„Mūsų tikslas – išaiškinti kuo daugiau nelegalaus darbo atvejų bei užtikrinti tinkamas ir skaidrias darbo sąlygas dirbantiesiems mūsų šalyje. Todėl patikrinimams atsakingai ruošiamės iš anksto, analizuojame tiek Valstybinės darbo inspekcijos, tiek kitų kontrolės institucijų turimus duomenis. Tam tikrais atvejais informaciją renkame pasitelkdami ir bepiločius orlaivius. Visa tai užtikrina maksimalų pasiruošimą rizikingiausių ūkio subjektų patikroms“, – sako Gediminas Noreika, VDI Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus patarėjas.

Dronai padeda surinkti tikslią informaciją

Anot specialisto, dronai naudojami tam, jog dar prieš inspektoriams vykstant į tikrinamą ūkio subjektą būtų surinkta kuo daugiau informacijos.

„Per savo ilgametę patirtį esame susidūrę su situacijomis, kuomet mūsų inspektoriams atvykus į tikrinamas vietas, nelegaliai dirbantys asmenys pabėgdavo, todėl patikros neatnešdavo lauktų rezultatų. Dabar tam kelią užkirsti padeda dronai – jie nufilmuoja objektus, kuriuose įtariami įdarbinimo pažeidimai, ir leidžia pamatyti, kuriomis kryptimis darbuotojai gali bandyti pasprukti. Mūsų žiniomis, esame vieni pirmųjų Europos Sąjungoje informacijos apie nelegalų darbą rinkimui pasitelkę bepiločius orlaivius“, – komentuoja G. Noreika.

Jo teigimu, renkant informaciją dronais, dažniausiai jie lieka nepastebėti, nes skrenda pakankamai aukštai. Pirmąjį droną VDI įsigijo 2019 m. pavasarį, juo naudotis buvo apmokytas Vilniaus apskrityje dirbantis specialistas. Nuo 2021 m. bepiločius orlaivius naudoja visi institucijos teritoriniai skyriai.

Daugiausia pažeidimų – statybų sektoriuje

Kaip rodo VDI duomenys, nelegalaus darbo atvejai fiksuojami įvairiuose veiklos sektoriuose, tačiau daugiausia pažeidimų nustatoma statybose. Apie 55 proc. nelegaliai dirbusių asmenų nustatoma būtent šiame sektoriuje.

„Situacija statybų sektoriuje po truputį gerėja, tačiau šešėlio mastas išlieka didelis. Dronai, renkant informaciją apie pažeidimus statybose, naudojami gana dažnai. Jais filmuojamos statybų aikštelės, vertinama, kur darbuotojai, pamatę inspektorius, gali bėgti“, – pasakoja VDI atstovas.

Daugėja skaidraus įdarbinimo atvejų

Nors dronai dažniausiai naudojami statybose, jie praverčia ir renkant informaciją apie ūkio subjektus, veikiančius kituose sektoriuose, tokiuose kaip apdirbamoji gamyba ar žemės ūkis.

„Technologijų pasitelkimas padeda ne tik surinkti tikslią informaciją, bet ir leidžia pasiekti realių rezultatų. Štai, pavyzdžiui, turėjome atvejį, kai drono pagalba vienoje medienos apdirbimo įmonėje pavyko nustatyti didesnį darbuotojų skaičių nei deklaruota. Pasitelkus informaciją, surinktą bepiločiu orlaiviu, buvo atliktas patikrinimas, po kurio tikrintoje įmonėje darbuotojų skaičius nuo 13 išaugo iki 23. Tad matyti, jog modernių technologijų naudojimas padeda kurti pokytį”, – teigia G. Noreika.

Į patikrinimus vyksta su policija

Visgi, kaip akcentuoja VDI specialistas, bepiločiai orlaiviai pačiose patikrose nėra naudojami. Jie padeda surinkti kuo tikslesnę informaciją, o įvertinti, ar darbas legalus, ar ne, gali tik į ūkio subjektą atvykę inspektoriai. Tačiau bepiločiai orlaiviai padeda užfiksuoti bei surinkti pakankamai įrodymų apie kai kuriuos pažeidimus, ypač susijusius su darbuotojų sauga ir sveikata statybose.

„Išsiaiškinti, ar tikrinamame ūkio subjekte, kaip įtariama, iš tiesų vykdomas nelegalus darbas, siunčiame inspektorius. Visgi, į patikras kartais vyksta ir policijos pareigūnai, kurie mums padeda sudrausminti galimus pažeidėjus. Būna situacijų, kai pažeidėjai elgiasi agresyviai, todėl policijos pareigūnų įsitraukimas yra itin svarbus”, – sako G. Noreika.

Pasak jo, technologijų naudojimas taip pat leidžia efektyviau naudoti žmogiškuosius resursus. Kadangi dar prieš patikrą surenkama pakankamai informacijos, fiziškai į patikras siunčiama mažiau inspektorių.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbe, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą – ją galite rasti čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.