Darbuotojo komandiruotė yra jo darbo pareigų atlikimas kitoje, ne nuolatinėje darbo vietoje. Pažymėtina, kad į ją galima vykti tik gavus darbdavio pavedimą.

Komandiruotė turi būti teisiškai įforminama

„Komandiruotė paprastai įforminama įsakymu, su kuriuo darbuotojas turi būti raštiškai supažindinamas. Toks įforminimas yra svarbus siekiant užfiksuoti darbdavio pavedimą išvykti dirbti šalies ribose arba į užsienį. Raštiškas įsakymas suteikia teisinio aiškumo dėl komandiruotės trukmės ar jos metu patiriamų išlaidų kompensavimo“, – sako Edgar Lisica, Valstybinės darbo inspekcijos neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus patarėjas.

Anot jo, jeigu komandiruotė nėra įforminama, o darbuotojas jau yra išvykęs – gali kilti ginčų dėl dienpinigių ar kelionės išlaidų apmokėjimo, taip pat komandiruotės trukmės.

„Teisiškai neapibrėžta komandiruotė – pažeidimas, dėl kurio galite kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją. Dažnai tokias keliones darbuotojai sieja tik su darbinėmis išvykomis į užsienį. Visgi, svarbu nepamiršti, kad tos pačios taisyklės galioja ir tiems, kurie dėl darbo reikalų keliauja Lietuvoje“, – sako specialistas.

Jeigu komandiruotėje patyrėte išlaidų – jas turi kompensuoti darbdavys

VDI atstovas teigia, kad komandiruotės metu darbuotojui paliekamas jo darbo užmokestis. Visgi, jeigu per komandiruotę darbuotojas patiria papildomų išlaidų, pavyzdžiui, transporto, kelionės, nakvynės – darbdavys turi jas kompensuoti.

„Į komandiruotę išvykusiam darbuotojui priklauso ir dienpinigiai. Jie apskaičiuojami pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintus maksimalius arba mažesnius dienpinigių dydžius. Prieš vykstant į komandiruotę darbdavys turi informuoti darbuotoją apie jam priklausomų dienpinigių dydį. Jeigu dienpinigių dydis nustatomas vietiniame norminiame teisės akte, darbuotojas su juo turi būti supažindintas raštu“, – pabrėžia VDI atstovas.

Po komandiruotės – papildomas poilsis

E. Lisica sako, kad į komandiruotės laiką įeina ne tik darbo valandos, bet ir darbuotojo kelionės į darbdavio nurodytą darbo vietą ir atgal trukmė.

„Jeigu kelionė vyko po darbo dienos valandų, poilsio ar švenčių dieną, darbuotojas turi teisę į tokios pačios trukmės poilsį pirmą darbo dieną po kelionės. Darbuotojo prašymu, šis poilsio laikas gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų, paliekant darbo užmokestį už šį poilsio laiką“, – sako specialistas.

Prieš vykdami į komandiruotę užsienyje, susipažinkite su taikytinomis garantijomis

Pasak E. Lisicos, visais atvejais komandiruojami darbuotojai turi turėti darbo sutartį, pasirašytą su savo darbdaviu Lietuvoje, o apie jų įdarbinimą turi būti informuota „Sodra“. Kitu atveju tai bus laikoma nelegaliu darbu, o darbuotojo komandiravimas į užsienį – neteisėtu.

„Prieš komandiruotę užsienyje, darbdavys ir darbuotojas turėtų pasigilinti, kokios garantijos yra taikomos toje konkrečioje valstybėje. Priklausomai nuo šalies, garantijos gali skirtis, todėl svarbu būti susipažinus su aktualia informacija dar iki išvykimo“, – teigia jis.

VDI informuoja, kad informaciją apie užsienio valstybėse taikytinas darbo sąlygas ir komandiravimo tvarką teikia atitinkamos šalies ryšių tarnyba, atsakinga už informacijos teikimą komandiravimo klausimais. Informaciją galite rasti paspaudę čia.

Inspekcija taip pat ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbuotojų komandiruotės metu, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą. Ją rasite – čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.