„Žiemos šventės dažnai asocijuojasi su itin sodraus skonio kepiniais – gausiai cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais pagardintais meduoliais bei meduoliniais nameliais, itin saldžiais tortais ar kitais sudėtingais kepiniais, kurių gamybai prireikia labai daug laiko. Tačiau pasiruošimas šventėms gali būti lengvas, kai šventiniam stalui pasirenkami vos kelių ingredientų desertų receptai, kurie ne tik džiugins mažuosius, bet ir maloniai nustebins labiau išrankius valgytojus“, – sako didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos Baltijos šalyse „Mantinga“ produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.

Pasak jos, šventinių desertų pagrindu gali tapti ir itin Lietuvoje pamėgtos spurgos – jų kasmet „Mantingoje“ pagaminama daugiau nei 45 milijonai vienetų.

„Šiuo metu gaminame apie 40 rūšių spurgų, kasmet sukuriame bent keletą naujų receptų – tarp šiais metais vartotojams pasiūlytų ir dviejų rūšių veganiškos spurgos“, – sako R. Puzinienė.

Siūlome šventiniam stalui išbandyti desertus su spurgomis, kuriuos ruošiant galima pasikviesti ir mažuosius pagalbininkus – nesudėtingus receptus su tėvų pagalba įveiks ir mažieji konditeriai.

Spurgų ir uogų tiramisu

1-2 porcijoms jums reikės: 2 spurgų „Donut purpurinė akimirka“, 1 puodelio espreso kavos (jei desertą valgys vaikai, espreso keiskite kava be kofeino), 200 g maskarponės sūrio, 2 v. š. cukraus sirupo, 1 v. š. kakavos miltelių, 1 saujos šilauogių ir keleto mėtos lapelių.

Paruošimas: supjaustykite spurgą nedideliais gabalėliais, juos sudėkite į indą, kuriame patieksite tiramisu, ir užpilkite espreso arba kava be kofeino. Gerai išmaišykite maskarponės sūrį su cukraus sirupu. Ant spurgų gabalėlių sluoksnio tepkite maskarponės kremą, apibarstykite kakava, šilauogėmis ir papuoškite mėtos lapeliais.

Šefo patarimas: spurgų ir šilauogių tiramisu galima valgyti iš karto, nebūtina jo laikyti per naktį šaldytuve.

Spurgų tortukai su sviestiniu kremu


1 porcijai jums reikės: 1 spurgos „Donut braškinė svajonė“, 170 g sviesto, 4 g, maždaug 1 a. š. vanilės esencijos, 1 saujos šilauogių ar kitų mėgstamų uogų ir keleto mėtos lapelių.

Paruošimas: spurgą perpjaukite pusiau išilgai. Kambario temperatūros sviestą, cukraus pudrą ir vanilės esenciją gerai išmaišykite iki kreminės konsistencijos. Perpjautos spurgos vidinę dalį ištepkite paruoštu kremu ir apibarstykite šilauogėmis ar kitomis uogomis. Suvožkite kita spurgos pusele ir papuoškite mėtos lapeliais.

Šefo patarimas: sviestinį kremą galima keisti maskarponės ar plaktos grietinėlės kremu. Norint saldesnio spurgų tortuko varianto, galima rinktis šokoladines arba karamelines spurgas.

Spurgų ir karamelizuotų bananų pyragas


1-2 porcijoms jums reikės: 1 spurgos „Donut purpurinė akimirka“, 1 banano, 30 g sviesto, 2 v. š. rudojo cukraus, 1 saujelės šilauogių, 1 v. š. cukraus pudros, keleto mėtos lapelių.

Paruošimas: nulupkite bananą ir supjaustykite jį stambiais griežinėliais. Keptuvėje išlydykite sviestą kartu su ruduoju cukrumi, dėkite bananus ir kepkite apie 5-7 min., kol bananai gražiai karamelizuosis. Supjaustykite spurgą gabalėliais. Į kepimo indą dėkite karamelizuotus bananus, spurgos gabalėlius ir saują šilauogių. Apibarstykite viską cukraus pudra ir kepkite orkaitėje 180 C temperatūroje apie 10 min. Iškeptą pyragą papuoškite mėtų lapeliais.

Šefo patarimas: karamelizuojant bananus keptuvėje galima įpilti šlakelį nealkoholinio romo ar brendžio – tai suteiks malonaus aromato ir poskonio.

Receptą vaizdo klipo formatu rasite čia.

Ledų desertas su spurgomis ir šokoladu


1 porcijai jums reikės: 1 spurgos „Donut purpurinė akimirka“, 3-4 v. š. mėgstamų ledų, 2 v. š. plaktos grietinėlės, 1 v. š. šokoladinio užpilo ar sirupo, 1 v. š. liofilizuotų uogų ir saujelės kedrinių pinijų.

Paruošimas: spurgą perpjaukite pusiau išilgai ir ant vienos puselės sudėkite ledus. Užvožkite kita pusele, dėkite ant viršaus plaktos grietinėlės ir apšlakstykite šokoladiniu užpildu, pagardinkite liofilizuotomis uogomis ir kedrinėmis pinijomis ar kitais mėgstamais skaldytais riešutais.

Šefo patarimas: tokį desertą, tik be grietinėlės, galima ruošti ir kaip ledų su spurgomis versiją – tiesiog spurgos gabalėlius sumaišykite su mėgstamais ledais ir uogomis ir palikite sustingti šaldiklyje apie valandą.