Pastate įrengti 49 butai. Atlikus projekte numatytus pastato atnaujinimo (modernizavimo) darbus, kardinaliai pasikeitė pastato išvaizda: balkonai įstiklinti pagal vieningą projektą, pakeisti seni mediniai bendro naudojimo patalpų ir gyventojų langai su dviejų kamerų stiklo paketais. Laiptinės langai apjungti, o tai pagerino laiptinės izoliaciją.

Fasadų sienų šiltinimui pasirinkta kompleksinė pastato šiltinimo sistema (KPŠS), dekoratyvinio tinko apdaila. Cokolis apšiltintas polistireniniu putplasčiu, apdailai parenkamos klinkerio plytelės. Atnaujinta šildymo sistema – įrengta nauja dvivamzdė šildymo sistema su stoviniu paskirstymu. Butuose sumontuoti nauji plieniniai profiliniai radiatoriai, ant kiekvieno iš jų įrengti termostatiniai ventiliai, kurie leidžia kambariuose palaikyti norimą temperatūrą.

Renovacijos metu buvo pakeistos durys, taip pat elektros ir šildymo, kondicionavimo sistemos, atliktas inžinerinių sistemų atnaujinimas. Visi šie pokyčiai žymiai sumažino suvartojamos šilumos kiekį: šildymo sąnaudos iki atnaujinimo – 204,90 MWh per metus, atnaujinus – 51,82 MWh per metus; energijos sutaupymas siekia 74,71 proc. Po namo modernizacijos pastato energetinio naudingumo klasė iš E pakilo į B.

„Labiausiai gyventojus paskatino šalia stovintis renovuotas namas, dideli kaštai už šildymą ir senas, didelių remontų reikalaujantis pastatas. Priešais šį daugiabutį tvarkoma Piliavietė taip pat paskatino atsinaujinti ir susilieti su gražėjančia aplinka“, – pasakoja projektą koordinavusios įmonės direktorė Rasa Rimaitė.

Gyventojų sąmoningumas auga

Leidimas projektui gautas dar 2020 m. spalio pabaigoje, statybų užbaigimo aktas išduotas 2022 m. balandžio 12 d. Darbai vyko sklandžiai, nesusipratimų, problemų su gyventojais ir rangovais neiškilo. Nors energetinių išteklių kainos per praėjusius metus smarkiai išaugo, bet gyventojai 2023 m. sausį gavo beveik per pusę mažesnes sąskaitas nei 2021 m. sausį. Kredito grąžinimo mėnesinės įmokos dydis apie 60 kv. m butui siekia 99 Eur.

Buvo atnaujintas ne tik daugiabutis – įrengti nauji lauko žibintai, sutvarkyta pravažiuojamoji kiemo dalis. Kiemas nėra didelis, todėl vaikų žaidimo aikštelei vietos, deja, nėra, tačiau buvo sutvarkyti skvereliai, šalia yra vaikų darželis. Taip pat rekonstruojamas senamiestis, pati Pilies gatvė, šalia renovuoti du daugiabučiai. Klaipėdos miesto turistams ar svečiams iš sutvarkytos Piliavietės atsiveria vaizdas į gražius daugiabučius.

Daugiabutis Pilies g. 3, Klaipėdoje, prieš renovaciją

„Ne tik šio daugiabučio, bet ir šalia esančių daugiabučių atnaujinimai paskatino ir aplinkinius tvarkytis. Renovacijos procesas ir geri pavyzdžiai skatina gyventojus priimti sprendimą. Paskutiniu metu vėl turime nemažai namų, kuriuos norima įtraukti į atnaujinimo (modernizavimo) programą. Įkalbinėti reikia vis mažiau gyventojų, žmonių sąmoningumas auga. Tai lemia vis daugiau renovuotų namų, kurie ne tik pasiekia reikalingą energijos efektyvumo klasę, bet ir visiškai pasikeičia savo išore ir aplinka“, – teigia R. Rimaitė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, jeigu gyventojai juos rinkosi, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.