Lietuvos laisvosios rinkos institutas vasario pabaigoje paskelbė Lietuvos savivaldybių 2022 metų indeksą. Šis indeksas nusako savivaldybių finansinio tvarumo ir investicinės aplinkos rodiklius. Instituto pranešime žiniasklaidai teigiama: „Ekonominį aktyvumą savivaldybėje gerai apibūdina grynos migracijos rodiklis, parodantis, ar gyventojai veržiasi gyventi čia, ar išvyksta į kitas savivaldybes arba svetur. Gerėjantys migracijos rodikliai rodo patrauklesnę verslo ir investicinę aplinką, skatinančią gyventojus kurtis ir dirbti savivaldybėje.“ Iš didžiųjų savivaldybių išsiskiria Šiaulių miesto savivaldybė, kurioje per metus atvykstančių gyventojų skaičius augo labiausiai.

Ramunės Bernotaitės nuotrauka, mugė bulvare

Kodėl taip yra, kuo Šiauliai patrauklūs? Atvykstančiuosius vilioja visas kompleksas to, ką gali pasiūlyti miestas: darbo vietos, konkurencingi atlyginimai ir paskatos kvalifikuotiems darbuotojams, augančios ir naujai įsikuriančios įmonės. Svarbi ir platesnė aplinka: geras mokyklų ir darželių pasiekiamumas ir skaičius, patogus judėjimas mieste, galimybė pailsėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis. Pateikiame svarbiausius faktus, kurie padeda apsispręsti pasirinkti kurti savo ateitį Šiauliuose.

 Rolando Parafinavičiaus nuotrauka, Šiaulių naktys

1. Patraukli ekonominė miesto situacija. Mieste kuriama palanki aplinka steigtis įmonėms, kurti naujas darbo vietas. Šiauliai yra tapę regiono ekonominiu centru, kuriame dirba ne tik vietos, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai.

 Rinat Tarzumanov nuotrauka, Šiaulių dienos

Vidutinis darbo užmokestis Šiauliuose 2022 m., išankstiniais duomenimis, buvo 1 573,4 EUR (bruto). Puiki ir miesto logistinė padėtis: geras susisiekimas keliais su kitais didžiaisiais Lietuvos centrais, gerai išvystytas geležinkelių tinklas, čia veikia oro uostas, kuris iš aplinkinių išsiskiria savo parametrais ir galimybėmis. Kaimyninės Latvijos sostinė Ryga yra vos už 128 km, uostamiestis Klaipėda už 165 km, iki Vilniaus 214 km.

Tarptautinio Šiaulių oro uosto nuotrauka
Vitalio Lebedžio nuotrauka, geležinkelio vėžė į LEZ ir Pramoninį parką

Mieste sėkmingai veikia ir naujų investuotojų pritraukia Šiaulių pramoninis parkas, laisvoji ekonominė zona (LEZ). Pramoninis parkas jau beveik užimtas, jame įkurta per 6 100 darbo vietų, planuojamas jo praplėtimas. LEZ`e sėkmingai steigiasi įmonės, o čia jau įsikūrusiose dirba per 300 žmonių. Investuotojų laukia dar 9 laisvi įvairaus dydžio sklypai.

Vitalio Lebedžio nuotrauka, Šiaulių LEZ

LEZ`o ir pramoninio parko teritorijos infrastruktūra tobulinama: šiuo metu čia vykdomi geležinkelio infrastruktūros įrengimo darbai, ateityje ja bus galima gabenti žaliavas ir pagamintą produkciją, gauti trumpalaikio sandėliavimo paslaugą. Taip pat, jaučiant poreikį, mieste numatyta ir daugiau teritorijų verslo plėtrai.

UAB Baltik vairas nuotrauka

2. Vis gražėjantis miesto veidas. Tiek šiauliečiai, tiek miesto svečiai pastaraisiais metais džiaugiasi jo pokyčiais, atsinaujinimu. Nuolat tvarkomos gatvės, viešosios erdvės, parkai ir poilsio zonos sukuria patogią erdvę ne tik dirbti, bet ir gyventi. Vien pernai lankytojams atverti du atnaujinti miesto parkai: centrinis ir Dainų, o jau šiais metais svečių lauks ir istorinis Saulės miesto Didždvario parkas.

Vitalio Lebedžio nuotrauka, Vaikų žaidimo aikštelė prie amfiteatro, šalia bulvaro

Praplėsta ir įrengta Talkšos ežero pakrantės dalis, skirta aktyviam šeimų laisvalaikiui, užbaigti Vilniaus g. bulvaro remonto darbai, sutvarkyta nemažai kitų viešųjų erdvių: sporto aikštelių, daugiabučių kiemų, takų. Neatpažįstamai atsinaujino miesto kurortas – Rėkyva: ši Šiaulių dalis dėl sparčiai tvarkomų kelių ir kitų infrastruktūros objektų darosi vis patrauklesnė ne tik gyventi, bet ir poilsiauti neišvykstant už miesto ribos, o ateityje čia numatyta dar daugiau pokyčių.

Andriaus Lamausko nuotrauka, Šiaulių dienos

3. Šiauliai – Šiaurės Lietuvos studijų centras. Mieste veikia Vilniaus universiteto Šiaulių akademija, Šiaulių valstybinė kolegija, Šiaulių technologijų mokymo centras. Vis daugiau studentų renkasi Šiaulius, pernai Kolegiją pasirinko net 50 proc., Akademiją – 18 proc., o Technologijų mokymo centrą – 10 proc. daugiau studentų, nei ankstesniais metais. Vietos mokslo įstaigos ir verslas stiprina savo bendradarbiavimą, neseniai startavo portalas www.karjerasiauliuose.lt, kuriame vienoje vietoje galima rasti visą informaciją apie mokslus, studijas, kvalifikacijos keitimą, patrauklias sąlygas savo darbuotojams sukuriančias įmones, įvairias paskatas ir stipendijas studentams bei norintiems įsidarbinti savo srities profesionalams. Toks glaudus bendradarbiavimas naudingas visoms šalims ir duoda rezultatų: studentai yra laukiami ne tik mokslo įstaigose, bet jas baigę – ir potencialių darbdavių.

4. Šeimai draugiškas miestas. Dirbantys tėvai gali nesijaudinti, kad jų vaikas nepateks į darželį ar mokyklą: Šiauliuose yra paruošta patogi bazė šeimai. Pakankamas minėtų įstaigų skaičius, jų išdėstymas ir tankis leidžia tėvams palankiai susiplanuoti savo dienos maršrutus, o platus neformaliojo ugdymo pasirinkimų spektras suteikia vaikams galimybę užsiimti įvairiausiomis veiklomis.

Vitalio Lebedžio nuotrauka, Šiaulių bulvaras rudenį

Eismas patogus, Šiauliai neturi didelių spūsčių problemos, tad judėti mieste savo susiplanuotu dienos maršrutu yra paprasta. Čia veikia ir nemažai sveikatos priežiūros įstaigų, šeimos gydytojų; taip pat yra Respublikinė ligoninė.

Mieste esantis nekilnojamasis turtas yra pigesnis nei kituose didmiesčiuose, o tai šiauliečiams leidžia už mažesnę kainą susikurti patogesnes gyvenimo sąlygas. Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ atliekamų rinkos apžvalgų duomenimis, Šiaulių centre esančių naujos statybos butų kainos prasideda nuo 1 550 Eur 1 kv. m, kai analogiškų būstų Vilniuje kainos prasideda nuo 3 800, Kaune – 2 400 Eur 1 kv. m.

 Rinat Tarzumanov nuotrauka, Ch. Frenkelio vilos vasaros festivalis

5. Laisvalaikio galimybės. Šiauliečiai savo poilsiui skirtą laiką turiningai gali leisti mieste, o jei nori išvykti į užmiestį – vos keliolikos kilometrų spinduliu galima rasti sutvarkytų vandens telkinių, parkų ir miškų, kitokių lankytinų vietų. Mieste gausu įvairių laisvalaikio, sporto organizacijų, norintys pasimėgauti gamta renkasi sutvarkytus parkus, ežerus. Įrengtos visai šeimai pritaikytos aktyvaus laisvalaikio ir sporto erdvės – slidinėjimo trasa, centrinio parko teniso aikštelė, diskgolfo parkas, propaguojamas įvairių rūšių dviračių sportas, kitos sporto šakos.

Vitalio Lebedžio nuotrauka, Saulės laikrodžio aikštė

Šiauliai gali pasigirti net keletu ežerų. Turbūt garsiausias jų – Talkšos ežeras, prie kurio įsikūrusi Geležinė lapė. Čia įrengti pasivaikščiojimo takai, sporto ir vaikų žaidimo aikštelės, paplūdimys. Vos paėjus į miesto pusę, galima pasigrožėti Šiaulių simboliu – Šaulio skulptūra, kitaip vadinama Auksiniu berniuku. Kitame vandens telkinyje, vadinamame mažybiniu Prūdelio vardu, vasarą veikia fontanas, šalia yra paplūdimys, paplūdimo tinklinio aikštelės. Didžiausias – Rėkyvos ežeras traukia poilsiautojus ir aktyvius vandens sporto mėgėjus.

Vytauto Anužio nuotrauka, Šiaulių panorama

Šiauliai gali tapti Tavo ateities miestu, pasinaudok kompaktiško šiuolaikinio didmiesčio teikiamomis galimybėmis ir privalumais!