Pasak renovacijos projektą administravusios įmonės Pastatų administravimo skyriaus vadovės Kristinos Žukauskienės, daugiabučio modernizacija pradėta įgyvendinti 2017 m. liepos mėnesį, o baigta 2021 m. balandį. Prieš modernizaciją pastatas, kuriame ankščiau veikė mokyklos bendrabutis, buvo apleistas ir negyvenamas. Nemažai pastangų pareikalavo siekis suderinti renovacijos projekto vykdymą ir tuo pačiu būstus įrengti taip, kad jie būtų pritaikyti įvairių socialinių grupių poreikiams, pavyzdžiui, judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Įgyvendinant renovaciją pastate įrengtos įvairios energetinį efektyvumą didinančios priemonės. Dalis jų – atsinaujinantys energijos šaltiniai. Daugiabutyje įrengti saulės kolektoriai karštam vandeniui ruošti ir individuali šilumos apskaita, gyventojai gali reguliuoti šilumos suvartojimą pagal poreikius, išmani nuotolinė elektros ir vandens apskaita, rekuperacijos sistema. Ankščiau buvęs apleistas pastatas dabar yra A energinio efektyvumo klasės.

Linų g. 6

Šalia namo sutvarkyta ir aplinka, savivaldybės lėšomis įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, gyventojai naudojasi šalia esančios mokyklos sporto aikštynais. Netoliese esančiame gyvenamųjų namų kvartale renovacija taip pat po truputį įsibėgėja. Šiuo metu čia yra atnaujinti 2 daugiabučiai, 1 iš jų, kaip ir Linų g. 6 esantis namas, su saulės kolektoriais.

„Tai tikriausiai vienintelis toks energetiškai efektyvus ir modernus daugiabutis mieste, kuris paskatino dalyvauti šioje programoje ir daugiau gyventojų. Be to, jis atlieka ir svarbią socialinę misiją. Kadangi patalpos yra pritaikytos taip pat ir nestandartinių poreikių žmonėms, čia patogesnį gyvenimą gali kurti negalią turintys mūsų rajono gyventojai. Jiems sudarytos galimybės savarankiškai atlikti buities darbus, taip pat išeiti į lauką – įrengtas modernus liftas neįgaliesiems, – pasakoja K. Žukauskienė.

Pašnekovė pratęsia, jog už renovaciją paskolos nemoka nei gyventojai, nei butų savininkas – savivaldybė. Paskola finansuojama valstybės lėšomis, kadangi šis daugiabutis buvo įtrauktas į Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) programos III etapą ir pagal tuo metu galiojusią valstybės paramos teikimo tvarką, savivaldybės nuosavybės teise priklausantiems butams tenkančio kredito ir palūkanų sumos apmokamos kas mėnesį 100 proc.

Linų g. 6

Daugiabutis, keičiantis žmonių gyvenimus

Daugiabučio gyventoja Indrė Kručaitė pasakoja, jog seniai svajojo apie negaliai pritaikytą būstą, kuriame galėtų gyventi savarankiškai. Mergina nuo gimimo serga cerebriniu paralyžiumi ir yra prikaustyta prie neįgaliojo vežimėlio. Visą gyvenimą ji praleido daugiabučio namo bute, ketvirtame aukšte. Kadangi būstas nebuvo pritaikytas neįgalaus žmogaus poreikiams, Indrė po namus judėjo šliaužiodama grindimis, o į lauką išsiruošdavo itin retai.

Indrei persikėlus į Linų g. 6 esantį namą, jos gyvenimas gerokai pasikeitė. Ji gali savimi pasirūpinti savarankiškai, patogiai judėti po būstą, dažniau išvažiuoti į lauką, nes tam nebereikalinga tokia didelė pagalba.

„Nelengva mamai buvo su manimi, o dabar pati galiu visur savarankiškai privažiuoti, įsipilti vandens, viską pasiekiu, nereikia nieko prašyti. Aišku, šie darbai užtrunka, bet aš niekur neskubu ir prie pasikeitusių sąlygų pratinuosi iš lėto. Kasdien vis greičiau apsirengiu, nusiprausiu. Aš viską darau kur kas lėčiau nei sveikas žmogus“, – pasakoja Indrė.

Ji priduria, jog itin laukia šiltų orų, kai galės dažniau išvažiuoti į lauką ar pasimėgauti grynu oru balkone.

Linų g. 6

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto indėlį į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos taip pat svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.