Šis pokalbis yra Europos parlamento nario Juozo Oleko iniciatyvos “Lietuvos vizionierius” dalis. Iniciatyva skirta ugdyti jaunus žmones aktyviai dalyvauti visuomeninėje, bendruomeninėje veikloje. Juozas Olekas siekia išgirsti jaunų žmonių siūlymus, kaip padaryti gyvenimą Lietuvoje geresnį ir darnesnį.

Juozas Olekas: Kaip apsisprendei pasukti į politiką ir įsitraukti į bendruomenišką gyvenimą?

Modesta Petrauskaitė: Universiteto pirmame kurse įsitraukiau į nevyriausybinių organizacijų veiklą. Būten ten ir gimė mano bakalaurinis bei magistrinis darbai, kuriuose tuo metu nagrinėjau dar Lietuvoje nepaliestas ir unikalias temas. Pirmas mano darbas buvo rašytas apie savanorišką veiklą ir prielaidą jaunimui įsitraukti į darbo veiklą būtent per savanorystę. Šiame darbe mačiau labai didelę prasmę, nes savanoriaudamas jaunas žmogus ne tik įsitraukia į bendruomenes, bet ir įgyja kompetencijų, kurios studijuojant be galo padeda. Pavyzdžiui, nuo viešojo kalbėjimo iki finansų pritraukimo projektų rašymo.

Juozas Olekas: Kiek pati bendruomeniškumui skiri dėmesio?

Modesta Petrauskaitė: Panevėžio rajono savivaldybė yra gausiausia bendruomenių skaičiumi ir jis išsiskiria stiprumu visoje Lietuvoje. Kuomet pradėjau domėtis politika, mačiau, kad labiau į bendruomenių veiklą įsitraukia vyresni žmonės, jauni žmonės laikosi šiek tiek šalėliau, bet ne kartu, tad ir kilo mintis visus suvienyti. Taip atsirado Jaunimo organizacijų taryba - apskritasis stalas. Ten aš būriau visuomeninių veiklų organizacijas, siekiau jaunimą sutelkti bendrai veiklai, siekiau, kad visų jaunų žmonių nuomonė būtų išgirsta. Galiu didžiuotis, kad iš Jaunimo reikalų tarybos Panevėžyje gimė jaunimo atviras centras, kuris priima jau nuolius, juos ugdo bei įtraukia į visuomeninę veiklą.

Juozas Olekas: Kaip manai, ar Lietuvoje žmonės yra pakankamai bendruomeniški?

Modesta Petrauskaitė: Jeigu Lietuvą lyginsime su Skandinavijos šalimis kaip geruoju pavyzdžiu, kur 53% gyventojų yra įsitraukę į nevyriausybinę veiklą, tai Lietuvoje įsitraukusiųjų tikrai mažiau. Savanoriška veikla užsiima apie 2% vyresnių žmonių, apie apie 10% jaunimo. Mes turime kur tobulėti, tačiau palyginti su Estija ir Latvija, mes nesame prastesni. Pavyzdžiui, teko dirbti su organizacija „Darom“. Projekto metu pastebėjau, kad mes, lietuviai, esame parodomi kaip vieni stipriausių ir aktyviausių pilietinės visuomenės narių. Viena akcija suvienija daug skirting dalyvių: vyriausybė, ministerijos, savivaldybės, įmonės, verslo organizacijos ir pavieniai asmenys.

Juozas Olekas: Kaip manai, ką reikėtų padaryti, kad bendruomeniškumas mūsų šalyje augtų?

Modesta Petrauskaitė: Žmonės sako, kad sprendimų priėmėjai neišgirsta mūsų. Pirma, visos nevyriausybinės organizacijos, visos bendruomenės ir yra tas sutelktas, suburtas, garsesnis žodis, kuris leidžia išreikšti savo poziciją garsiai. Antra, teikiant projektines veiklas, svarbu atsižvelgti į biurokratinį naštos mažinimą ir keisti požiūrį į bendruomenių projektus.

Juozas Olekas: Ką galime padaryti, kad jauni žmonės labiau įsitrauktų į bendruomeniškas veiklas?

Modesta Petrauskaitė: Manau, kad jaunimas paliktas “paraštėse”. Jaunimas nuo 29 iki 35 m., kuris ką tik sukūrė šeimą, bando leisti šaknis, ypatingai grįžęs į regionus, yra paliktas nežinomybėje. Manau, kad turi būti aktyvesnės ir labiau įtraukiančios veiklos būtent šiai amžiaus grupei. Kuomet jie įsitrauks į bendruomenes, įsitrauks ir jų vaikai. Dažniausiai žmonės būna įsitraukę tik tuomet, kada būna renkami parašai dėl tam tikrų iškilusių problemų, pvz., kad kelias būtų nutiestas į mokyklą, kad gamykla neiškiltųn greta namų ir t.t.

Juozas Olekas: Kaip asmeniškai inicijuoji darbus, kad Lietuvoje esančios bendruomenės stiprėtų?

Modesta Petrauskaitė: Manau, kad gyvas pavyzdys yra geriausias variklis. Aš pati, kaip savivaldybės tarybos narė, skatinu praktiškai įtraukti jaunus žmones prisiliesti prie politikos. Lygiai taip pat savivaldybėje esu inicijavusi projektą „Pažink savivalda“, kuomet jauni žmonės turėjo galimybę susipažinti su seniūnijų, savivaldybės bei pavaldžių institucijų veikla, o jaunimas turėjo galimybę įsitraukti ir atlikti praktiką. Padedu jaunimo organizacijoms kaip konsultantė ir patarėja. Jeigu norime įtraukti žmones ir kažką pakeisti, pirmiausia turime pradėti nuo saves.

Parengta bendradarbiaujant su Europos Parlamento Socialistų ir Demokratų pažangiuoju aljansu.