Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta 3119 daugiabučiai, per 1200 jų šiuo metu yra modernizuojami. Rinkimų metu skaitytojų verdiktui bus pateiktiįgyvendinti projektai, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.

Anot Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento direktoriaus Vytauto Vrubliausko, šiais rinkimais siekiama dar geriau ir plačiau informuoti visuomenę apie naujausias daugiabučių modernizavimo tendencijas, priminti apie renovacijos teikiamus privalumus.

„Daugiabučių modernizacijos nauda įvairiapusė: ji padeda sutaupyti pinigus, gamtos resursus bei kurti švaresnę aplinką kiekvienam iš mūsų. Būtent tai stengiamės nuolat priminti Lietuvos gyventojams, o Metų renovacijos projekto rinkimai yra puiki proga tai iliustruoti realiais pavyzdžiais, kuriais jau džiaugiasi daugiabučių gyventojai. Taip pat rinkimų laimėtojai mums atskleidžia, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia – energijos taupymą, inovatyvių šaltinių diegimą, kvartalinę renovaciją ar kita“, – pasakoja V. Vrubliauskas.

Rinkimais taip pat stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą. Tai, kad susidomėjimas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa sparčiai auga, rodo ir pernai metų pabaigoje atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kurio metu net 83 proc. renovuotinų daugiabučių namų gyventojų pažymėjo, jog pritartų savo gyvenamojo daugiabučio modernizavimui ir, esant tinkamoms aplinkybėms, būtų linkę dalyvauti savo gyvenamojo pastato atnaujinimo procesuose.

„Susidomėjimas daugiabučių atnaujinimu tęsiasi, ypač po šios žiemos – šildymo kainoms pasiekus neregėtas aukštumas, gyventojai ieško naujų būdų, kaip ateityje gali sutaupyti. Būtent gyvenamojo namo atnaujinimas yra vienas iš efektyviausių sprendimų šiai problemai spręsti“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Gerųjų pavyzdžių netrūksta

Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais visuomenė galės nuo kovo 17 d. Facebook paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ bei naujienų portale Delfi.lt, kuriame balandžio mėnesį vyks ir atviras balsavimas.

„Šio projekto tikslas – parodyti kuo platesnį Lietuvos daugiabučių modernizacijos „žemėlapį“ – neapsiriboti tik didmiesčiais, kuriuose yra daugiausiai renovuotinų daugiabučių, pristatyti ir regionuose įgyvendintus projektus. Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Taip pat stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris yra pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius“, – teigia V. Vrubliauskas.

Ką svarbu žinoti balsuojant?

APVA Pastatų energinio taupumo departamentas visuomenę skatina su kiekvienu projektu susipažinti išsamiai ir įvertinti, kokią naudą gavo kiekvieno daugiabučio gyventojai ir tada atiduoti savo balsą.

„Savo favorito siūlome nerinkti tik pagal nuotraukas ar mažiausias sąskaitas – modernizacija turi ne vieną privalumą, o dalis jų dažnai lieka pamiršti. Įtraukite į savo vertinimą ir tokius kriterijus kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas. Visi šie kriterijai ilgalaikėje perspektyvoje reikšmingai prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo“, – pasakoja V. Vrubliauskas.

Atviro balsavimo Delfi.lt naujienų portale metu bus atrinkti trys daugiausiai skaitytojų balsų surinkę projektai, kuriems bus įteikti APVA įsteigti apdovanojimai. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.