Pasak Klaipėdoje daugiabučius namus administruojančios įmonės direktorės Rasos Rimaitės, šio namo gyventojus modernizacijai motyvavo vis augančios sąskaitos už šildymą, noras gražiai ir komfortiškai gyventi bei aplinkinių namų pavyzdžiai – netoliese esantis Panevėžio g. kvartalas jau pilnai atnaujintas.

Modernizuojant šį daugiabutį įgyvendintas platus spektras energinį efektyvumą ir gyvenimo kokybę didinančių priemonių: stogo, fasado ir pamatų šiltinimas, butų ir kitų patalpų langų keitimas, balkonų stiklinimas pagal vieningą sistemą, šildymo sistemos atnaujinimas (dvivamzdė sistema, pilnai automatizuotas šilumos punktas), karšto vandens sistemų atnaujinimas, durų keitimas.

„Po renovacijos pasiekta C energinio efektyvumo klasė, todėl gyventojų nebegąsdina augančios sąskaitos už šildymą. Šilumos sutaupymas siekia apie 45 proc., namas tapo šiuolaikiškas, į butus patenka daugiau šviesos, taip pat išaugo nekilnojamojo turto vertė. Smagu, kad gyventojai dabar labiau nori tausoti ir prižiūrėti laiptines bei kiemus“, – apie renovacijos naudas pasakoja pašnekovė.

Ypatingas dėmesys fasadui

1991 m. statybos penkiaaukščio daugiabučio modernizacijos metu buvo skirtas ypatingas dėmesys sienų fasado medžiagoms. Projektuotojų ir gyventojų sprendimu daliai cokolio buvo pasirinktos klinkerio plytelės, o pastato sienoms – dekoratyvinis fasadas, kurio apdaila pasižymi atsparumu įvairiems nešvarumams, taip pat šį fasadą galima plauti.

„Susitikimų su gyventojais metu buvo aptartos tiek vėdinamo, tiek dekoratyvinio fasado galimybės. Renkantis fasado apdailos medžiagas, prioritetą skyrėme toms, kurios būtų naudingos šilumos išsaugojimo atžvilgiu, efektyvios ekonomiškai, taip pat ilgaamžės. Tiesa, buvo atsižvelgta ir į pastato aukštį – penkiaaukščiams daugiabučiams dekoratyvinis fasadas yra palankus pasirinkimas, tai paskatino galutinį gyventojų sprendimą“, – pasakoja R. Rimaitė.

Pasak renovaciją administruojančios įmonės direktorės, šis daugiabutis išsiskiria skoningu spalvų deriniu – sodri raudona spalva derinama kartu su pasteline rusva ir gelsva spalvomis. Ant šoninių daugiabučio fasadų buvo pravestos dekoratyvinės juostos, sudarančios dviejų atspalvių piešinį. Šis neįprastas spalvinis sprendimas pastatui suteikia gyvybingumo ir savito žaismingumo, kuris patraukia kiekvieno klaipėdiečio akį.

Didžiausius iššūkius kėlė balkonai

Siekiant didžiausio galimo energetinio pastato efektyvumo, daugiabučių modernizacijos metu yra atnaujinami ir seni balkonai, kurie per nesandarias konstrukcijų sankirtas su sienomis prisideda prie šilumos nuostolių. Balkonai yra itin svarbi daugiabučio detalė ir vizualine prasme: įvairios jų konstrukcijos, naudojami ornamentai ir stiklas bei pasirinktos spalvos kuria atitinkamą įspūdį.

Pasak pašnekovės, būtent balkonai buvo didžiausias šio renovacijos projekto iššūkis. Prieš atnaujinimą pastatas turėjo masyvius, kryžiaus formos balkonų išorines atitvaras, dėl kurių daugiabutis atrodė gremėzdiškas, o į kambarius patekdavo mažai šviesos – tai sudarydavo diskomfortą bei slegiantį jausmą čia gyvenantiems, o pats pastatas atrodė niūrus, gremėzdiškas ir nešiuolaikiškas.

„Butų savininkams pasiūlėme šias masyvias balkono atitvaras demontuoti ir įrengti šiuolaikiškus bei lengvos konstrukcijos harmoningai su pastato visuma derančius balkonus. Nors gyventojus įtikinti priimti tokį sprendimą pareikalavo daug pastangų. Projektuotojų siūlomi sprendiniai buvo kruopščiai išanalizuoti ne tik iš estetineės pusės – jie atliko kelių variantų ekonominius palyginimus, kurie galiausiai ir leido gyventojams priimti teisingą sprendimą“, – mintimis dalinasi R. Rimaitė.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas įėjimo aikštelėms į laiptinę ir pačių laiptinių estetinei išvaizdai pagerinti, kad kiekvieną gyventoją nuo pačių pirmų akimirkų: įėjimo aikštelės, laiptinės įėjimo durų ir pačios laiptinės, lydėtų teigiamos emocijos.

Pastato šiuolaikiškumui ir geresnių gyvenimo komforto sąlygų užtikrinimui pasiekti padėjo laiptinės langų išdidinimas, įėjimo aikštelių sutvarkymas, atsisakant senų gremėzdiškų įėjimo konstrukcijų, ir jų vietoje atvirų bei jaukių įėjimų suformavimas, ir lengvų stogelių iš grūdinto stiklo įrengimas.

Anot pašnekovės, po modernizacijos pasiektas rezultatas leidžia pasidžiaugti neatpažįstamai pasikeitusia šiuolaikiška ir modernia pastato išvaizda, jaukiais ir erdviais balkonais, prašviesėjusiais kambariais ir naują išvaizdą įgavusia laiptine.

Anot R. Rimaitės, modernizuotas namas yra geras pavyzdys, kaip turėtų būti atnaujinami tokio tipo namai ir šio namo renovaciją drąsiai galima vadinti pavyzdiniu tokio tipo namų modernizacijos projektu.

„Šis išskirtinis projektas yra kruopštaus projektuotojų, administratoriaus ir, be abejo, gyventojų darbo rezultatas. Be gyventojų palaikymo ir pasitikėjimo jis būtų neįmanomas. Matome, jog iš aukštos kokybės darbų ir trupučio vaizduotės gali gimti išties gražūs ir išliekamąją vertę turintys projektai“, – džiaugiasi R. Rimaitė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus ne tik gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.