Tačiau dažnai nutinka taip, kad trumpais pasvarstymais viskas ir baigiasi. Daugelis verslų išsigąsta administracinės naštos, kurią teks patirti, kai tokią atsiskaitymo priemonę reikės apskaityti finansinėse ataskaitose. Be to, bene niekas apie kriptovaliutas neišmano pakankamai, kad įmonėje norėtų ar galėtų būti atsakingu už šio proceso įdiegimą, valdymą ir priežiūrą.

O jeigu tai ir įmanoma, tuomet greitai aplanko daugiau, bet jau kitokios atkalbinėjančios mintys. „Turbūt neapsimoka”, „atrodo per daug sudėtinga, kad vargintis”, „o kas bus, jei bitkoino kaina nukris?” ir “kam ta rizika, kai rytoj jų gali nebelikti” yra vienos iš dažniausiai aplanančių abejonių, atbaidančių daugumą verslų išmėginti kripto mokėjimus.

Paprastai baimės atsiranda iš nežinojimo. Stingant žinių apie kriptovaliutas ir jų įvairiaspalvę rinką, neišvengiamai kyla daug daugiau nerimo dėl iššūkių, kurių reikėtų tikėtis pristatant neįprastus atsiskaitymo būdus savo klientams. Tokiu atveju pravartu įsigilinti į priežastis, dėl kurių šiandieną kriptovaliutos daugelio yra laikomos per menkai verslų išnaudojama galimybe.

Gera žinia ta, kad priežasčių pergyventi nėra tiek ir daug, nes šiandien kriptovaliutų mokėjimų integravimas į verslus yra daug prieinamesnis ir paprastesnis ir nei bet kada anksčiau.

Kaip lengviausia priimti mokėjimus kriptovaliutomis?

Nors tai realu padaryti ir pačiam, visgi pats paprasčiausias ir greičiausias būdas įsidiegti kriptovaliutų mokėjimus į elektroninę svetainę arba, pavyzdžiui, kirpyklą ar restoraną - kreiptis į tokių mokėjimų apdorojimo paslaugas teikiančias įmones.

Tokias specializuotas paslaugas nuo 2014-ųjų metų teikia ir Lietuvoje įsikūrusi įmonė CoinGate, padedanti verslams surinkti, valdyti ir apskaityti mokėjimus 70-ia skirtingų monetų naudojantis jiems patogiausiu būdu.

Būdų integruoti mokėjimus naudojantis CoinGate yra įvairių, ir visi jie pritaikyti patenkinti skirtingus verslo modelius. Tai visiems gerai žinoma ir bet kokiame įrenginyje veikianti PoS sistema, taip pat elektroninės sąskaitos, moduliai ir įskiepiai e-parduotuvėms (WordPress, PrestaShop ir kt.) bei aplikacijų programavimo sąsaja (API) norintiems sukonfigūruoti sistemą patiems.

Populiariausios e-parduotuvių kūrimo platformos

Kad ir kokį mokėjimų surinkimo metodą naudoja verslas, galutiniame mokėjimo lange klientams leidžiama atsiskaityti gausybe kriptovaliutų, o surinkta suma gali būti konvertuota į eurus ir išmokėta tiesiai į banko sąskaitą, atskaičius 1% už paslaugos mokestį.

Tai reiškia, kad priimant kriptovaliutas per CoinGate neprivalu su jomis „draugauti“ - panorėjusi, įmonė gali išsimokėti surinktą sumą eurais ir prie pačių kriptovaliutų niekados neprisiliesti.

Žinoma, jei klientas pageidauja virtualias valiutas pasiimti originalia forma ar jas išsikeisti į kitas kriptovaliutas, jis tam turi visas galimybes. Tačiau didžioji dalis CoinGate paslaugas naudojančių verslų renkasi gauti išmokas eurais, nes tuomet palengvėja darbas ir buhalterijai - mokėjimai gauti kriptovaliutomis niekuo nesiskiria nuo įprastų mokėjimų, jei kriptovaliutos mokėjimo metu yra paverčiamos į eurus.

Pasak CoinGate teisininkės Agnės Smagurauskaitės, kai klientas atsiskaito kriptovaliuta, o verslas pasirenka gauti mokėjimus eurais, išvengiama įvairių nepatogumų: „Tai apsaugo verslo savininką nuo daugumos rizikų, susijusių su kriptovaliutų operacijomis, kaip dideli kriptovaliutų kainų svyravimai, taip pat nuo rizikų, susijusių su jų laikymu, naudojimu ir apdorojimu. Verslui taip pat mažėja administracinė našta, nes surenkant tokius atskaitymus, šių operacijų atskirai nereikia registruoti finansinėje apskaitoje ar nustatyti, kaip ir kada apskaitos politikoje kriptovaliutos bus įtraukiamos į finansinę ataskaitą. Be to, nereikia tokių atsiskaitymų paaiškinti balanso aiškinamajame akte, ar atskirai išskirti tokio turto gavimo - pardavimo, mokesčių deklaracijose”.

Šiomis CoinGate paslaugomis naudojasi tokios Lietuvos kompanijos kaip Surfshark, , Hostinger ir antrasis lietuvių kilmės vienaragis NordVPN.

Ko reikia norint pasiruošti kriptovaliutų atsiskaitymų integravimui?

Kadangi virtualių valiutų operatoriai Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo atžvilgiu yra laikomi kitais įpareigotais subjektais, CoinGate turi užtikrinti, kad visi pervedimai atitinka šio įstatymo nustatytus reikalavimus.

Tam yra taikoma „Pažink savo klientą“ procedūra (ang. Know Your Customer arba KYC), kuri užtikrina, kad atliekamos kriptovaliutų operacijos nėra susijusios su draudžiamomis veiklomis ar sankcionuotais asmenimis, ir apsaugo klientus bei visuomenę nuo piktavališkų kėslų.

Norintiems priimti kriptovaliutų mokėjimus per CoinGate platformą, verslams pakanka užregistruoti verslo paskyrą ir elektroniniu būdu pateikti kelis dokumentus, tokius kaip:

  • Juridinių asmenų registro išrašas ir įstatai. Šiuos paprasta išsiimti elektroninėje registrų centro sistemoje (JADIS);
  • Identifikuojantys duomenys apie darbuotoją, kuris turės prieigą prie CoinGate sistemos (tai asmens dokumento ar vairuotojo pažymėjimo, išduoto Europos Ekonominėje erdvėje, kopija; taip pat įgaliojimas ar prokūra tam, kad būtų galima užtikrinti, jog darbuotojas yra gabus atstovauti įmonei);
  • Galutinius naudos gavėjus patvirtinantys dokumentai tuo atveju, jei akcininkai, paminėti juridinio asmens registre, yra ne fiziniai, o juridiniai asmenys.

Pateikus šiuos duomenis, lieka tik pasirinkti labiausiai tinkamą mokėjimų integracijos metodą ir jį įsidiegti naudojantis instrukcijomis. Daugumos metodų įdiegimo procesas nereikalauja jokių programavimo įgūdžių ir trunka apie valandą ar mažiau.

O iškilus klausimų, susijusių su paskyros verifikacijos procesu ar jo eiga, bet kada galima kreiptis į CoinGate klientų aptarnavimų specialistų komandą, kuri padės išspręsti kilusius nesklandumus.

Sėkmė negarantuota, bet jūsų rankose

Svarbiausia, kad didelės rizikos išmėginti kriptovaliutų mokėjimus nėra.

Tiesa, kad kai kuriems verslams priimti tokius mokėjimus seksis geriau - žaidimų, lažybų, hostingo, kelionių bei VPN paslaugų tiekėjai paprastai iš kripto naudotojų sulaukia daugiau dėmesio. Tačiau tai nereiškia, kad jokie kiti verslai nesulauks kriptovaliutomis atsiskaitančių klientų, ypač žinant, kad kripto naudotojų su kiekvienais metais vis daugėja.

Išimčių iš taisyklės yra bagalės, nes visgi didžiausią sėkmę atneša tai, kokiu būdu tokią galimybę kaip atsiskaitymai kriptovaliutomis verslas pristato savo nuolatiniams bei potencialiems klientams. Pasistenkite to nepamiršti, kai galiausiai žengsite pirmąjį žingsnį į atvirą ir plačią kripto pasaulio rinką.

„CoinGate“ (Decentralized, UAB) – 2014 metais įkurta, Lietuvoje veikianti kriptovaliutų mokėjimų apdorojimo bendrovė. Įmonė siūlo automatizuotas kriptovaliutų mokėjimų apdorojimo ir apskaitos paslaugas įvairaus dydžio ir pobūdžio verslams. Šių paslaugų ieškantys prekybininkai siekia modernizuoti savo siūlomus mokėjimo būdus, pritraukti daugiau klientų ir padidinti pardavimus leisdami savo pirkėjams už prekes ir paslaugas lanksčiai atsiskaityti 70-ia kriptovaliutų už 1% mokestį.