Kokybiškoje buitinėje chemijoje kvapiosios medžiagos beveik niekada nenaudojamos. Įvairiais aromatais dažniausiai papildomi masinio vartojimo bei pigesni produktai. Vieni gamintojai šią strategiją taiko norėdami išsiskirti, kiti – tokiu būdu bando paslėpti tikrąjį produkto kvapą, o drauge – ir jo sudėtį.

Puikus aromatas slepia žmogaus sveikatai ir aplinkai kenksmingas medžiagas

Daugumai pirkėjų produkto kaina yra vienas svarbiausių kriterijų. Todėl gamintojai, norėdami įtikti vartotojams, visomis pastangomis stengiasi sumažinti produktų savikainą, jų sudėtyje naudodami pigias, tik minimalius reikalavimus atitinkančias medžiagas. Šios medžiagos puikiai atlieka savo funkciją, tačiau dauguma jų yra kenksmingos žmogaus sveikatai ir aplinkai.

Viena iš tokių medžiagų, kuri itin dažnai naudojama buitinės chemijos produktuose, yra chloras. Chloras – itin ėsdinanti cheminė medžiaga, kuri valymo metu padeda efektyviai pašalinti nešvarumus, bet tuo pačiu skleidžia ir aštrų, specifinį kvapą. Tam, kad produktas vartotojui būtų patrauklus ne tik kaina, bet ir savo savybėmis, tokių medžiagų kvapas neutralizuojamas į produkto sudėtį įtraukiant stiprų aromatą. Malonus kvapas ne tik paperka vartotoją, bet ir sukuria iliuziją, kad tai aukštesnės kokybės produktas.

„Ekologiškų valymo priemonių sudėtyje vietoje sintetinių kvapiklių naudojami eteriniai aliejai, natrio hidrokarbonatas, citrinų rūgštis ir kiti natūralūs ingredientai, kurie veikia taip pat efektyviai, bet yra nekenksmingi aplinkai ir žmogaus sveikatai“, – sako ekologiškų prekių parduotuvės „Urban Earth Lovers“ koordinatorė Rita Bujanauskienė.

Kvapai, kurie gali stipriai paveikti savijautą

Buitinės chemijos priemonėse dažniausiai naudojami itin stiprūs kvapai, kurie net ir vėdinamose patalpose išsilaiko labai ilgai. Valant namus tokiais produktais reguliariai, jų kvapas įsigeria ir į baldus bei kitus paviršius.

Turintiems migreną, alergijas ar sergantiems tam tikromis lėtinėmis ligomis, šis namuose tvyrantis aromatas gali tapti stipriu dirgikliu. Nuolat juntamas nepatinkantis arba aštrus kvapas gali paveikti ne tik žmogaus psichologinę savijautą, bet ir išprovokuoti fizinius negalavimus: lėtinį galvos skausmą, pykinimą, slogą, akių paraudimą ar ašarojimą.

Daugeliu atveju šie simptomai išnyksta pakeitus agresyvius buitinės chemijos produktus į savo sudėtimi švarius, bekvapius bei tinkamai išvėdinus namus.

Alternatyvūs pasirinkimai tausojantiems gamtą ir savo sveikatą

Malonus gaminio kvapas neretai gali suklaidinti vertinant produktą. Net ir prabangūs kvapai, esantys tam tikrų gaminių sudėtyje, neatspindi jų kokybės.

„Renkantis buitinės chemijos produktus reikėtų vertinti ne pakuotės dizainą ar kvapą, o jų sudėtį. Saugiose namų valymo priemonėse įprastai nėra dažiklių, parabenų, fosfatų, glikolio eterių, ftalatų irizotiazolinonų bei kitų išvestinių produktų. Taip pat reiktų vadovautis oficialiu produkto ženklinimu. Produktai turintys oficialų ekologinį žymėjimą, yra mažiau kenksmingi žmogaus sveikatai ir mus supančiai aplinkai“, – atkreipia dėmesį R. Bujanauskienė.

Rekomenduojama rinktis tuos namų valymo produktus, kuriuose nėra pridėtinių kvapiųjų medžiagų. Jei produkto sudėtis kokybiška ir jame nenaudojamos agresyvios medžiagos, valant namus nejausite jokio chemijos kvapo.

Malonų aromatą švariuose namuose galima sukurti naudojant tam skirtas dulksnas arba natūralias gėles, kurios ne tik skleis kvapą, bet papuoš aplinką. Ta pačia taisykle reikėtų vadovautis ir renkantis skalbiklius. Net jei žmogus ir nėra jautrus kvapams, patalynę skalbti rekomenduojama tik bekvapiais skalbikliais. 8 poilsio valandas juntami sintetiniai aromatai gali neigiamai paveikti miego kokybę ir išprovokuoti fizinius sutrikimus. Parfumuotais skalbikliais išplautų drabužių kvapas, susimaišęs su kvepalais, taip pat gali tapti stipriu dirgikliu.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.