G. Šapokos teigimu interneto vartotojų kiekis auga ir toliau augs. Reikšmingai pasikeitusiems interneto vartotojų poreikiams ir itin dideliam duomenų kiekiui įtaką padarė interneto prieinamumas visame pasaulyje. Ypač ryškus pokytis pastebimas pandemijos metu. „Globali statistika rodo, jog 2023 m. interneto vartotojų kiekis išaugo iki 5,3 mlrd. Kitaip tariant 64 proc. žmonijos populiacijos kasdien naudojasi internetu. Ir šis skaičius nuolat auga – metinis augimo tempas nuo 2018 iki 2023 m. yra 6 proc. Skaičiai įspūdingi, tačiau jie ir toliau augs. Turime prisitaikyti prie naujos, skaitmenizuotos realybės“, - dėstė G. Šapoka.

Pasak eksperto, pastebimas ir didėjantis debesijos naudojimas. Šios paslaugos leidžia organizacijoms saugoti ir apdoroti didelius duomenų kiekius neinvestuojant į brangią infrastruktūrą. Dėl vis dažnesnio debesijos paslaugų naudojimo labai padidėjo internetu perduodamų duomenų kiekis. Tai ne tik Lietuvos, bet ir visoje Europoje vyraujanti tendencija. 2023 m. atlikti „Digital 2023 global overview report“ tyrimai rodo, kad bene daugiausiai duomenų naudojama pramogoms, pirkiniams ir darbui. „Mes esame Europos dalis, duomenų vartojimo tendencijos bene tos pačios. Tiesa, reiktų atkreipti dėmesį į vartotojų skaičių, naujas platformas, kurios diktuoja vienų ar kitų paslaugų paklausą ir prieinamumą, kartu ir duomenų apimtis. Europoje pastebima tendencija, kad vartotojai vis daugiau laiko praleidžia online, karantinas išmokė siųstis, žiūrėti ir naudoti ženkliai daugiau duomenų, išaugo internetinio kino „Netflix“, „Hulu“, „Amazon prime“, „Disney +“ ir kitos platformos, išpopuliarėjo internetinė leidyba, knygos, podcastai, smarkiai išaugo influencerių kultūra ir jų gyvenimo nuolatinis stebėjimas, išaugo ir muzikos klausymasis, kuris vien „Spotify“ mušė absoliučius rekordus. Prekės perkamos internetu, vedami seminarai, pamokos. Įmonės taip pat susirinkimus perkėlė į internetinę erdvę, debesyse laiko visus svarbius įmonės duomenis, kur kas daugiau naudojasi sukurtais „Google“ ir ‚Microsoft“ produktais, o darbą iki šiol tęsia iš namų. O tai lemia, kad duomenų augimas auga ne dienomis, o minutėmis“, - pasakojo G. Šapoka.

Ekspertas pabrėžia, kad su išaugusiu duomenų kiekiu išryškėjo ir galimi pavojai: privatumo ir saugumo pažeidimai, duomenų nutekinimas, nuosavybės teisių ir etikos pažeidimai. Todėl rekomenduoja dėmesį skirti identifikavimo ir autentifikavimo sistemoms, duomenų šifravimui, firewall ir antivirusinėms programoms. Visuomet turėti atsarginę duomenų kopiją, pasirūpinti duomenų klasifikavimu ir jų sistemos stebėsena. „Visas šias apsaugos priemones gali suteikti duomenų debesijos paslauga. Pasaulio ekonomikos forumas prognozuoja, kad iki 2025 m. debesijos paslaugų rinkos vertė sieks 1,5 trln. USD. Taip numatoma todėl, kad apie 90% organizacijų naudoja bent vieną debesijos paslaugą. 59% iš jų debesijos paslaugą naudoja saugumui užtikrinti, o 57% organizacijų duomenų atsarginėms kopijoms saugoti. Didžiausi debesijos paslaugų pranašumai yra galimybė naudoti resursus pagal poreikį, padidinti efektyvumą ir mažinti kaštus. Taip pat, debesijos paslaugos yra lengvai pritaikomos prie organizacijos dydžio ir specialių reikalavimų“, - dėstė G. Šapoka.

Kaip tikino infrastruktūros skyriaus vadovas, didėjantiems vartotojų poreikiams „UAB Duomenų logistikos centras“ yra pasiruošęs. Vertinant duomenų augimo ir saugojimo tendencijas, buvo priimti keletas esminių sprendimų. Vienas jų - toliau investuoti į Cloud infrastruktūrą ir ją plėtoti, kitas sprendimas, kuris buvo priimtas dar 2021 m. pradėti esamo duomenų centro „Data Inn“ plėtrą. 2022 m. užbaigėme duomenų centro, antrojo etapo statybas, suteikdami galimybę savo klientams ir partneriams kolokuoti fizinius serverius „Tier 3 Facility“ duomenų centre, užtikrinant aukštą paslaugos patikimumo lygį. Daugiau nei 500 kv. m dydžio serverinė patalpa skirta ne tik pavienių serverių spintų nuomai bendrose serverinėse, bet ir privačioms celėms, kur patekimas papildomai kontroliuojamas ir dedikuotas klientų sprendimams. Tokiu būdu užtikrinamas dar didesnis saugumas ir konfidencialumas. Greitu metu minėtą duomenų centrą sertifikuosime ir PCI DSS sertifikatu. Į šią plėtrą ir veiklos gerinimą jau investavome daugiau nei 3 mln. eurų, tad esame pilnai pasiruošę sparčiam duomenų naudojimo augimui bei jo saugojimui“, - dėstė ekspertas.

Apie „UAB Duomenų logistikos centrą“

„UAB Duomenų logistikos centras“ yra vienas iš strategiškai svarbių Lietuvai skaitmeninių duomenų saugojimo bendrovių, turinti plačią ir saugią duomenų perdavimo infrastruktūrą šalies mastu ir už jos ribų, tarp jų „Baltic Highway“ tinklas, jungiantis visas tris Baltijos valstybes kartu su Lenkija ir Vokietija, taip užtikrinant spartų verslo duomenų perdavimą iš nuosavų aukščiausio patikimumo duomenų centrų: „DATA INN“, „J13“ ir kitų, kuriuose talpinami ir saugojami nacionaliniu mastu svarbių valstybinio sektoriaus įstaigų, didžiausių Lietuvos interneto ryšio tiekėjų IT ir ryšo įranga.

Daugiau informacijos: https://datalogistics.lt/