistikos partnerius žaliavų ir produkcijos gabenimui.

2021 m. siekdami maksimaliai panaudoti gamyboje susidarančias atliekas, ėmėme gaminti naują produktą - PET plėvelę. Pernai žengėme dar vieną žingsnį – pradėjome pirkti PET plėvelės atraižas iš savo klientų, taip panaudodami ne tik savo, bet ir klientų gamybines atliekas naujų produktų gamybai. Šiuo metu vystome 100 proc. rPET plėvelės skirtos sąlyčiui su maistu technologiją“, – sako D. Stulpinas.

Nuoseklios investicijos į tvarumą ir inovacijas atsipirko

ES investicijų pagalba įmonė įsigijo: šiuolaikišką PET ruošinių perdirbimo liniją, skirtą brokuotos produkcijos perdirbimui, žaliavos granulių džiovinimo įrangą, ženkliai ekologiškesnes PET ruošinių ir PET plėvelės liejimo linijas, inovatyvią dirbtinio intelekto technologijomis paremtą spalvų analizavimo sistemą, ir kitos įrangos.

Bendrovė ir toliau nuosekliai naudojasi ES finansavimo galimybėmis. Per 2014 – 2020 ES finansavimo periodą UAB „Putokšnis“ įgyvendino 4 investicinius projektus, dar 3 įgyvendina šiuo metu. Sėkmingai baigtų projektų metu buvo įsigyta nauja, ženkliai efektyvesnė ir į žalesnius sprendimus orientuota įranga. Įdiegti sprendimai leido bendrovei maksimaliai padidinti antrinės žaliavos panaudojimą išlaikant aukščiausius produkto kokybės standartus.

Dovydas Stulpinas

„Atnaujinę gamybinę įrangą 9,4 proc. sumažinome savo elektros sąnaudas vienai tonai žaliavos perdirbti, lyginant su vidurkiu. Įsigiję ruošinių perdirbimo liniją galėjome perdirbti sukauptą broką, kuris be šios investicijos būtų tapęs atlieka – investicija atsipirko vos per 7 mėnesius. Be šios investicijos sukauptas brokas būtų tapęs atliekomis. Visgi viena svarbiausių investicijų – vaizdų atpažinimo ir dirbtinio intelekto technologijomis grįsta ruošinių kokybės kontrolės sistema veikianti „online“ režimu. Bendradarbiaudami su partneriais iš Lietuvos į devynias ruošinių liejimo linijas įdiegėme PET ruošinių spalvų analizatorius. Jais nenutrūkstamo gamybos proceso metu galime vertinti gaminių spalvą ir užkirsti kelią nekokybiškų ruošinių gamybai. Dėl to sumažinome ir pagrįstų skundų iš klientų skaičių, jų sulaukiame beveik perpus mažiau“, – sako D. Stulpinas.

ES finansavimas: žaliojo kurso link

Panašias permainas planuojantys verslai jau dabar gali teikti Inovacijų agentūrai projektų įgyvendinimo planus finansavimui gauti. Šiuo metu galiojančiuose kvietimuose verslai turi galimybę dalinai finansuoti saulės jėgainių įsirengimą, taip pat – investuoti į įrangos ir technologinių sprendimų pritaikymą gamybos procesuose, kurie būtų draugiški aplinkai, didintų energijos vartojimo efektyvumą ir mažintų ar kompensuotų į aplinką išskiriamo CO2 kiekį.

Ankstesniuose kvietimuose į verslų aplinkosauginius sprendimus investuota 79,3 mln. Eur. ES lėšų. Investicijos leido įmonėms greičiau atsinaujinti įrangą, įdiegti technologines ekoinovacijas, taip tausojant gamtinius išteklius bei gamybai reikalingas žaliavas.

„Šiandien laukiame pramonės įmonių iš Vidurio ir Vakarų regiono, kurios jau dabar gali teikti projekto įgyvendinimo planą atsinaujinančių energijos išteklių diegimui. Tai puiki galimybė įsirengti saulės elektrinę bei investuoti į šiandieniniame kontekste išties svarbią energetinę nepriklausomybę. Taip pat galioja ir kvietimas, kuriuo pasinaudojusios visoje Lietuvoje veikiančios pramonės įmonės gali investuoti į sprendimus energijos vartojimo efektyvumo didinimui, siekiant sumažinti išskiriamo CO2 kiekį“, – sako Agnė Vaitkūnienė, Inovacijų agentūros Investicijų valdymo departamento direktorė.

Pasak A. Vaitkūnienės, iki 2023 m. pabaigos startuos dar du nauji ES finansavimo kvietimai pagal pažangos priemonę „Skatinti įmones pereiti link neutralios klimatui ekonomikos“. Verslai turės galimybę įsidiegti aplinkosaugos vadybos sistemas pagal tarptautinių standartų reikalavimus, o taip pat – atlikti gamybos technologinius auditus. Numatyta ir galimybė debesijos srityse veikiančioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) investuoti į technologijų, padedančių gaminti inovatyvius aplinkai draugiškus produktus kūrimą.

Šiuo metu galiojantys kvietimai verslo investicijų finansavimui gauti skelbiami Inovacijų agentūros tinklapyje.

Pažangos priemonė „Skatinti įmones pereiti link neutralios klimatui ekonomikos“, pagal kurią rengiami ES finansavimo kvietimai yra dalis 2022–2030 m. ekonomikos transformacijos ir konkurencingumo plėtros programos, valdomos Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos. Projekto veiklos finansuojamos iš ES fondų investicijų lėšų.

Daugiau informacijos:

Greta Miliauskienė, Inovacijų agentūros Komunikacijos projektų vadovė

Tel. +370 687 04977, el. paštas: G.Miliauskiene@inovacijuagentura.lt