Gamtai draugiškų produktų pasiūla kol kas nedžiugina

Įsitikinusiems, kad savo keturkojus augina tikrai tvariai, vertėtų peržvelgti namuose esančius augintinių daiktus: gyvūnų maisto pakuotės, įvairūs pakartotinai nepanaudojami ir neperdirbami plastikiniai kramtukai ir žaislai – visų jų gamyba prisideda prie gamtinių išteklių eikvojimo, o kartais ir prie aplinkos taršos didinimo. Ypač suklusti turėtų šunų augintojai, mat keturkojų išmatoms surinkti skirti plastikiniai maišeliai taip pat nėra draugiški gamtai.

Gyvūnų prekių parduotuvės vadovė Vilma Misiūnienė pastebi, kad rinkdamiesi prekes, pirkėjai kol kas retai atkreipia dėmesį į etiketes, neypatingai domisi augintiniams skirtų prekių tvarumu.

„Pavyzdžiui, jūsų paminėti plastikiniai maišeliai šunų išmatoms surinkti – parduotuvių lentynose tikrai yra pagamintų iš perdirbtų medžiagų. Tačiau aplinkai draugiški produktai įprastai kainuoja brangiau, o didžiajai daliai pirkėjų kaina yra lemiamas kriterijus sprendžiant, kokią prekę įsidėti į pirkinių krepšelį“, – sako V. Misiūnienė.

Pašnekovė pastebi, kad gamtai draugiškos augintiniams skirtos prekės kol kas sudaro tik nedidelę dalį visos pasiūlos, o tai iš dalies nulemia ir pirkėjų sprendimą rinktis ne pačius tvariausius gaminius.

„Jei iš dešimties žaislų tik vienas bus pagamintas iš ekologiškų medžiagų, labai tikėtina, kad pasirinksite iš likusių devynių, nors jie ir nebus tvarūs. Todėl labai svarbu kuo daugiau kalbėti apie tai, šviesti visuomenę ir skatinti pokyčius joje. Nepamirškime, kad sąlygas visuomet diktuoja pirkėjai – kokias prekes mes renkamės, tokios ir dominuoja rinkoje“, – sako V. Misiūnienė.

Ar tikrai reikia tiek daug?

Gyvūnų prieglaudoje ne vienerius metus savanoriaujanti ir du šunis priglaudusi kaunietė Laima Dapkutė prisipažįsta į gyvūnų prekių parduotuves užsukanti tik sauso ėdalo augintiniams nupirkti. Nors jos keturkojai namuose turi visus reikiamus daiktus, beveik nė vienas jų nėra pirktinis.

„Kai galiu pasirinkti, renkuosi vartoti saikingai ir nepirkti to, ko pirkti nebūtina, – sako pašnekovė ir prisipažįsta, kad keisti požiūrį į vartotojiškumą ją paskatino darbas gyvūnų prieglaudoje. – Čia esantiems gyvūnams taip pat visko reikia, tačiau kiekvienam naujų daiktų nenupirksi. Savo rankomis ir būdas sukalame, ir guoliukus ar žaislus pasiuvame. Džiugu, kad vis aktyviau prisideda ir keturkojams neabejingi gyventojai, kurie atveža jų augintiniams nebereikalingus daiktus.“

L. Dapkutė pastebi, kad dauguma keturkojams skirtų žaislų vis dar yra gaminami iš komponentų, kuriuos sudėtinga ar apskritai neįmanoma perdirbti. Tai reiškia, kad naudojimui nebetinkami, šie žaislai virs kalnais atliekų. Gamtai nedraugiškas ir tokių žaislų gamybos procesas.

„Tvaresnius sprendimus galime rinktis kone kiekviename žingsnyje. Pavyzdžiui, vietoj antkaklių ir pavadėlių, pagamintų iš nailono ar poliesterio, galima rinktis gamtai draugiškesnius pintus medvilninius, o parabenų ir sulfatų turinčius šampūnus, kurie teršia vandenį ir žemę, keisti pagamintais iš ekologiškų augalinių ingredientų“, – sako L. Dapkutė ir dalinasi nesunkiai įgyvendinamais patarimais, padėsiančiais keturkojus auginti tvariau.

  1. Rinkitės ėdalą, kuris supakuotas į aplinkai draugiškas pakuotes. Jei auginate nedidelės veislės šunį ar kitą augintinį, apsvarstykite galimybę pirkti sveriamą sausą ėdalą. Internete pasižvalgykite receptų, kaip pagaminti sveikus skanėstus augintiniams – tai taip pat padės sumažinti išmetamų pakuočių skaičių ir leis išvengti tokiuose produktuose dažnai naudojamų aplinkai žalingų ingredientų, pavyzdžiui, palmių aliejus.
  2. Pirkdami žaislus, atkreipkite dėmesį į medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Atsisakykite žaislų, pagamintų iš plastiko, nes jis kenksmingas ne tik aplinkai, bet ir jūsų augintiniui. Žaislus gaminkite iš namuose turimų medžiagų. Smagiu ir įtraukiančiu žaislu katei ar šuniui gali tapti net ir paprasta kartotinė dėžutė su išpjautomis angomis ir į vidų įmestu kamuoliuku. Tvirtai supinta virvė šunį džiugins tikrai ilgiau, nei pirktinis iš plastiko pagamintas žaislas, kurį augintinis sudoros per kelias valandas. Ir pinigų sutaupysite, ir prie gamtos tausojimo prisidėsite.
  3. Nuo maišelių išmatoms surinkti iki šampūnų bei kitų augintinių priežiūrai skirtų prekių – paieškoję, tikrai rasite aplinkai draugiškų, ekologiškų alternatyvų. Kai kuriuos produktus galite pasigaminti ir patys. Pavyzdžiui, erkes vasaros metu atbaidyti padeda kedro, citrinžolės, pipirmėtės, rozmarino, levandos ar čiobrelių eteriniai aliejai, kuriais galima patepti augintinio antkaklį. Nemaloniems kvapams namuose panaikinti puikiai tiks ne cheminiai purškikliai, o valgomoji soda, actas, druska ir citrina.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.