Svarbu paminėti, jog nors šie trys daugiabučiai susilaukė daugiausiai balsų, visi šalyje iki šiol atnaujinti daugiabučiai yra laimėtojai – o ypač jų gyventojai, kurie gali mėgautis modernizacijos teikiamais privalumais ir pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Klaipėdos renovacijos švyturys

Klaipėdoje, Vingio g. 35 daugiabučio butų savininkai norėjo būti pirmieji, kurie savo rajone gyvens atnaujintame daugiabutyje. To rezultatas – patogus, gražus bei žymiai energetiškai efektyvesnis daugiabutis, kuris traukia ne tik klaipėdiečių, bet ir miesto svečių žvilgsnius. Gyventojai neturėjo abejonių dėl renovacijos teikiamų naudų, o jų pavyzdžiu pasekė ir greta esančio daugiabučio gyventojai, kurie taip pat pradėjo renovaciją.

Klaipėdoje daugiabučius namus administruojančios įmonės direktorės Rasa Rimaitė ragina šalies gyventojus nedvejoti ir drąsiai pritarti dalyvavimui daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

„Tai programa, kurią remia valstybė. Tiek pati programa, tiek projektai ir rangos darbai yra tikrinami atsakingų institucijų, projektas yra nuolat prižiūrimas – statybos darbus tikrina statybos inspekcija, o visą procesą seka ir APVA už projektus atsakingi specialistai. Svarbu nepamiršti, kad iš pradžių gąsdinančias aukštas kainas kompensuoja nedideli kaštai už šildymą, pakilusi būsto vertė, pasikeitusi aplinka ir gyvenimo komfortas“, – sako abiejų Klaipėdos Metų renovacijos rinkimus laimėjusių daugiabučių renovaciją administravusios įmonės direktorė.

Daugiabučio modernizacijos metu buvo įdiegtos įvairios energinį efektyvumą didinančios priemonės, taip pat pastebimai pasikeitė daugiabučio išorė – jo sienos buvo nudažytos Klaipėdai būdingomis spalvomis, įrengti vienodi balkonai. Nors po atnaujinimo namas atrodo lyg naujai pastatytas, išlaidos nebuvo žymiai aukštos, nes gyventojai rinkosi nebrangias, tačiau ilgaamžes medžiagas.

Po renovacijos daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę, o šilumos sutaupymai siekia net virš 60 proc., todėl sparčiai augant kainoms už šildymą, gyventojai to nejaučia taip žymiai, kaip gyvenantys neatnaujintuose namuose.

Transformuoti balkonai pakeitė daugiabučio veidą

Renovuoti daugiabučiai dažnai iš bjauriųjų ančiukų virsta šiuolaikiškais gyvenamaisiais namais, kurie gali atrodyti lyg naujos statybos. Puikus to pavyzdys – antrasis Metų renovacijos projekto laimėtojas – daugiabutis Klaipėdoje, Veterinarijos g. 29.

Daugiabučio gyventojus renovacijai paskatino vis augančios sąskaitos už šildymą, noras komfortiškai ir gražiai gyventi bei aplinkinių namų pavyzdžiai – netoliese esantis Panevėžio g. kvartalas jau pilnai atnaujintas.

Po renovacijos daugiabučiui pavyko pasiekti C energinio efektyvumo klasę, todėl sparčiai augančios šildymo sąskaitos jų nebegąsdina. Daugiabutis tapo šiuolaikiškas, į butus patenka daugiau šviesos, išaugo ir nekilnojamojo turto vertė. Gyventojai noriai tausoja ir prižiūri laiptines bei kiemus, nes suprato, kad gražioje aplinkoje gyventi smagiau.

Šis projektas – kruopštaus projektuotojų, administratoriaus ir, žinoma, gyventojų darbo rezultatas, kurio nebūtų pavykę pasiekti be gyventojų palaikymo ir pasitikėjimo.

Nuoseklus darbas veda link teigiamų pokyčių

Daugiabučio Telšiuose, Vilniaus g. 24 gyventojai iš pradžių nebuvo itin motyvuoti modernizuoti savo gyvenamąjį namą, tačiau pasikalbėję su renovacijos specialistais nuomonę pakeitė ir dabar gyvena taupiame ir gražiame name.

„Renovavus daugiabutį pasiekiama visai kita gyvenimo kokybė – graži ir tvarkinga aplinka, mažiau išlaidų komunaliniams mokesčiams. Tai darosi vis svarbiau kainoms už šildymą nuolat augant. Kuo toliau, tuo rečiau gyventojus tenka įkalbinėti modernizuoti daugiabutį – daugelis jų puikiai susipažinę su renovacijos naudomis ir patys supranta, kad siekiant patogesnio gyvenimo tai būtina. O jau renovuotų daugiabučių gyventojai džiaugiasi ir dėkoja“, – teigia Gintautas Mockus, bendrijos pirmininkas.

Namo atnaujinimo metu buvo įdiegtas platus spektras energinį efektyvumą didinančių priemonių, o viena iš labiausiai pasiteisinusių – individualios sunaudotos šilumos apskaita, kurios dėka gyventojai moka už tiek energijos, kiek jiems reikia ir kiek sunaudoja. Dabar gyventojai gali kambariuose reguliuoti šilumą ir pasirinkti komfortabilią temperatūrą – žiemos metu nereikia nei šalti, nei kaisti, o karštomis vasaros dienomis gali mėgautis vėsa.

Prieš renovaciją daugiabučio energinio efektyvumo klasė buvo E, o po jos – B, gyventojai dabar už šildymą moka perpus pigiau. Taip pat pasikeitė ir gyvenimo kokybė bei pakilo butų kainos vertė. Modernizuotas daugiabutis įkvėpė ir kaimynus – šiuo metu jie jau turi patvirtintą modernizacijos investicijų planą.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvavo „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijavo APVA.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta 3119 daugiabučiai, per 1200 jų šiuo metu yra modernizuojami. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.