Geriausias Lietuvos snieglentininkas, pasaulio, Europos čempionatų ir jaunimo žiemos olimpinių žaidynių dalyvis bei prizininkas Motiejus Morauskas sako, kad renkantis snieglentę, neverta skubėti. Jo teigimu, nebūtina pirkti geriausiai atrodančios ar brangiausios slidinėjimo lentos.

„Žinoma, svarbiausia – kokybė ir komfortas, tačiau nenustebkite, jei pirmoji jūsų snieglentė jums gali visiškai netikti. Taip yra todėl, kad lentos yra labai skirtingos ir pritaikytos įvairiems slidinėjimo tipams. Jeigu vienam žmogui ta pati snieglentė puikiai tiks, kitam ji gali būti visiškai netinkama. Todėl pirmiausia rekomenduoju išbandyti kuo daugiau snieglenčių: iš kažko pasiskolinti, galbūt išsinuomoti, ar įsigyti panaudotą ir tik tada, kai surasite sau tinkamą, investuokite į reikiamo tipo snieglentę“, – pataria M. Morauskas.

Sportininkas sako, kad pradėti galvoti apie naujos slidinėjimo lentos įsigijimą galima tik įgavus patirties ją valdant. Jeigu ši pramoga taps neatsiejama laisvalaikio dalima ir ją žadate užsiiminėti dažnai, M. Morauskas pataria nusipirkti nuosavą snieglentę.

„Jei bent vieną kartą per savaitę žmogus užsiiminėja šiuo sportu, tada vienareikšmiškai apsimoka įsigyti lentą. Taip, galima nuomotis, tačiau tokiu atveju ne visada žinai, ką gausi – ji gali būti nekokybiška, nepatogi. Pripratus prie vienos snieglentės, pakankamai sudėtinga „įvaldyti“ kitą. Manau, kad žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą ir išbandžius skirtingas snieglentes, pigiau yra nusipirkti nuosavą lentą ir nebegalvoti, kur nuomotis, kokios lentos man reikia, ar ji man tiks ir panašiai“, – sako snieglentininkas.

Panašią nuomonę turi ir „Mokilizingas“ komercijos vadovas Vaidotas Rimeikis. Pasak jo, atsisakyti sporto inventoriaus nuomos reikėtų tuomet, kai žmogus pajunta, kad pasirinktas pomėgis tampa svarbia jo gyvenimo dalimi.

„Pažengusiems konkrečios sporto šakos entuziastams siūlome nuomai skiriamus pinigus verčiau investuoti į naują, asmeniniams poreikiams pritaikytą ir nuosavą daiktą – tai būtų kur kas geresnė investicija. Kitu atveju, asmeninės santaupos bus skiriamos nuomai metai iš metų, už kurias žmogus galėtų įsigyti savo nuosavą sporto inventorių. Juk nebūtina už perkamą įrangą mokėti visos reikalingos sumos iškart – didžiojoje dalyje prekybos vietų galima atsiskaityti dalimis per klientui patogų laikotarpį“, – sako specialistas.

Vogel kurortas

Visgi, reikalinga ne tik snieglentė, bet kitas inventorius, kuris užtikrintų patogų ir saugų slidinėjimą.

„Būtina šilta apranga, juk, vis dėlto, tai – žiemos sportas. Nebūtina iš karto pirkti specialaus kombinezono – puikiai gali tikti ir šilta striukė, patogios kelnės. Taip pat reikalingas šalmas, nes saugumas yra pirmoje vietoje, o žinoti, kada ir kaip krisi – neįmanoma. Todėl labai svarbu apsaugoti galvą. Pats naudoju kelių ir nugaros apsaugas, nes dažniausiai krentama būtent ant šių vietų. Galima papildomai įsigyti ir naudoti riešo, krūtinės, alkūnės apsaugas. Kol mokotės, naudokite visas įmanomas apsaugas – jos jums padės išvengti traumų ir leis tobulėti“, – pataria M. Morauskas.

Tačiau apsaugos ir šilta apranga – ne vieninteliai dalykai, kuriuos teks įsigyti tiems, kurie žada užsiimti šiuo žiemos sportu. Kaip sako profesionalus snieglentininkas, reikės ir apkaustų, kuriuos taip pat reikėtų rinktis atidžiai.

„Jie turėtų būti patogūs, ne per daug laisvi ir visiškai nekaustyti judesių. Apkaustus reikėtų derinti prie savo čiuožimo stiliaus ir mažiau kreipti dėmesį į jų išvaizdą“, – pataria M. Morauskas.

Pašnekovo pasiteiravus apie investiciją, perkant inventorių šiai žiemos sporto šakai, M. Morauskas sako, kad viskas priklauso nuo to, kaip aktyviai žmogus yra pasirengęs užsiimti šia pramoga.

„Nemanau, kad tik pradedančiam snieglentininkui reikėtų pirkti pačią brangiausią ir naujausią snieglentę. Dažniausiai tokias snieglentes naujokams – įvaldyti gana sunku. Brangiausios lentos kainuoja nuo 500 eurų ir daugiau, o paprastesnę, tačiau taip pat kokybišką lentą galima įsigyti ir už 200-300 eurų. Patogų šalmą ir kitas apsaugas galima nusipirkti už 100-200 eurų. Tokia įranga dažnai nėra pigi, tačiau, jei matote, kad tai tampa jūsų pomėgiu „numeris vienas“, vertėtų pagalvoti apie kiek didesnę investiciją“, – sako vaikinas.

Kad žiemos sporto įranga nėra pigus malonus, sutinka ir V. Rimeikis. Pasak jo, vis dar retas pradedantysis ar pažengęs sportininkas susimąsto, jog reikalingą įrangą įsigijus išsimokėtinai, iki tol nuomai skirtus pinigus galima panaudoti mėnesinėms lizingo įmokoms dengti.

„Ne retai sulaukę šaltojo sezono, žiemos sporto entuziastai investuoja daug lėšų į jų pomėgiui reikalingos įrangos nuomą. Dažnai tai – slidės, snieglentės, speciali apranga, batai ir kt. Nuomos punktuose dažnai tenka nuomotis jau kelis sezonus daugybės klientų naudojamą įrangą. Įsigyti nuosavą inventorių – apsimoka kur kas labiau. Žinoma, prieš perkant prekę išsimokėtinai, labai svarbu įsivertinti, ar mėnesinė įmoka yra racionali, atsižvelgiant į perkančiojo pajamas, tad visada būtina pasikonsultuoti su specialistais ir taip priimti geriausią sprendimą“, – pataria „Mokilizingas“ komercijos vadovas.

Užsakymo nr.: PT_83038183