Telšių Kalėdų eglės įžiebimo programos renginiai prasidės jau šį penktadienį (gruodžio 2 d.). Tęsiant tradiciją, šiemet vėl bus sukurta Telšiuose veikiančių įmonių, įstaigų bei organizacijų, šeimų ir draugų šventine dvasia alsuojanti ir žiemos paslaptimi apgaubta Kalėdų eglučių alėja Telšių vyskupijos rūmų kieme! Šie metai ypatingi – Telšių rajono savivaldybės tarybos sprendimu 2022 m. paskelbti Žemaičių kalbos metais, tad ir eglučių aikštės puošimo tema – Žemaičių kalbos metų minėjimas. Žemaičių tauta nuo seno pasižymėjo užsispyrimu ir vienybe, o žemaičių kalba visada buvo ir yra gyva, vaizdinga ir, pripažinkime, išsiskirianti iš kitų. Tam, kad būtų puoselėjama, saugoma ir tausojama žemaičių kalba, šiemet Telšių rajono savivaldybė bendruomenes pakvietė sukurti kalėdinius žaisliukus žemaičių kalbos, žemaičių krašto identiteto ir istorijos tematika. Kalėdų eglučių alėją šalia Telšių vyskupų rūmų, miesto gyventojai ir svečiai lankyti ir ja grožėtis galės visą šventinį laikotarpį.

 VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius ir „EUROPE DIRECT Telšiai“ vadovė Auksė Valackonienė

Taip pat gruodžio 2 d. vyks žinių apie Žemaitiją ir žemaičius patikrinimas. Antrus metus iš eilės Žemaitijos turizmo informacijos centras suteikia progą mesdamas iššūkį visiems žemaičiams ir ne tik – laikyti Žemaičių egzaminą, pasitikrinti savo žinias ir sužinoti daugiau apie savo ir mūsų kraštą! „Mes, žemaičiai, turime kalbos, istorijos, vietovių ir vietovardžių knygas, lankytinų vietų apžvalgas ir leidinius. O kiek dar daug primirštų įvykių ir dalykų tūno atminties kertelėje, kiek garsių žemaičių ar išskirtinių vietų žinome! Žemaičių egzaminas – tai žinių apie Žemaitiją ir jos išskirtinumą Lietuvoje, Europoje bei pasaulyje patikrinimas. Tikrai žinome, kad, kaip ir praėjusiais metais, jame dalyvaus Telšių regiono, Žemaitijos, Lietuvos, Europos ir pasaulio žemaičiai bei žemaičių kultūrai neabejingi lietuviai, o gruodžio 2-ąją dieną internetu vyksiantis egzaminas vainikuos visus 2022-uosius metus vykusius renginius, skirtus Žemaičių kalbos metams," – šių metų egzamino temą pristato renginio organizatoriai VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius ir „EUROPE DIRECT Telšiai" vadovė Auksė Valackonienė. Jeigu sudomino, labai kviečiame egzamine sudalyvauti ir Jus. Žemaičių egzaminas vyks gruodžio 2 d. internetinėje svetainėje http://www.zemaiciuegzaminas.lt. Nuoroda aktyvi bus visą dieną, todėl dalyviai pasitikrinti žinias galės jiems patogiu metu, neapsiribodami nustatytomis valandomis. Rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti per Telšių miesto 231-ąjį gimtadienį gruodžio 6 dieną!


 2021 m. nuotrauka, o kaip atrodys Telšiai šiemet, atvyk ir pamatyk!

Norite išvysti nuostabiuosius Telšius pasidabinusius sniegu, sužinoti apie Žemaitijos sostinę daugiau?

Turite tam progą gruodžio 6 d., nes Žemaitijos turizmo informacijos centras (TIC) organizuoja nemokamą ekskursiją „Telšiai Kalėdų laukime". TIC gidai dalyvius supažindins su nauja mažosios architektūros dalimi Telšiuose – Metalo meno ir juvelyrikos studentės Dominykos Gulbinaitės projektu „Plakečių žemaičių kalbai kūrimas ir montavimas Masčio ežero pakrantėje". Projektas – dovana miestui, miesto gyventojams ir svečiams, skirta Žemaičių kalbos metams paminėti. Tikimasi, kad šis projektas skatins miesto svečius ne tik grožėtis mažąja Telšių miesto architektūra, Masčio ežero peizažu, bet ir ieškoti objektų: meškučių, skulptūrų, monetų, kurios siejasi su Žemaitija, jos kraštu, istorija, žemaičių krašto tarme. Norint dalyvauti ekskursijoje būtina išankstinė registracija tel. +37061863448.

 2021 m. nuotrauka, o kaip atrodys Telšiai šiemet, atvyk ir pamatyk!

Telšiai turi daug nuostabių žmonių, kurie puoselėja savo kraštą, tačiau norisi garsiai ir visai Lietuvai pristatyti mūsų miesto puošybos-idėjų generatorę, ir – drąsiai galime vadinti – Kalėdų ambasadorę, floristę Birutę Lekavičiūtę. Pasak Birutės Lekavičiūtės, puošiant miestą gražiausioms metų šventėms visuomet susiduriama su žmogiškųjų išteklių problema. Telšiuose labai anksti pradedama kalbėtis, tartis, svajoti apie būsimas Kalėdas, bet visuomet reikia rimtai ir nelengvai nedidelei grupei žmonių paplušėti, kol idėjos realizuojamos. Todėl džiugu, kad tiek Telšių miesto seniūnijos komanda, tiek įstaigų ar organizacijų kolektyvai turi daugiametės patirties ir gali savarankiškai bei kūrybingai kurti papuošimus.

Didžiuojamės ir nuoširdžiai džiaugiamės, kad Birutė Lekavičiūtė jau per 20 metų yra komandoje, kuriančioje Žemaitijos sostinės kalėdinės eglės istoriją. Birutė pasakoja, kad, turėdami kuklias finansines galimybes, mes, telšiškiai, jau prieš porą dešimtmečių pasukome tvarumo, natūralumo bei bendruomeniškų pastangų kryptimi. Birutei ypač svarbu, kad mums pavyksta jau daugelį metų likti ištikimais natūralios (tikros) Kalėdų eglutės gerbėjais ir paieškos vyksta ne po miškus klaidžiojant, bet sulaukiame rajono žmonių dovanojamų medžių, kurie peraugo privačių sklypų ribas, trukdo elektros tinklams ar dėl kitų priežasčių juos rengiamasi nupjauti. Miesto puošybos ambasadorė džiaugiasi, kad specialiai šventėms nepjauname gražuolių eglių, visuomet turime dovanojamas, gyventojų ilgai augintas ir puoselėtas dekoratyvias egles ar kėnius. Būtent iš bendruomeniško jausmo ir gimė mintis susiburti po miesto egle, todėl mes nepuošiame žaisliukais visos eglės, o sukabiname juos po egle, sukurdami magišką ir žaižaruojančią pasakišką erdvę. Miesto puošybos-idėjų kūrėja džiaugiasi, kad būtent šiemet laikas gimti dar vienai iš senos svajonės gimusiai idėjai – Betliejui po miesto egle. Sudėtingas laikmetis, pasaulio įtampos ir karas Ukrainoje bus įprasminti po Telšių miesto Kalėdų medžiu. Paklausus Birutės, kas įkvepia ir suteikia noro puošti miestą, atsakymas labai paprastas: „Labai stiprina ambicija dėl mūsų miesto reikalų, kai sulaukiame palaikymo, suprantama, ne dėl varžybų, bet dėl miesto jaukumo ir kalėdinio visų miestelėnų džiaugsmo. Visuomet norisi sugalvoti savitus ir tvarius sprendimus, norisi būti tos kūrybingos komandos dalimi. Visuomet gerbėme tradicijas, esame Žemaitijos sostinė, Vyskupystės centras. Jau esame pajutę bendruomeniško kalėdinio laiko džiaugsmus, tai mane ir mus visus labai įkvepia", – sako Telšių miesto Kalėdų ambasadorė, floristė Birutė Lekavičiūtė.

Tad, jei ir Jūs norite pajusti bendruomeniškumą, tikra kalėdine dvasia alsuojantį miestą, atvykite į Žemaitijos sostinę Telšius. Nes Telšiai – tai ne tik Žemaitijos sostinė, tačiau ir Vyskupijos centras. Šiemet siekiame dar labiau stiprinti sakralumą, kuriant mieste jaukumą ir išlaikant visas dvasines šv. Kalėdų tradicijas. Būtent tik pas mus – Telšiuose, menų mieste, sukurta išskirtinė, vienintelė tokio dydžio stiklo prakartėlė Lietuvoje. Ją galėsite išvysti po miesto Kalėdų egle. Prakartėlę sukūrė profesionalūs menininkai telšiškiai: žemaičių muziejaus ,,Alka" stiklius Vygantas Paulauskas, apšvietimą parengė VDA dėstytojas Marius Norkus. Tikime, kad susidomėjote ir į savo žiemiškus planus įtrauksite ir mūsų miesto aplankymą, kad taptumėte sukurtos pasakos dalyviais.

 2021 m. nuotrauka, o kaip atrodys Telšiai šiemet, atvyk ir pamatyk!

Per Telšių miesto 231-ąjį gimtadienį gruodžio 6 d. taip pat vyks ir Telšių miesto Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija Telšių Žemaitės dramos teatre. Renginys, kurį ves aktorė Nijolė Narmontaitė, o susirinkusiuosius dainomis džiugins džiazo grupė „Jazzy Tea" ir Klaipėdos muzikinio teatro solistas Rokas Spalinskas, bus skirtas Garbės piliečiui Mišai Jakobui. Telšių miesto Garbės piliečio vardas Mišai Jakobui suteikiamas už žydų ir žemaičių kultūrų saugojimą, puoselėjimą, sklaidą ir tolerancijos tarp tautų skatinimą.

Tradiciškai šventinę dieną Telšiuose šurmuliuos ir VII šilumos ir gerumo šventė – NVO Kalėdinė mugė (Katedros aikštėje adresu: Katedros a. 2, Telšiai), kurioje telšiškiai ir miesto svečiai galės pasinerti į šventinę nuotaiką. Šventiškai pasipuošę prekeivai siūlys tradicinės kalėdinės atributikos, karštų gėrimų ir originalių rankų darbo dovanų.

Kalėdų eglės įžiebimo šventė vyks gruodžio 6 d. 18. val. Katedros aikštėje, į kurią žengsime pro didžiulę arką ir keliausim šviesos taku miesto Kalėdų eglutės link. Eglutės įžiebimo metu miestelėnų ir miesto svečių lauks Manto Jankavičiaus gyvo garso koncertas, Telšių kultūros centro dainavimo studijos „ŠaLTinis" pasirodymai ir, žinoma, Žemaičių egzamino nugalėtojų apdovanojimai.

 renginio plakatas

Sparčiais žingsniais artėjant prie Naujų metų slenksčio, pasitikime šventes susitelkdami ir visi kartu įžiebdami Telšių miesto Kalėdų eglę. Pačiomis nuostabiausiomis spalvomis, jaukumu alsuojanti ir unikalų Telšių grožį, seną miesto istoriją atskleidžianti Telšių miesto eglutė nušvis gruodžio 6 d. Tad kviečiame visus jaukiai ir nuotaikingai pasitikti kalėdinį laikotarpį, kuomet prasidės stebuklingų žiemos švenčių laukimas!