Baroko perlas ir gamtos turtai

Nors įkvepiančios istorijos šiame rašinyje daug, trumpam sprukime į šiandieną – tiksliau, šių metų kovą. Vieno žymiausių pasaulyje Berlyno kino festivalio metu paskelbta, kad Kaune esantis Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis išrinktas geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje. Dėl prestižinio titulo šįkart varžėsi kelios dešimtys itin „vaizdingų“ pretendentų – nuo ežerų iki pilių. Visgi barokinis kompleksas, tapęs viena iš HBO serialo „Jekaterina Didžioji“ filmavimo aikštelių, nustelbė visus. Pagrindinį vaidmenį seriale atliko „Oskaro“ laureatė Helen Mirren, kuri liko sužavėta lietuvių profesionalumu ir svetingumu.

Filmavimo kadras, filmas „Jakaterina Didžioji“, aut. Hal Shinnie, Sky HBO

„Tai buvo mano antrasis filmavimas Lietuvoje ir, viliuosi, jų bus dar“, – po filmavimų, kurių metu lankėsi Kaune, teigė britė. Estetiškai įspūdingą istorinį serialą, beje, sudaro keturios dalys, tad belieka pasirinkti – žiūrėsite prieš savaitgalį „Monte Pacis“ ar jam pasibaigus. O jau atvykus galima sudalyvauti mini ekskursijoje po konkrečias vienuolyno vietas, kuriose plušo filmavimo komanda. Taip pat – apsistoti būtent tame numeryje, kuriame gyveno H. Mirren.

Kambarys „Monte Pacis“, aut. „Saulės pieva fotografija“

Pažaislio ansamblis mena XVII amžių. Vienuolyno istorija gniaužia kvapą ir yra pažymėta karų, gaisrų ir kitų įvykių. Jame veikė muziejaus padalinys, ligoninė. Šiuo metu vienuolyne gyvena ir juo rūpinasi Šv. Kazimiero seserų kongregacija. Taip pat vienuolyne, be „Monte Pacis“, veikia Sakralinis muziejus. Be to, čia jau beveik tris dešimtmečius vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai, kurių didingiausieji tradiciškai planuojami per Žolinės šventę.

Liepų alėja, aut. „Monte Pacis“

Prieš keturis šimtmečius šventovę atokiame miške vienuoliams kamalduliams pastatė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Žygimantas Pacas. Ansamblis suprojektuotas italų architekto Giovanni Battista Frediani, išpuoštas Lombardijos skulptorių lipdiniais ir florentiečio tapytojo Michele’s Arcangelo Palloni freskomis. Žavi detalė – nežinomo autoriaus nutapytas Gražiosios Meilės Motinos su Kūdikiu atvaizdas, kurį pamatysite Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo pas Elzbietą bažnyčios (taip, bažnyčia veikianti!) altoriuje.

„Pažaislio pažintinis takas“, aut. A. Aleksandravičius

Kita stulbinanti Pažaislio ypatybė – nesunkiai iš Kauno centro pasiekiamas kompleksas yra apsuptas nuostabios gamtos. Tai ne tik pušynas, išraižytas pasivaikščiojimui idealiais takais, bet ir Kauno marios – žmogaus ir aplinkos dialogo rezultatas. Tik XX a. viduryje nuspręsta galutinai apsaugoti miestą nuo Nemuno potvynių ir upių tėvą užtvenkti. Didžiausio dirbtinio vandens telkinio Lietuvoje dugne slepiasi kaunietiškoji Atlantida – čia buvę kaimai, kurių gyventojai ir net pastatai perkelti į dabartinį pamarį.

Jachta Kauno mariose, aut. A. Aleksandravičius

Čia galima tiesiog žiūrėti į jachtas ir burlentes – arba vėją gainioti patiems. Galima iškylauti, degintis, minti dviračius (nebūtina vežtis savo – šią paslaugą siūlo svetingumo kompleksas), pabėgioti, išbandyti įvairias vandens pramogas – pavyzdžiui, vandenlentę, vandens slides, ar tiesiog palydėti saulėlydį plaukiant –, įkopti į piliakalnį, užsukti į poetės Salomėjos Neries ir jos vyro skulptoriaus Bernardo Bučo namus-muziejų… Na, bet mes šį savaitgalį dedikavome „Monte Pacis“, tad pasivaikščiojimo siūlome per daug nepavėlinti – dar liko daug ką nuveikti grįžus į vienuolyną.

Vandens pramogos Kauno mariose, aut. Party cruiser

Privilegijuotas poilsis

Svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ (beje, šis pavadinimas reiškia taikos ar ramybės kalną – kaip tik tai, ko mums reikia, tiesa?) – vienas nedaugelio „boutique“ tipo viešbučių regione. Jis pažymėtas keturiomis žvaigždutėmis ir vienintelis Lietuvoje įtrauktas į Europos paveldo viešbučių federaciją „Heritage Hotels of Europe“. Vizitą į istorijų kupiną Pažaislį verta planuoti iš anksto – juk komplekse tik trylika kambarių. Pirmame aukšte – karališkieji apartamentai ir liukso klasė, antrame – dar septynios menės poilsiui. Vienu metu „Monte Pacis“ gali priimti 46 svečius – šis skaičius aktualus planuojantiems svarbiausias gyvenimo šventes.

„Pažaislio vienuolynas“, aut. A. Aleksandravičius

Drąsiai spauskite rankeną – užeikime į karališkuosius apartamentus, pavadintus vienuolyno įkūrėjo Kristupo Žygimanto Paco garbei. Čia pasilikti ilgėliau masina ne tik erdvi svetainė, bet ir miegamasis, kuriame įrengta baroko epochos dvasią perteikianti lova su baldakimu. Šiaurinėje svetingumo komplekso dalyje įrengti Paco žmonos Klaros Izabelės apartamentai. Kanclerienė buvo tuometinės Lenkijos karalienės giminaitė bei atvyko į LDK iš Prancūzijos dvaro, kartu su savimi atsiveždama rafinuotumą bei žavesį. Tai užkoduota ir jos vardo kambariuose. Su kokiomis dar istorinėmis asmenybėmis susipažinsite viešnagės Kaune metu, neišduosime – lagamine būtinai pasilikite vietos nuostabai! Juk visi „Monte Pacis“ gyventojai kviečiami naudotis ne tik aktyvaus laisvalaikio priemonėmis, bet ir turtinga istorinės literatūros biblioteka, kurios turtais malonu džiaugtis vešlių liepų alėjoje. Bet kol kas, įsikūrus ir paslėpus darbų bei rūpesčių šleifą, metas ruoštis vakarienei. Toli neisime, bet pasipuošti – puiki proga.

Kai sutaria tradicijos ir šiuolaikiškas požiūris

„Gastronominis barokas. Istorija bei tradicijos, gamta bei sezoniškumas ir šiuolaikiškai aktuali dabartis“, – taip rafinuotai ir efektingai pristatomas „Monte Pacis“ restoranas, kurio virtuvei vadovauja Raimundas Dambrauskas – santūrios, subtilios ir švarios estetikos gerbėjas. Jo ruošiamų patiekalų stilius – šiuolaikinėmis ir moderniomis technologijomis išpildyta klasika, geriausių produktų ir istorinės virtuvės interpretacijos. O fantazijai vietos čia tikrai daug – juk daržovės ir žalumynai iki virtuvės keliauja vos keliasdešimt metrų, iš Pažaislio vienuolyne žaliuojančio, gamtos ir maldos apsupto „Monte Pacis“ daržo.

Patiekalas iš naujojo „Monte Pacis“ meniu, aut. „Saulės pieva fotografija“

Sezono naujiena – vienuolyno fundatoriaus Paco 400-osioms gimimo metinėms dedikuota rafinuota degustacinė vakarienė „Compendium ferculorum“. Jos metu paragausite tokių delikatesų, kaip „Paslaptingasis Pažaislio kopūstas“ ar barokinė anties krūtinėlė. Desertui – imperatoriškasis „Medutis“, kuriam neatsispirtų ir Jekaterina didžioji.

Patiekalas iš naujojo „Monte Pacis“ meniu, aut. „Saulės pieva fotografija“

Pamenate, pasakojimo pradžioje minėjome La Belle Époque? Nuostabioji epocha – tai metas iki Pirmojo pasaulinio karo, kai Europoje vyravo optimizmas, ekonominis pakilimas ir kultūrosžydėjimas. Ne išimtis ir gastronomija. Kokia ji tuomet buvo, įvertinti kviečia intelektuali degustacija „La Belle Époque stalo kultūra. 1904 metais Pažaislio vienuolyne vykusių šventinių pietų rekonstrukcija“, kurioje groja du pirmieji smuikai – tai valgomojo kultūros tyrinėtojo Mariaus Daraškevičiaus pasakojamos istorijos ir autentiška septynių patiekalų vakarienė.

Patiekalas iš naujojo „Monte Pacis“ meniu, aut. „Saulės pieva fotografija“

Kitas abejingų nepaliekantis svetingumo komplekse sukurtas potyris – gastronominis-audiovizualinis projektas „Pojūčių vakarienė“, atskleidžiantis Lietuvos gastronominę kultūrą viso pasaulio piliečiams suprantama kalba.

Ypatinga detalė „Monte Pacis“ įspūdžių dėlionėje – gėrimų korta. Restorane siūlomi gėrimai praėjusiais metais čempionate „Baltic Wine List Awards“ laimėjo aukščiausią įvertinimą trijose kategorijose. Pelnytai – „Monte Pacis“ vyną importuoja tik iš patikimų, profesionalų gerai vertinamų šeimyninių ūkių. Ne vienas kortoje įrašytų pavadinimų (o jų per 200!) – tai vienuolynų Italijoje ir Prancūzijoje gastronominis palikimas.

Vietoj P.S.

Metas namo? O, ne… Prieš grįžtant į realybę ir puolant į kompiuterio pinkles pasidovanokim sau ekskursiją „Biblijos sodo augalai“ – tai netipiškas pasivaikščiojimas po Pažaislio vienuolyno sodą ir jo apylinkes, kurio metu jus lydės vienas geriausių Kauno gidų, gamtinio turizmo dėstytojas, miškininkas, Gidų sąjungos prezidentas Linas Daubaras.

Prieš pat lipant į automobilį derėtų stabtelėti parduotuvėlėje, kurioje puoselėjama linija „Sukurta Pažaislyje“. Tai ir taurūs čia pat subrandinti gėrimai „Širdies Duona“ ar Juodųjų serbentų „Sodrios Mintys“, ir ekologiška trijų vienuolijų arbata, ir laiką su savimi įprasminsianti Šv. Agotos duonelė, ir šis tas jūsų namų dekorui. Jei nespėjote pasirūpinti lauktuvėmis, nieko baisaus – svetingumo kompleksas, kaip tikras XXI a. žaidėjas, turi ir internetinę parduotuvę.

Toks šįkart savaitgalis Kaune. Kokie jūsų įspūdžiai – lyg „Oskaro“ laimėtojos ar kaip imperatorienės? O gal kaip dvasią pradžiuginusio piligrimo ar kūrybines kančias nugalėjusio menininko?

Daugiau informacijos: www.visit.kaunas.lt ir www.montepacis.lt.

Užsakymo nr.: PT_87367953