Projektą administravusios įmonės projektų koordinatorė Lina Marcinkevičienė pastebi, kad modernizuoti 2 aukštų daugiabutį namo gyventojus labiausiai skatino kaimynų pavyzdys, kadangi visi aplink esantys daugiabučiai namai buvo renovuoti ar renovuojami tuo metu. Gyventojų netenkino ir prastėjanti pastato būklė.

Nedideliame 8 butų name modernizacijos metu buvo atlikti įvairūs darbai: apšiltintas fasadas ir pastogė, pakeista stogo danga, įrengti nauji langai butuose bei bendro naudojimo patalpose, pakeistos laiptinės ir tambūro durys, įrengta rekuperacinė sistema.

Dėl pastarosios įrengimo gyventojai visuomet kvėpuoja šviežiu ir išvalytu oru. Rekuperacinė sistema padeda išvengti švaraus oro stygiaus, per didelės drėgmės, nemalonus kvapo. Tai ypač svarbu, nes nešviežias oras patalpose gali sąlygoti imuninės sistemos susilpnėjimą ir kitas sveikatos problemas.

Iššūkius padėjo įveikti gyventojų vieningumas

Projektų koordinatorė pastebi, kad renovacijos procesas nebuvo toks greitas, kaip norėtųsi – sprendimas modernizuoti namą priimtas dar 2018 m. gegužę. Statybos darbų pradžia prasidėjo beveik po dviejų metų, nes bankas nesuteikė finansavimo dėl name esančių įsiskolinimų. Kitų butų savininkų dėka, buvo padengti įsiskolinimai ir būsto atnaujinimo darbai prasidėjo, jie užbaigti 2021 m. lapkritį.

„Šį namą pavyko sėkmingai modernizuoti tik dėl didžiulės gyventojų motyvacijos ir sutelktumo. Renovacijos darbų pradžią stabdė vieno būsto savininkų įsiskolinimai, kuriuos namo gyventojai galiausiai nusprendė vieningai padengti savo asmeninėmis lėšomis. Dabar jie gali džiaugtis atnaujintu būstu nuostabioje Prienų miesto vietoje – šalia Nemuno pakrantės, gamtos apsuptyje“, – pasakoja L. Marcinkevičienė.

Kvartale liko tik 2 nerenovuoti daugiabučiai

„Atlikus projekte numatytus darbus, buvo pasiekta C energinio naudingumo klasė. Daugiabučiame name yra autonominis šildymas kieto kuro krosnimis, todėl renovacijos naudą sunkiau įvertinti sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą. Tačiau namo išvaizda tapo estetiškesne, bendro naudojimo patalpos komfortiškesnės, o būsto vertė neabejotinai išaugo“, – tvirtina L. Marcinkevičienė.

Pašnekovės teigimu, Prienų Stadiono kvartale liko tik 2 nerenovuoti daugiabučiai namai. Šalia Kęstučio g. 65 esančio namo yra rekonstruotas „Beržyno“ parkas su įrengtomis vaikų žaidimų aikštelėmis ir kitomis erdvėmis.

Kompleksinė renovacija visapusiškai prisideda prie vizualiai gražėjančių daugiabučių kvartalų bei komfortiškesnės, funkcionalesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo.

Tam pritaria ir viena iš Kęstučio g. 65 gyventojų, pasakojanti, kad nors siekiant pradėti šio daugiabučio renovaciją ir buvo susidurta su tam tikromis problemomis, kaimynų vienybė padėjo jas išspręsti, o šiandien visi butų savininkai džiaugiasi atnaujinto būsto privalumais.

„Kadangi aš buvau girdėjusi apie būsto renovavimo pliusus, šią idėją pasitikau su dideliu pasitikėjimu. Tiesa, nors ilgai užtrukome, kol startavo pats modernizavimo procesas ir statybų darbai, jie praėjo itin sklandžiai. Šiandien jau esu įsitikinusi ir galiu užtikrintai pasakyti, kad gyvenimas atnaujintame daugiabutyje yra gerokai patogesnis. Be to, labai džiugu matyti, kad prie Prienų veido transformacijos prisideda ir mūsų būstas“, – sako namo gyventoja.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos rengia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamentas. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto indėlį į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos taip pat svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.