Kybartuose, kuriuose gyvena apie 4,3 tūkst. gyventojų, jau renovuoti beveik visi daugiabučiai, kuriems tiekiamas centralizuotas šildymas. Kaip sako daugiabučio renovacijos projektą administravusios bendrovės direktorius Vaidas Nacevičius, geroji patirtis sklinda iš lūpų į lūpas.

„Didžiausia motyvacija, tikriausiai, buvo kitų renovuotų namų butų savininkų pasisakymai, kiek jie sutaupo šildymo kaštų, kaip patogiai ir gražiai gyvena. Kai gyventojas gali pats reguliuotis šilumos kiekį ir mokėti tik už sunaudotą šilumą, ne kaip anksčiau, kai bendras namo šilumos kiekis būdavo išdalinamas proporcingai pagal kiekvieno buto kvadratūrą, tai motyvuoja ir kitus gyventojus imtis veiksmų“, – sako pašnekovas.

Pasak bendrovės direktoriaus, gyventojai norėjo pagerinti ir estetinį namo vaizdą. Buvo apšiltintos namo sienos, sutvarkytas stogas, įrengtas vėdinamas fasadas, sutvarkytas cokolis. Gyventojai pageidavo geriausio atnaujinimo paketo, koks tik buvo įmanomas tuometinėmis sąlygomis: „Todėl buvo suremontuotos net namo laiptinės.“

Sutaupo už šildymą

Renovacijos metu buvo atnaujinta šildymo ir karšto vandens sistema, pakeistas šilumos punktas, sutvarkyta vėdinimo sistema, įrengta rekuperacijos sistema butuose. Taip pat sutvarkytas namo stogas, apšiltintos sienos, įstiklinti balkonai, pakeisti butų ir laiptinių langai, tamburo durys, apšiltinta rūsio perdanga, atnaujinta bendrojo naudojimo elektros inžinerinės sistemos ir apšvietimo sistema. Atsinaujinančių šaltinių nebuvo įdiegta.

Iki renovacijos namas turėjo F energinio efektyvumo klasę. Atnaujinus namą, buvo pasiekta B klasė, vidutinis šiluminės energijos sutaupymas siekia apie 60 proc.

„Atlikus namo renovaciją, tiek šiame name, tiek ir kituose labai išaugo butų pirkimo paklausa. Taip pat stebimas butų kainų kilimas“, – pastebi bendrovės direktorius.

Standartinio trijų kambarių buto savininkai iki atnaujinimo sausio mėnesį už šildymą mokėdavo 120 eurų. Po renovacijos sausį sąskaitos už šildymą mažesnės – 70 eurų: „Sutaupoma tikrai nemaža suma. Paskolos kaina už kvadratinį metrą vidutiniškai siekia 2,35 eurus.“

Aktyvūs gyventojai

Rangos darbai prasidėjo 2022 m. sausį, dar tų pačių metų spalį buvo gautas statybos užbaigimo aktas. Pasak pašnekovo, patys gyventojai nuo pat pradžios rodė interesą, kad jų name renovacijos darbai vyktų greitai ir sklandžiai. Gyventojai greitai informuodavo apie kilusias problemas.

„Mes, kaip projekto administratorius, ne visada pirmi galime pastebėti nesklandumus, o pastabūs gyventojai mus visada informuodavo, kartu su rangovu problemas išspręsdavome taikiai. Dažniausiai nesusipratimai kyla, kai žmonės nesupranta statybos darbų ypatumų arba nori, kad jiems priklausančiuose butuose darbai būtų atliekami greitai ir be netvarkos. Tačiau reikia nepamiršti, kad namo renovacija yra remontas, bute keičiami radiatoriai, vamzdynai, stiklinami langai, balkonai, tai tokiai netvarkai reikia pasiruošti iš anksto. Visada stengiamės komunikuoti su gyventojais ir prašome apsišarvuoti kantrybe dėl bendro tikslo“, – sako V.Nacevičius

Daugiabutis Naumiesčio g. 13, Kybartuose, prieš renovaciją

Pasak projekto administratorės, aplink daugiabutį erdvė sutvarkyta tiek, kiek priklauso pagal namo atnaujinimo sąlygas, sutvarkyta taip, kaip buvo iki darbų pradžios. Programoje nėra numatyta visiškai sutvarkyti ir aplinką, tačiau pokyčiai vis tiek matomi: „Aplink namą atsėta žolė, prie laiptinių sumontuoti judesio šviestuvai, kad tamsiuoju paros metu namo gyventojai galėtų saugiai grįžti į namus.“

Daugiausia laimėjo pirmieji

Daugiabučių modernizacija Kybartuose prasidėjo 2015 m. Pasak bendrovės direktoriaus, pradžia nebuvo lengva, gyventojai su baime žiūrėjo į renovaciją, tačiau laimėjo labiausiai. Tuo metu valstybės parama energijai taupančioms priemonėms, atliekant namo renovaciją siekė 40 proc. Tada statybos darbų kainos buvo nedidelės, tad ir paimtas kreditas namo renovacijai buvo nedidelis.

„Tų namų gyventojai dabar džiaugiasi. Vėliau valstybės parama sumažėjo, statybos darbų kainos padidėjo, tačiau tai nesustabdė gyventojų iniciatyvos atnaujinti savo būstus. Su rangovu buvo kilę nedidelių nesusipratimų, nesutarimų dėl darbų kokybės, darbų atlikimo laiko, tai neišvengiama. Tačiau komunikuojant, draugiškai bendraujant, visos problemos buvo išspręstos. Ir po atliktos namo renovacijos, garantinio laikotarpio metu, atsiradus kažkokiems gedimams, ar išlindus trūkumams, kreipiamės į rangovą, kuris labai operatyviai reaguoja ir kokybiškai sutvarko atsiradusią problemą“, – teigia V.Nacevičius.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, jeigu gyventojai juos rinkosi, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.