„Gyventojus renovuotis paskatino pozityvus kaimynų pavyzdys. Namas miesto centre stovi nuo 1969 m., beveik visi daugiabučiai aplink jau yra renovuoti, o aplinka ir infrastruktūra sutvarkyta. Po modernizacijos pasikeitė ne tik Vytauto g. 22 namo išvaizda, bet padidėjo ir būsto vertė, sumažėjo šildymo išlaidos“, – pasakoja projektą administravusios įmonės projektų koordinatorė Lina Marcinkevičienė.

Šis daugiabutis yra itin matomoje miesto vietoje, todėl pastato išvaizdai renovacijos metu buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Su gyventojais buvo aptarti namo vizualiniai sprendimai – nuspręsta rinktis ventiliuojamą sienų fasadą ir priekinę namo sieną papuošti autentiškais dzūkiškais ornamentais. Dabar namas tapo viso miesto puošmena ir džiugina ne tik gyventojus, bet ir į Prienus užsukančius svečius.

Galimybė individualiai reguliuoti šildymo intensyvumą

Pašnekovės teigimu, vienas iš didžiausių renovuoti namą planuojančių gyventojų prioritetų buvo turėti galimybę individualiai reguliuoti šildymo intensyvumą savo bute ir mokėti už faktiškai panaudotą šilumą. Todėl daugiabutyje pertvarkyta šildymo sistema – įrengta individuali apskaita ir termoreguliatoriai prie šildymo prietaisų. Po atnaujinimo darbų buvo pasiekta C energetinio naudingumo klasė.

L. Marcinkevičienė sako, kad renovacijos procesas kiek užtruko: pirminis gyventojų sprendimas dalyvauti atnaujinimo (modernizavimo) programoje priimtas 2018 m. gegužę, rangos darbai buvo pradėti 2021 m. birželį, o namas valstybinei komisijai priduotas tų pačių metų lapkritį.

Didžiausi atnaujinto pastato privalumai – šildymo sąnaudų sumažėjimas ir galimybė individualiai pasirinkti komfortišką patalpų temperatūrą, kuri visiems žmonėms yra skirtinga. Tačiau ne ką mažiau svarbios yra skaičiais nepamatuojamos naudos, pavyzdžiui, pagerėjusi gyvenimo kokybė dėl sutvarkytos namo estetinės išvaizdos ir aplinkos.

„Vidutinį faktinį šilumos sutaupymą tikimasi tiksliai apskaičiuoti praėjus bent keliems šildymo sezonams. Šiuo metu galima pastebėti suvartojamos namo energijos kiekio pokyčius. Lyginant 2021 m. ir 2022 m. sausio mėn. suvartotos energijos kiekį, matome kad po renovacijos jis sumažėjo beveik dvigubai, nors oro temperatūra buvo panaši“, – teigia L. Marcinkevičienė.

Atnaujinimo metu atlikta pilna daugiabučio renovacija: apšiltintos sienos, įrengiant ventiliuojamą fasadą, apšiltintas stogas ir pakeista jo danga, pakeisti langai, durys, įstiklinti balkonai, atnaujinta visa šildymo sistema, įrengta rekuperacinė sistema, atnaujinta elektros instaliacija, pakeisti karšto vandens magistraliniai vamzdynai.

Gyventojai džiaugiasi, kad išgražėjo ne tik pats daugiabutis, bet ir aplinka – sutvarkyti šaligatviai, atnaujinti netoliese esantys pastatai. Dabar jie gali didžiuotis savo namu, kuris puošia visą miestą.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos rengia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamentas. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto indėlį į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos taip pat svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.