Įkvėpimas šalia esantiems daugiabučiams

„Šis namas yra įsikūręs išskirtiniame kvartale, kuriame stovi sąlyginai nauji namai. Prieš kelis dešimtmečius šis kvartalas žmones viliojo modernumu. Tiek architektūriniai, tiek konstrukciniai 12 aukštų namų sprendimai ir monolitinių konstrukcijų urbanistinės kalvos elementai suteikė pietiniam Klaipėdos gyvenamųjų kvartalui patrauklumo. Tačiau dabar jau daugelis daugiabučių šioje miesto dalyje yra pasenę, todėl renovacija yra puikus būdas juos vėl paversti moderniais, patraukliais ir patogiais gyventi namais“, – pasakoja daugiabučio modernizaciją administravusios įmonės direktorė Rasa Rimaitė.

Pasak jos, tai supratę šio namo gyventojai suskubo renovuotis – jie norėjo tapti pirmaisiais rajone, o dėl renovacijos teikiamų naudų neabejojo. Šiandien namas yra įkvepiantis pavyzdys kaimynams. Šiuo metu greta esančiame name jau pradėta renovacija ir tikimasi, kad netolimoje ateityje bus modernizuota dar daugiau daugiabučių.

„Ant kalno stovintis atnaujintas (modernizuotas) daugiabutis tapo puošmena ir pavyzdžiu aplinkiniams lyg renovacijos švyturys, rodantis kelią, kaip reikia prižiūrėti savo būstą ir puošti miestą“, – pasakoja R. Rimaitė.

Po renovacijos – geresnės gyvenimo sąlygos

Gyventojų sprendimas imtis renovacijos pastebimai palietė kiekvieno žmogaus buitį. Modernizacijos metu pritaikytos įvairios energinį efektyvumą didinančios priemonės: apšiltintas stogas, fasadas bei pamatai, pakeisti langai butuose ir bendro naudojimo patalpose, įstiklinti balkonai, įrengta dvivamzdė šildymo sistema bei pilnai automatizuotas šilumos punktas, modernizuota kašto vandens sistema, sudėtos naujos durys laiptinėje bei tambūre. Gyventojai gali džiaugtis ir naujai įrengtais liftais.

Renovacijos metu pastebimai pasikeitė ir daugiabučio išorė. Šiuolaikiški sprendimai ir projektuotojų išradingumas namą pavertė tikra miesto puošmena – daugiabučio sienos buvo nudažytos Klaipėdai būdingomis spalvomis, įrengti vienodi balkonai, atnaujinti įėjimai į laiptines.

Anot pašnekovės, stebina projektuotojų sumanumas tokioje situacijoje, kai atrodo visiškai nėra vietos, rasti galimybių įrengti patogų pandusą, tamsų ir siaurą įėjimą padaryti ne tik patogiu, šviesiu bet ir išskirtiniu. Daugybę metų tamsus, mažas, nejaukus ir nesaugus įėjimas į namą pasikeitė neatpažįstamai – dabar jis ne tik graži namo vizitinė kortelė, bet ir patogus, šviesus, draugiškas visiems namo gyventojams – ir neįgaliesiems, ir mamoms, stumiančioms vaikų vežimėlius.

Dėl praktinių sumetimų buvo priimtas sprendimas transformuoti balkonus: „Renovacijos metu keitėsi balkonų forma ir išvaizda – ši namo dalis buvo atnaujinta iš esmės. Atsisakius lenktų formų balkonai tapo šviesesni, talpesni. Toks projektuotojų sprendimas padėjo sutaupyti ir finansiškai.“

Nors po renovacijos namas atrodo lyg naujas šiuolaikinis statinys, daugiabučio atnaujinimas neužkrovė gyventojams nepakeliamos finansinės naštos – daugeliu atvejų pasirinktos nebrangios, tačiau ilgaamžės medžiagos – teracinės pakopos, klinkerio plyteles.

„Pavyzdžiui, 52 kv. m ploto buto savininkai už renovacijos paskolą kas mėnesį moka 122 Eurus. Po renovacijos pasiekta B energinio efektyvumo klasė, o šilumos sutaupymas siekia net virš 60 proc., todėl ateityje, sparčiai augant šildymo kainoms, sprendimas modernizuotis padės sutaupyti“, – teigia R. Rimaitė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus ne tik gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.