Renovacijos metu, nestandartiniame 2 aukštų daugiabučiame name visa šildymo sistema buvo pakeista į kolektorinę, kiekvienam butui buvo įrengta individuali apskaita. Ji šiandien leidžia butų savininkams savarankiškai reguliuoti ir palaikyti patalpoje pastovią oro temperatūrą pagal finansines galimybes bei pageidaujamas komforto sąlygas.

Be to, pastate atnaujintos vėdinimo sistemos, kiekviename bute įrengti mini rekuperatoriai, kurie patalpose nuolat užtikrina švarų orą be šilumos nuostolių. Modernizacijos metu apšiltintas stogas, palėpė, pamatai bei sienos. Taip pat pakeisti seni mediniai langai butuose ir bendro naudojimo patalpose, sudėtos naujos įėjimo bei tambūro durys, atnaujinta karšto vandens sistema.

Pasak renovacijos projekto administratoriaus Eimanto Kirkučio, šis 1959 m. pastatytas daugiabutis jau sulaukęs garbaus amžiaus. Per visus šiuo metus namas buvo remontuotas minimaliai, todėl daugiabučio konstrukcijos buvo pasenusios, sienos atrodė nepatraukliai, šildymo sistemos buvo energetiškai neefektyvios. Akivaizdžiai matomi trūkumai ir vis prastėjanti pastato būklė motyvavo gyventojus renovacijai.

„Žinoma, gyventojų sprendimui įtakos turėjo ir tai, kad namas yra miesto centre, miesto aikštė atnaujinta, aplinka taip pat. Todėl buvo didelis noras patiems gyventi gražesniame daugiabutyje“, – pasakoja E. Kirkutis.

Pašnekovas pratęsia, jog šis daugiabutis yra išskirtinis tuo, jog beveik visuose butuose pirmame aukšte yra įsikūrę verslai. Tad ne tik gyventojams malonu grįžti į gražų namą, bet ir verslininkams klientus įsileisti į tvarkingą, naują pastatą yra daug maloniau, negu į seną.

Sėkmingai susidorojo su visais iššūkiais

Sprendimą modernizuoti daugiabutį gyventojai priėmė 2017 m., o atnaujinimo darbai buvo baigti 2021 metų gruodžio mėnesį.

Pasak E. Kirkučio, vienas didžiausių iššūkių buvo gauti statybos leidimą, nes buvo neįmanoma pritaikyti komercinių patalpų įėjimų neįgaliesiems, ką komercinių patalpų savininkai privalo įgyvendinti individualiai. Dėl šio klausimo renovacijos darbus teko atidėti beveik metams. Tačiau galiausiai situacija buvo išspręsta ir statybos leidimas buvo gautas.

„Ne ką mažesnis iššūkis buvo įkalbinti butų savininkus pastatą atnaujinti. Verslininkai patalpose kiekvieną dieną negyvena, todėl pamatę reikiamų investicijų kiekį, pradėjo labai abejoti dėl pastato atnaujinimo. Todėl teko daugiau dėmesio skirti diskusijoms su komercinių patalpų savininkais, kol buvo priimtas vieningas sprendimas, naudingas tiek jiems, tiek nuolatiniams gyventojams“, – sako daugiabučio atnaujinimo projekto administratorius.

Renovacijos naudos akivaizdžios

Po renovacijos ne tik pagerėjo pasato būklė ir išvaizda, bet ir būsto vertė pakilo apie 20 proc. Atnaujinimo metu pasiekta B energetinė klasė, šildymo išlaidos sumažėjo bent dvigubai, o, pavyzdžiui, verslininkai, kurių parduotuvės savaitgaliais neveikia, sutaupo dar daugiau. Tiek gyventojai, tiek komercinės veiklos vykdytojai džiaugiasi sutvarkyta aplinka bei estetiškesniu daugiabučiu, į kurį maloniau grįžti tiek gyventojams, tiek lankytis klientams.

„Preliminariai skaičiuojame, kad būstų savininkai turėtų mokėti nuo 55 iki 80 eurų per mėnesį įskaitant kredito palūkanas ir atidėtas palūkanas, už paskolą, priklausomai nuo buto dydžio“, – teigia E. Kirkutis.

Aplinka prie daugiabučio iš miesto centro pusės sutvarkyta jau kurį laiką, tuo tarpu darbai vidiniame kieme dar laukia. Šiaulių rajono savivaldybė yra numačiusi, jog prioritetas būtų teikiamas renovuotų daugiabučių namų kiemų tvarkymui.

Anot pašnekovo, jeigu gretimo namo gyventojai priima sprendimą renovuoti būstą, tai aplinkiniai namai, matydami gerąjį pavyzdį, tikrai užsikrečia modernizacijos virusu. Beveik visi šalia šio namo esantys daugiabučiai arba jau yra renovuoti, arba šiuo metu renovuojasi. Jei taip ir toliau vystysis procesai, tai miesto centrinėje dalyje beveik visi daugiabučiai bus atnaujinti.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos rengia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamentas. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto indėlį į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos taip pat svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.