Lina Juknevičienė, JUDU (SĮ Susisiekimo paslaugos) Klientų patirties vadovė pasakoja apie studentams bei moksleiviams taikomas nuolaidas, o Judumo ekspertė Karolina Macienė primena, kokių saugumo taisyklių reiktų laikytis, kad kelionė viešuoju transportu būtų saugi.

Mokyti vaikus saugumo gatvėje – būtina

Būti atidiems ir laikytis Kelių eismo taisyklių (KET) reikia tiek gatvėje, tiek važiuojant viešuoju transportu. Ir tėveliai turėtų nepamiršti to pakartoti savo atžaloms.

Karolina Macienė tėvams rekomenduoja: prieš išleisdami vaikus į mokyklą, priminkite jiems šiuos paprastus, bet, deja, kartais vis dar pamirštamus dalykus:

„Kirsti gatvę galima tik leistinoje vietoje. Prieš tai būtina sustoti, pažiūrėti į abi puses, įsiklausyti, ar neatvažiuoja automobilis, ir tik įsitikinus, kad saugu, ramiai pereiti gatvę.“

Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog net ir vėluojant, negalima gatvėje skubėti. Vaikams reikėtų priminti: sulaukite, kol automobilis sustoja prie pėsčiųjų perėjos, ir tik tada eikite.

„Patys vaikai ne visada gali gerai įvertinti atstumą iki atlekiančio automobilio, todėl net ir eidami per pėsčiųjų perėją, mokiniai privalo laikytis šios taisyklės, kad išvengtų nelaimingų atsitikimų“, – sako judumo ekspertė.

K. Macienė atkreipia dėmesį, jog vairuotojai ne visada vaikus pastebi tiek dėl ūgio, tiek dėl oro sąlygų, todėl vaikams būtina išaiškinti, kaip elgtis gatvėje.

„Jei vaikas į mokyklą keliauja nauju maršrutu, tėveliai turėtų kartu su vaiku juo nukeliauti į mokyklą ir atgal, paaiškindami, kaip elgtis konkrečiose vietose, atkreipti dėmesį į galimus pavojus. Po to galima nusipiešti kelionės maršrutą, pakalbėti apie praeitus įsimintinus objektus, kurie padėtų orientuotis, esant reikalui, kelionę pakartoti“, – pataria judumo ekspertė.

Kaip elgtis autobuse ar troleibuse?

K. Macienė primena, kad sklandžiai moksleivio kelionei privalu turėti galiojantį viešojo transporto bilietą ar smulkių pinigų jam įsigyti, taip pat vertėtų žinoti elgesio taisykles autobuse ar troleibuse:

„Priminkite vaikams, kad į viešojo transporto priemonę galima įlipti ir iš jos išlipti tik šiai visiškai sustojus. Įlipus geriausia pasirinkti vietą toliau nuo durų, kad netrukdytumėte įlipti ar išlipti kitiems keleiviams, tačiau artėjant prie stotelės, kurioje norėsite išlipti, reikėtų artėti link išėjimo durų.“

Pašnekovė primena, kad saugiau keliauti sėdint, todėl jei tik yra vietos, reiktų – atsisėsti, o jei nėra – rasti patogią stovimą vietą ir laikytis už turėklo.

„Dar vienas svarbus dalykas: mandagu yra nusiimti kuprinę ir ją laikyti rankose. Taip atsiranda daugiau erdvės salone, netrukdoma kitiems keleiviams bei apsisaugoma nuo kišenvagių“, – pataria K. Macienė.

Be to, ne tik moksleiviai turi užleisti sėdimą vietą vyresnio amžiaus keleiviams, keleiviams su judėjimo negalia ar besilaukiančioms moterims, bet ir suaugę žmonės ar vyresni moksleiviai turėtų užleisti vietą tėvams su mažais vaikais, pradinukams.

Pasistenkite būti matomi

Kad vaikas gatvėje būtų saugus, tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikas būtų kuo labiau matomas.

„Kai tamsu, būtina segėti atšvaitą ar net kelis. Dar geriau, jei vaikas vilki šviesą atspindinčią liemenę, striukę, avi tokiomis detalėmis pagražintą avalynę. Tada vairuotojai tikrai jį pamatys iš labai toli“, – tvirtina K. Macienė.

Ji primena, jog vaikams būtina išaiškinti: tai, kad jie mato automobilį, visai nereiškia, jog ir jo vairuotojas mato pėsčiąjį:

„Todėl eidami ten, kur nėra šaligatvio, laikykitės kairės (priešpriešinio eismo) kelio pusėje –

tai leis vairuotojams geriau jus matyti ir, jei reikia, turėsite daugiau laiko įvertinti situaciją.“

Patarimai vaikščiojant tarp stovinčių automobilių

Judumo ekspertė K. Macienė primena ir dar vieną pavojingą aplinką tiek vaikams, tiek suaugusiems – stovinčius automobilius. Jei įmanoma, verčiau vengti vaikščioti tarp stovinčių transporto priemonių, tačiau jei kitos galimybės nėra, ekspertė rekomenduoja:

  • Eiti pasirinkite vietą, kurioje tarp dviejų automobilių būtų pakankamas tarpas;
  • Įsitikinkite, kad nei vienas automobilis nesiruošia pajudėti – stebėkite vairuotojus automobiliuose, ar nedega lempos, klausykite, ar veikia variklis;
  • Neikite šalia didelių transporto priemonių: galite atsiduri vadinamojoje aklojoje zonoje, kai vairuotojas jūsų nemato;
  • Būkite labai atidūs, nežiūrėkite į telefoną, bet stebėkite kintančią aplinką, dairykitės ir klausykite.

Rugsėjis – tolerancijos moksleiviams ir studentams mėnuo

L. Juknevičienė sako, viešojo transporto kontrolieriai pirmą rudens mėnesį moksleiviams ir studentams, turintiems lengvatinį bilietą, tačiau neturintiems lengvatą patvirtinančio dokumento, bus atlaidesni ir kiekvieną situaciją vertins lanksčiai:

„Tačiau stenkitės pasirūpinti pažymomis iš mokymosi įstaigų, o jei jų gauti dar nepavyko, rekomenduojama turėti asmens dokumentą, kuriame būtų matomas moksleivio amžius“.

Pašnekovė primena, kad viešuoju transportu važiuojantiems moksleiviams ir studentams yra taikomos lengvatos:

„Trumpalaikiams bilietams (30 min, 60 min. ir popieriniam bilietui iš vairuotojo) – 50 proc. lengvata, visi kiti bilietai (nuo 1 d. iki 12 mėn.) priskiriami prie ilgalaikių ir jiems yra taikoma 80 proc. lengvata, taip pat ir pradinuko metiniam bilietui.

Lengvatos galioja pateikus šiuos dokumentus: Mokinio pažymėjimą, Lietuvos studento pažymėjimą, Tarptautinį moksleivio/studento pažymėjimą (#ISIC). Labai rekomenduojame įsigyti tarptautinius (#ISIC) pažymėjimus, kuriuose iš karto integruota Vilniečio kortelė. Tuomet viskas yra vienoje laikmenoje ir nereikia vežiotis dviejų kortelių.

Taip pat šie pažymėjimai yra ir virtualūs (mobilioje aplikacijoje). Turint tokį pažymėjimą, kelionės viešuoju transportu bus dar patogesnės, nes visi reikiami dokumentai tilps mobiliajame telefone, be kurio daugumos jaunų žmonių gyvenimas neįsivaizduojamas“ , – rekomenduoja L. Juknevičienė.

Drausmingiausi keleiviai – pradinukai

Pašnekovė ramina, jog kontrolieriai bilietus pamiršusių pradinukų nebaudžia ir neišlaipina, tiesiog primena, kad kitą kartą nepamirštų pasiimti bilieto ar primintų tėveliams, kad būtinai jį nupirktų.

„Beje, būtent pradinukai yra patys stropiausi viešojo transporto keleiviai ir su didžiausiu malonumu išdidžiai pateikia savo bilietus kontrolieriams“, – džiaugiasi JUDU atstovė.

Beje, vienkartinius bilietus galima įsigyti iš viešojo transporto vairuotojo.

„Moksleiviams ir studentams pritaikius 50 proc. nuolaidą, toks bilietas kainuoja 0,50 Eur ir galioja tik vienai kelionei ir tik toje transporto priemonėje, kurioje buvo pažymėtas/aktyvuotas. Gerokai patogiau įsigyti bilietus, naudojantis „m.Ticket“ ir „Trafi“ programėlėmis – tuomet moksleiviai ar studentai galėtų įsigyti 30 min. bilietą už 0,33 Eur, o 60 min. – už 0,45 Eur ir su šiais bilietais viešuoju transportu galima keliauti keliomis transporto priemonėmis ir tęsti kelionę, kol baigsis bilieto galiojimo laikas. Tik, žinoma, būtina turėti teisę į lengvatą patvirtinantį dokumentą“, – aiškina L. Juknevičienė.

Norintiems detaliau sužinoti apie galiojančias lengvatas pašnekovė rekomenduoja pasiskaityti Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymą. SVARBU: jei asmuo patenka į skirtingų lengvatų grupes (labai retas atvejis, bet gali būti), gali naudotis didesne lengvata, bet turi pateikti būtent tą lengvatą pagrindžiantį dokumentą.

Šaltinis
Specialusis projektas „Judu dviračiu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją