Netikėti atradimai

Degustacinė vakarienė prasidėjo šalta rūkytos paprikos arbata, kurios tikslas – sužadinti apetitą ir paruošti būsimai kelionei. „Šis šefo komplimentas – tarsi įžanga, mano prisistatymas, kuris atvykusiam svečiui pristato, ko laukti toliau. Jei po pirmo komplimento – Jūs dar čia, vadinasi, galime tęsti atradimų kelionę kartu,“ – tokiu prisistatymu pradėjo kulinarinį eksperimentą D. Praspaliauskas.

Kulinarijos meistro kūrybiškumą atspindi ir unikalūs patiekalų pavadinimai, čia buvo galima sutikti – „Vakaro keistuolį“, „Degančią meilę“, „Vieną kąsnį Lietuvos“ ar „Ežiuką rūke“.

„Negalėčiau įvardyti nė vieno patiekalo kaip labiausiai išskirtinio – visi jie kaip mano vaikai, vienodai mylimi. Vakarienė paruošta kaip vientisas spektaklis, kurio negalima skaidyti į dalis ar kažko išskirti. O kiekvienas svečias pats išsirenka, kuri spektaklio dalis jam palieka didžiausią įspūdį,“ – atskleidė D. Praspaliauskas.

Tarp patiekalų – ir daugelį metų tobulinti receptai. Pristatytą burokėlių duoną virtuvės šefas tobulina jau 12 metų ir neplanuoja nustoti to daryti. Kaip laikas nestovi vietoje, taip ir šis šefo komplimentas – nuolat keičiasi atsižvelgiant į gyvenimą, vietą ir aplinką.

Kitą šefo komplimentą – pavadinimu „Deganti meilė“ – meistras pirmą kartą pagamino Danijos princui Frederikui. Paprastai žiūrint tai – bulvių košė su spirgučiais, bet svečiams ji sužadino vaikystės prisiminimus ir šeimos šventes pas močiutę.

Abejingų nepaliko ir pagrindiniai patiekalai: upėtakio tartaras, voveraičių sriuba su trumais ir antiena bei ėriukas su Malabaro pipirais.

Vakaro finalas – desertas „Ežiukas rūke“ – buvo ruoštas jį derinant prie vienetinio vyno, kurio pasaulyje buvo vos viena statinė. Ji buvo įsigyta aukcione Prancūzijoje ir pavirto į 240 butelių, kuriuos galima rasti tik „Amandus“ restorane. Vynas kartu su – kaip pristatė kulinarijos meistras – šokoladu šokolade ir tapo vakaro finalu, skendėjusiu šalto ledo garuose, dėl to įgavusiu ir savo pavadinimą.

Neįprasta erdvė

Keturių vakarienių ciklų vieta – neįprasta ir unikali: SPA VILNIUS esantis Žiemos sodas, kuriame paprastai svečiai leidžia laiką skaitydami knygą ar dirbdami netradicinėje ofiSPA erdvėje.

Vakarienėms būtent ši erdvė transformavosi į restoraną. Ištisus metus žaliuojantys augalai suteikė susirinkusiems svečiams privatumo ir jaukumo, o čiurlenantis upelis tapo natūraliu fonu.

Žiemos sode taip pat buvo įkurta atvira virtuvė, tad svečiai stebėjo vakarienei gimstančius patiekalus, o virtuvės meistras tiekė patiekalus kiekvieną asmeniškai pristatydami. Prie kiekvieno patiekalo someljė siūlė kruopščiai atrinktą, skonį išryškinantį vyną.

Nuo pasitikimo iki išlydėjimo

Svečiams įspūdį paliko D. Praspaliausko paprastumas ir šiltumas. Susipažinęs su vakaro svečiais, jis pats palydėjo prie staliukų ir kartu ėjo skonių kelionės metu.

„Myliu Druskininkus ir, tuo pačiu, SPA VILNIUS bei restoraną LABAI. Man labai priimtina jų filosofija – nuolat stebinti svečią ir viršyti jo lūkesčius. Siekiame ir mes pažinti savo klientą, užmegzti šiltą ryšį. Šis mūsų bandymas – nerepetuotas, bet pavyko tobulai. Visada ypatingai malonu rasti lygiavertį partnerį ir sukurti tokio lygio eksperimentą. Atmosfera vakarienėse buvo tobula, mūsų visa komanda mėgavosi kiekviena minute,“ – dalijosi įspūdžiais virtuvės profesionalas.

Ir išties, vakarienės metu D. Praspaliauskas ne tik susipažino su svečiais, bet ir išlydėjo asmeniniu palinkėjimu bei maža dovanėle.

„Toks bendras projektas – unikali patirtis mūsų restoranui, skatinanti dar labiau pasitempti ir pateisinti Deivydo pasirinkimą į eksperimentą leistis su mumis. Atmosfera vakarienės metu buvo fantastinė, kuriai didelę įtaką darė ne tik kulinarinė kelionė, bet ir aptarnaujanti komanda, ir netradicinė, transformuota mūsų erdvė Žiemos sode. Tikiu, kad tai – ne finišas, o tik mūsų bendro darbo pradžia,“ – bendradarbiavimu džiaugėsi restorano LABAI vadovė Virginija Akstinienė.